Wat kan ik doen als mijn baby 's nachts wakker wordt?

Wat kan ik doen als mijn baby 's nachts wakker wordt?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

“Mijn baby wordt ‘s nachts wakker,” zo begint de dagelijkse klaagzang van nieuwbakken moeders met donkere kringen onder hun ogen. En zo lijdt het hele gezin onder het slaapgedrag van de baby. Het nieuwe gezinslid zorgt niet alleen voor grote veranderingen in het huis, maar is ook een uitdaging voor de ouders.

Natuurlijk worden alle pasgeborenen en jonge kinderen midden in de nacht wakker met een bepaalde frequentie om hun behoeften  te bevredigen. We moeten alle moeders duidelijk maken dat dit absoluut normaal is. Het grootste probleem is dat het na het wakker worden soms een hele klus is om het kind weer in slaap te krijgen.

Elke keer dat kinderen wakker worden, verandert hun slaapcyclus. Dit gebeurt ongeveer 5 – 7 keer per nacht. Wat het geheel nog lastiger maakt, is de problemen die sommige baby’s hebben als het gaat om het weer in slaap vallen.

Wat kun je doen als je baby of kind ‘s nachts wakker wordt? Wel, blijf lezen, want in dit onthullende artikel van Je bent mama vind je de oplossing voor je probleem. En… je zult zien dat het veel gemakkelijker is dan je dacht.

Degenen die zeggen dat ze slapen als een baby…hebben er waarschijnlijk niet één in huis.

– Anoniem –

Een trucje voor als je baby ‘s nachts wakker wordt

Een trucje voor als je baby 's nachts wakker wordt

Je baby wordt ‘s nachts wakker. Je kijkt of hij een natte luier heeft, controleert zijn lichaamstemperatuur, geeft hem borstvoeding, zingt een liedje voor hem… En je doet er alles aan om hem weer in slaap te laten vallen. Maar hij valt niet in slaap! Je raakt gefrustreerd, je begrijpt niet wat je verkeerd doet en je kunt zelfs denken dat je een slechte moeder bent.

Maar je vergist je. De reden dat hij niet kan slapen heeft over het algemeen te maken met het volgende. Toen je baby in slaap viel was de situatie anders dan toen hij wakker werd, alles is zomaar ineens veranderd.

Als de baby bijvoorbeeld in slaap viel tijdens de borstvoeding, wil hij opnieuw gevoed worden wanneer hij wakker wordt. Als je het licht hebt uitgedaan nadat hij in slaap viel, zal het donker hem bang maken. Dit zijn kleine verschillen maar die maken voor je baby een groot verschil.

Er zijn andere trucs voor wanneer je baby ‘s nachts wakker wordt en het onmogelijk lijkt om hem weer in slaap te krijgen. Houd er rekening mee dat het meest bevorderlijke voor de slaap van de baby, een gevoel van veiligheid is.

Daarnaast is het belangrijk om zijn tranen te drogen, hem al je liefde te geven, te knuffelen, te strelen en hem eindeloos kusjes te geven gedurende de dag. Daarnaast is een liedje zingen, een verhaaltje vertellen en het hebben van oogcontact van vitaal belang bij het ontwikkelen van slaapgewoonten.

Hoe voer je een slaappatroon in?

Baby wil niet slapen

Wordt je kind ‘s nachts wakker en heeft hij nog geen vast slaappatroon? Als je wat we gaan beschrijven nog niet eerder in de praktijk hebt gebracht, is dit het ideale moment om het te proberen. Gebruik als eerste stap een overgangsobject, een beer of deken, dat hem zal troosten en veiligheid zal geven wanneer hij mama niet in de buurt voelt.

De tweede tip is voor zowel kinderen als ouders: beschouw de slaapkamer als een plek om te slapen, nooit als een plek on je kind te straffen. Hiervoor is het handig om elementen te gebruiken die het kind associeert met rust en slapen.

Voer een vast ritueel in voordat je baby gaat slapen. Het meestvoorkomende en meest effectieve is: badje, verhaaltje, bedje. Het lijkt misschien onzin, maar het geeft echt veiligheid voor het kind. En je veilig voelen is het belangrijkste als het gaat om in slaap vallen. Bovendien versterkt zo’n vast ritueel de band tussen ouders en kinderen.

Als het een poosje duurt voordat je baby in slaap valt, blijf in de buurt en spreek zacht en lief. Hij zal dan vast en zeker kalmeren. Het is essentieel om je kind te kalmeren zonder hem uit de wieg te halen. De boodschap die je zo aan je kind doorgeeft, is: “Je kan op mama rekenen, maar je moet alleen slapen.”

Vergeet nooit dat huilen niet altijd te maken heeft met emotionele en affectieve behoeften. Soms huilen kinderen omdat er echt iets mis is. Krampjes zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomend ongemak waardoor ze zich ziek kunnen voelen. Volg je eigen gevoel en vertrouw volledig op je moederinstinct.

Er is nog nooit een kind zo schattig geweest dat de moeder hem niet naar bed wilde brengen.

– Anoniem – 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.