8 Ontwikkelingsoefeningen voor baby's van 7 tot 9 maanden
Een baby die gestimuleerd wordt en regelmatig oefent zal de verwachte mijlpalen eerder bereiken dan degenen die niet bewegen. Bovendien komt dit hun psychomotorische en cognitieve ontwikkeling ten goede. In dit artikel gaan we dus kijken naar ontwikkelingsoefeningen voor baby’s tussen 7 en 9 maanden.
Tijdens deze drie maanden is de baby zelfstand iger. Ze hebben mama of papa niet meer nodig om naar hen toe te komen, want ze kunnen hen bereiken door te kruipen. In de zevende maand beginnen ze woorden en hun betekenis te begrijpen. Dan, tegen het eind van de negende maand, kunnen sommige kinderen zelfs hun eerste woordjes zeggen.
Psychomotorische ontwikkeling tussen 7 en 9 maanden
In deze tijd van het leven van de baby kunnen we zien dat ze meer een persoon zijn en minder een baby. In dit stadium zijn hun bewegingen meer opzettelijk, wat hun psychomotorische ontwikkeling ten goede komt.
Met 7 maanden
- Baby’s verkennen de voorwerpen in hun handen en bewegen ze rond om ze te observeren.
- Ze kunnen een tijdje blijven zitten.
- Als je ze zittend neerzet, kunnen ze hun handen op de vloer voor zich leggen om hun gewicht te helpen ondersteunen.
- Ze kunnen rollen als ze op hun buik liggen en zich op hun rug draaien.
Met 8 maanden
- Als voorwerpen of speelgoed ver weg zijn, beginnen ze te proberen ze te pakken te krijgen.
- Ze beginnen te experimenteren met de voorwerpen in hun handen. Ze gooien ze op de grond om te zien hoe ze vallen en welk geluid ze maken.
- Baby’s beginnen over de grond te kruipen om voorwerpen te bereiken die ver weg zijn.
- Als je ze op hun buik legt, kunnen ze een van hun handen losmaken van de grond.
- Als ze liggen en zich ergens aan vasthouden, kunnen ze zelf overeind gaan zitten.
- Sommige kinderen kruipen al.
Met 9 maanden
- Ze kunnen al zwaaien.
- Als ze willen dat iemand hen oppakt, steken ze hun armen op.
- Ze kunnen kleine voorwerpen met hun handen oprapen.
- Ze kunnen beide handen gebruiken om voorwerpen op te rapen en ze tegen elkaar stoten om geluid te maken.
- Zonder hulp leren ze zelf rechtop zitten.
Ontwikkelingsoefeningen voor kinderen van 7 tot 9 maanden
Deze oefeningen zijn heel nuttig om de ontwikkeling van je baby te verbeteren. Bovendien bevorderen ze andere vaardigheden die ze in deze maanden moeten leren.
Over hindernissen klimmen
Deze hindernissen kunnen een opgerold kleed of deken zijn, een klein matrasje of matje, een laag bankje, enz. Het veiligst is het als ze op je klimmen terwijl je ligt. Je kunt de baby aan één kant laten liggen en ze over je heen laten klimmen om aan de andere kant te komen. Of je kunt voorwerpen gebruiken om je kind overheen te laten bewegen.
Ontwikkelingsoefeningen met ringen om ze te helpen opstaan
Deze oefening moet je doen tijdens de 7e maand. Je kunt hiervoor een paar ringen in hun box leggen, zodat het kind ze kan vasthouden om op te staan. In het begin kun je ze helpen. Daarna kunnen ze de ringen gebruiken om helemaal alleen te staan.
Opstaan met de spijlen van de wieg
Een andere variant op de vorige oefening is het kind binnen in zijn wieg bij de spijlen zetten en het een speeltje erop te laten zien. Vervolgens moeten ze zich aan de spijlen vasthouden om op te staan om het voorwerp te kunnen bereiken dat je boven hen hebt liggen.
Bewegende voorwerpen vangen
Laat de baby een speeltje zien terwijl je ermee schudt. De bedoeling is dat ze het voorwerp kunnen grijpen terwijl het in beweging is. Als ze dat doen, kun je het moeilijker maken door het speeltje sneller te laten bewegen en grotere voorwerpen te kiezen.
Voorwerpen oprapen die in een bak zitten
Stop een voorwerp of speelgoed dat je kind leuk vindt in een doos, mand of een andere bak en zet het voor hem of haar neer. Het doel is het kind zover te krijgen dat het erin reikt en eruit haalt wat erin zit. Vervolgens kun je het moeilijker maken door een kleinere bak te kiezen. Zo moeten ze vanuit verschillende posities met hun armen werken.
Ontwikkelingsoefeningen: kleine speeltjes oprapen om de fijne motoriek te ontwikkelen
Zet kleine voorwerpen voor je baby, zodat hij ze met zijn vingers kan aanraken. Heel belangrijk is dat de ouders erop letten dat ze de voorwerpen niet in hun mond stoppen.
Dit voorwerp kan een knoop zijn, een steen, een knikker, een kikkererwt, enz. Zolang het kleine dingenzijn, dwingt dit het kind om alleen zijn vingers te gebruiken om ze op te rapen. Zo werkt het op de fijne motoriek van de baby.
In het begin kun je het op een zachte ondergrond leggen, want dat is gemakkelijker. Daarna kun je het moeilijker maken door het op een harder oppervlak te leggen.
Speelgoed of voorwerpen afgeven als we erom vragen
Leg een paar voorwerpen of speelgoedjes voor de baby en vraag of hij ze aan je wil geven. Steek je hand uit en wacht tot ze het je geven. Ze zullen de voorwerpen niet loslaten, want dat is op deze leeftijd moeilijk voor ze. Neem het van ze aan en blijf om meer vragen.
Deze oefening is erop gericht het kind te leren zijn handen uit te steken. In dit geval probeer je ze de palm van hun hand te laten openen.
Ontwikkelingsoefeningen door middel van kneden
Als je deeg voor een maaltijd aan het maken bent, kun je er je voordeel mee doen door je kind het te laten aanraken, indrukken, uitrekken, enz. Je helpt ze zo niet alleen met hun fijne motoriek, maar ook met hun verbeelding.
Ontwikkelingsoefeningen voor baby’s tussen 7 en 9 maanden: conclusie
Zoals je ziet zijn dit maar enkele van de ontwikkelingsoefeningen voor je baby tussen 7 en 9 maanden. Daarnaast zijn er nog veel meer die je met je kind kunt doen. Als je ze in praktijk brengt, zal je kind heel positief in zijn ontwikkeling vorderen.
Maak gebruik van het feit dat ze actiever zijn en graag willen spelen. Behalve dat ze hen vermaken, bevorderen deze ontwikkelingsoefeningen ook hun psychomotorische ontwikkeling. Waar wacht je nog op om ze uit te proberen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Le Boulch, J. (1995). El desarrollo psicomotor desde el nacimiento hasta los 6 años. Paidòs Ibèrica.
- Koch, J. (2013). 333 juegos divertidos para estimular el crecimiento de tu bebé. Ediciones Martínez Roca.
- Flores, J. (2013). Efectividad del programa de estimulación temprana en el desarrollo psicomotor de niños de 0 a 3 años. Revista Ciencia y Tecnología, 9(4), 101-117. https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/pgm/article/view/426