4 Oefeningen die baby's helpen hun hoofd omhoog te houden

Sommige oefeningen kunnen baby's helpen hun hoofdje omhoog te houden. De meeste daarvan moeten stimulatie inhouden. Leer meer in het artikel van vandaag.
4 Oefeningen die baby's helpen hun hoofd omhoog te houden
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is moeilijk voor baby’s om hun hoofd tijdens de eerste levensmaanden omhoog te houden. Ze worden namelijk geboren met enige zwakte in hun spierstructuren. Daarom is het een goed idee een reeks oefeningen uit te voeren om pasgeborenen bij deze ingewikkelde taak te helpen.

Het is belangrijk op te merken dat de optimale houding om elke activiteit uit te voeren afhangt van het rijpingsstadium van het kind, om het grootste voordeel te bereiken zonder hun tere lichaam te forceren of te beschadigen.

Hieronder delen we enkele oefeningen die je vandaag met je kleintje kunt gaan doen.

Oefeningen om baby’s aan te moedigen hun hoofd omhoog te houden

Oefeningen om hoofdsteun te bevorderen gaan uit van de spontane bewegingen van het kind. In dit stadium zijn de hersenen er namelijk heel gevoelig voor en elke verandering van houding helpt om alle spiergroepen te stimuleren. Daarom is elke motorische inspanning welkom bij het werken en versterken van het bewegingsapparaat van de baby.

Wat de ondersteuning van het hoofd betreft, zijn de structuren die er actief aan meewerken de nek, de schouders en het bovenste en middelste deel van de rug.

Met dat in gedachten kan het kind door de stimulatie op deze gebieden zijn spierspanning dus verhogen en bewegingen van steeds grotere complexiteit uitvoeren.

We delen daarom een paar ideeën om de spieren van je baby te laten werken. Let op!

1. Leg je baby met het gezicht naar beneden

4 Oefeningen die baby's helpen hun hoofd omhoog te houden

Deze oefening is een van de eerste die gedaan moet worden om structurele versterking te bevorderen. Hoewel het een houding is die de hele kindertijd moet worden aangenomen, is het vooral in de eerste levensmaanden van belang.

Let er echter op dat deze oefening alleen op wakkere momenten moet worden uitgevoerd, onder voortdurend toezicht van een volwassene, en op een stevige ondergrond die goed van de grond geïsoleerd is. Bijvoorbeeld op een vloermat of een yogamat.

Het is ook geen goed idee om de oefening op het bed of op de tafel te doen, wegens het gevaar van vallen.

In deze houding wordt de baby gedwongen de rug- en lendenspieren samen te trekken om het hoofd van de ondergrond op te heffen. Deze spanning wordt echter voortdurend afgewisseld met momenten van ontspanning. Je moet dus oppassen dat het gezicht niet tegen de vloer landt.

Behalve de spierstructuren van de nek komen in deze houding ook de schouders aan bod. Vooral als het kind erin slaagt nog hoger te komen en de armen naar voren te brengen.

Veel kinderen raken echter snel geïrriteerd door deze houding, dus het is belangrijk alert te blijven en de activiteit bij het geringste teken van ongemak te beëindigen.

2. Beweeg de armen in verschillende houdingen om je baby te helpen zijn hoofd omhoog te houden

Aan de beweging van de armen kan gewerkt worden in twee hoofdhoudingen, met het gezicht naar boven en met het gezicht naar beneden. We raden je aan te beginnen met de baby liggend op zijn rug. Dit is namelijk de eenvoudigste manier.

Vanuit de liggende positie moet je beide handen van de baby nemen. Maak gebruik van de palmaire grijpreflex die typisch is voor dit stadium om de taak gemakkelijker te maken. Begin dan je armen harmonieus en in verschillende richtingen te bewegen: op en neer en verder naar de zijkanten.

Het is belangrijk dat je niet zo sterk aan de ledematen trekt dat je het kind van het oppervlak tilt. Beperk je eenvoudig tot het mobiliseren ervan.

Om de oefening ingewikkelder te maken, kun je de baby ook op zijn buik leggen. Daarvoor is het aan te bevelen zijn borstkas op een kussen te steunen. In die positie geplaatst neem je weer zijn handjes en probeer je ze heel langzaam op en neer te bewegen.

3. Trek de aandacht van je baby met een opvallend voorwerp

De oefening met een flitsend voorwerp richt zich op de visuele stimulatie van de baby. Om hem uit te voeren kun je elk gewenst element gebruiken: een speeltje, een bal, wat kleurrijk fruit, enz. Het belangrijkste is dat het voor het kind interessant is.

Vervolgens moet je jezelf op een afstand plaatsen die binnen het gezichtsveld van de baby ligt, ongeveer 15 tot 20 centimeter van zijn gezicht. Idealiter moeten ze het voorwerp niet met hun handen kunnen bereiken.

Beweeg het element van rechts naar links en omgekeerd, ook op en neer of in cirkels. Het doel van deze beweging is dat de baby het met zijn ogen volgt, zijn hoofd beweegt en de spieren in de omgeving stimuleert om ze geleidelijk te versterken.

Als de baby zich uitstrekt om naar het element te reiken, maakt dit de oefening nog beter. Op deze manier neemt de arbeid van de schouders en de rugspieren toe.

4. Afwisselend torso omhoog en torso omlaag

Na de eerste drie maanden kan de baby complexere bewegingen uitvoeren. In dit geval kun je met hem een oefening doen die lijkt op die van de conventionele buikspieren.

Om dit te doen moet de baby op zijn rug liggen. Pak hem bij beide handen en help hem zijn bovenlichaam harmonieus en langzaam op te tillen. Idealiter blijf je met je handen stil zitten en laat je de baby de moeite doen om omhoog te komen.

Aan het eind van de rompbuiging breng je de baby op dezelfde manier weer naar beneden. Je kunt deze oefening twee keer per dag doen met een beperkt aantal herhalingen.

Bedenk dat de bewegingen soepel moeten verlopen om de gewrichten van het kind niet te veel te belasten en zo schade te veroorzaken.

Moeder doet oefeningen met haar baby

Het belang van hulp bij het omhoog houden van het hoofd

Structurele versterking van de nek, rug en schouders van baby’s helpt niet alleen om het hoofd te ondersteunen. Het biedt ook een andere reeks voordelen die verband houden met de ontwikkeling van spraak en voeding.

Bovendien zal je baby waarschijnlijk veel vroeger dan je verwacht zelfstandigheid in lichaamsbeweging beginnen te krijgen. Zo’n versterking biedt ook talloze voordelen voor het leren van basis bewegingspatronen (Engelse link): kruipen en lopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.