Ontdek 7 spelletjes om het kruipen van je baby te stimuleren

Kruipen is een fundamentele stap in de psychomotorische ontwikkeling, want het is de stap die voorafgaat aan lopen. Vandaag helpen we je kruipen te stimuleren.
Ontdek 7 spelletjes om het kruipen van je baby te stimuleren
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Je baby zien groeien is een ongelooflijke ervaring die je ziel op een onovertroffen manier zal vullen. Vanaf het moment dat je ze voor het eerst in je armen houdt, zul je blijven dromen van die belangrijke momenten in hun evolutie. Maar deel uitmaken van die ontwikkeling is een sleutelstuk voor hun groei. Daarom willen we je vertellen over enkele spelletjes om het kruipen te stimuleren.

Deze belangrijke fase in de ontwikkeling van een kind komt meestal voor tussen zeven en negen maanden van het leven. Precies als je begint waar te nemen dat ze al zittend kunnen steunen, proberen ze al hun gewicht naar voren te verplaatsen en plaatsen ze hun handjes voor zich om een geschikte houding aan te nemen die hen in staat stelt zich kruipend voort te bewegen.

7 spelletjes om het kruipen van je baby te stimuleren

Eerste signalen

Tijdens dit proces zie je hoe de zogenaamde parachutereflex zich manifesteert. Deze bestaat uit het openen van hun armen alsof ze iets willen grijpen, wanneer ze te snel voorover buigen of als ze op het punt staan te vallen. Dit is een belangrijk verdedigingsmechanisme want het helpt ze om gevoelige stoten of verwondingen te vermijden.

Kruipen is een fundamentele stap in hun psychomotorische ontwikkeling. Het is namelijk de stap die voorafgaat aan lopen. Sommige kinderen brengen echter niet veel tijd in deze houding door en beginnen te lopen zonder eerst te kruipen. Als dit bij je baby gebeurt, is er niets om je zorgen over te maken. Dit is normaal. Maar, als je zekerder wilt zijn, raadpleeg dan je kinderarts.

Baby’s beginnen meestal met kruipen en bewegen dan heen en weer zonder enige verplaatsing. Later is het mogelijk dat ze achteruit gaan bewegen. Dat is namelijk veel gemakkelijker voor ze. Bedenk nu dat elk kind anders is en zich op zijn eigen manier zal ontwikkelen.

De kruipfase heeft twee hoofddoelen. Het eerste is het grijpen van voorwerpen die hun aandacht trekken om ze aan de hand van kleur en textuur te ontdekken. Het tweede is leren opstaan om op een meubelstuk te komen of proberen hun eerste stapjes te zetten, waardoor ze zullen vliegen in hun wereld van onschuld en illusies.

7 activiteiten om het kruipen te stimuleren

Na deze punten uitgelegd te hebben, willen we je de spelletjes laten zien die het kruipen helpen stimuleren, zodat je je baby bij dit proces kunt begeleiden:

Baby kruipt over een obstakel heen

Een beetje hulp kan geen kwaad

In principe hebben baby’s de neiging rond te spartelen voor ze hun romp optillen. Leg, om het kruipen te stimuleren, op dit punt de zool van je hand op hun voetjes, als steunpunt, om hun beentjes te versterken.

Het handdoekenspel

Rol een laken of een deken op in de vorm van een rol, houd je kind bij de romp vast en leg het er op. Als je dit gedaan hebt, duw je hem heen en weer zodat hij steun vindt met zijn handen.

Een leuke hindernis

Ga op de vloer zitten en spreid je benen, leg een speeltje aan een kant en laat je baby proberen over je been te klimmen. Herhaal, beetje bij beetje, tot hij het voorwerp van zijn belangstelling bereikt heeft

Als een marathonloper

Net als bij de vorige oefening kun je kleine barrières neerleggen (kussens of bijvoorbeeld opgerolde dekens) om ze te motiveren in beweging te komen om te zoeken naar wat hun aandacht trekt.

Voorwerp op afstand

Zoek een stuk speelgoed met veel kleuren of lichtjes, leg het op een afstand en nodig je kind vervolgens uit het te pakken. Wees vrolijk, enthousiast en heel geduldig. Vergeet niet dat dit heel langzaam of heel snel kan gaan.

Speel tikkertje om je baby te helpen te kruipen

Ga in een kruiphouding zitten en vraag je kind je te vangen, terwijl jij je naar een andere plaats beweegt. Het is ook heel goed om kleine wedstrijdjes te houden waarbij je ze laat winnen.

Op en neer

Leren kruipen is niet de enige uitdaging waar kleine kinderen voor staan, ze moeten ook uitvinden hoe ze van hoge plaatsen af moeten komen. Als je ziet dat ze hun hoofd uitsteken om er als eerste af te komen, beweeg dan hun hele lichaam opzij en beweeg hun been naar beneden.

Het belang van kruipen

Veel specialisten dringen erop aan dat we onze kinderen niet onder druk moeten zetten om te kruipen. Hun lichaam zal zijn eigen mogelijkheden tonen, zonder dat we enig element hoeven te forceren. Kruipen hangt direct af van de rijpheid van hun lichaam.

Kruipen hoort spontaan en natuurlijk te zijn bij baby’s.

Door te kruipen verruimen ze hun gezichtsveld en onderscheiden ze dimensies. Ze nemen de verschillen tussen texturen, oppervlakken en niveauveranderingen waar, ontdekken diepteperceptie, en bereiken evenwicht en onafhankelijkheid.

De groei van een kind is iets natuurlijks en spontaans. Geniet dus van deze momenten die nooit meer terugkomen en bewaar ze als een schat in je hart.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.