6 Huismiddeltjes tegen brandend maagzuur bij kinderen

Brandend maagzuur bij kinderen kan ontstaan als ze overgewicht hebben, hun dieet niet optimaal is, en ook als de sluitspier incompetent is.
6 Huismiddeltjes tegen brandend maagzuur bij kinderen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 09 november, 2022

Kinderen kunnen, net als volwassenen, last hebben van brandend maagzuur. Dit is soms een gevolg van gastro-oesofageale reflux. Deze aandoening treedt op als de sluitspier van de slokdarm niet helemaal bekwaam goed werkt en het voedsel of de vloeistoffen die in de maag zitten er weer naar boven komen. Als gevolg daarvan ontstaat een onaangenaam branderig gevoel. Vandaag bieden we 6 huismiddeltjes tegen brandend maagzuur bij kinderen.

Hoewel brandend maagzuur een typisch symptoom van de volwassenheid is, kunnen kinderen het ook onder bepaalde omstandigheden krijgen. Bijvoorbeeld als ze de bacterie Helicobacter Pylori oplopen.

Het eerste wat duidelijk moet zijn is dat je bij de eerste tekenen van brandend maagzuur het beste naar een kinderarts kunt gaan. Er zijn namelijk verschillende mogelijke oorzaken en je moet de specifieke oorzaak vaststellen om de juiste soort zorg te kunnen bieden. Deze situatie zo snel mogelijk verhelpen is essentieel om onomkeerbare veranderingen in het epitheel van de slokdarm te voorkomen.

Wat te doen om het gevoel van brandend maagzuur bij kinderen te verbeteren

6 Huismiddeltjes tegen brandend maagzuur bij kinderen

Om te proberen het ongemak van brandend maagzuur bij kinderen te verlichten, moet je bepaalde veranderingen aanbrengen in hun dieet en in enkele van hun dagelijkse levensgewoonten. Met dat in gedachten zijn hier 6 remedies tegen brandend maagzuur bij kinderen.

1. Vermijd irriterende voedingsmiddelen

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Current Opinion in Gastroenterology (Engelse link). is het vermijden van gekruid en vettig voedsel essentieel, evenals koolzuurhoudende en cafeïne houdende dranken. Het is belangrijk op te merken dat chocolade ook wat maagirritatie kan veroorzaken en het ongemak kan verergeren, dus is het beter de inname ervan te beperken.

2. Brandend maagzuur bij kinderen: neem voldoende tijd om te eten

Haastig eten bevordert de inname van meer voedsel en lucht. Dit resulteert in grotere porties en een gevoel zwaar gevoel na de maaltijd.

Daarom is het beter om de tijd te nemen aan tafel, kleine hapjes in je mond te steken en langzaam te eten. Zo wordt het voedsel goed gekauwd en wordt de daaropvolgende vertering vergemakkelijkt.

3. Ga niet meteen na het eten naar bed

Het is ook belangrijk om niet meteen na de inname te gaan slapen en je maag een paar uur de tijd te geven om zich helemaal te legen. Vooral na een overvloedige consumptie, want de spijsvertering heeft de neiging nog trager te verlopen.

4. Slaap met opgeheven hoofd

Ook is het een goed alternatief om met licht opgeheven romp te gaan liggen. Op deze manier is het moeilijker voor voedsel om omhoog te komen door een eenvoudige kwestie van zwaartekracht, wat de symptomen sterk vermindert. Op dezelfde manier is rust nog beter als je kleintje op zijn linkerzij ligt.

5. Houd het huis rookvrij

Ook moet je binnenshuis of in de buurt van je kind roken vermijden. Tabaksrook blijkt (Engelse link) de incidentie van dit probleem namelijk te verhogen. In het algemeen hebben de schadelijke effecten van dit gif niet alleen invloed op de gezondheid van de roker, maar ook op die van de mensen om hem heen.

6. Draag losse kleding

Het is ook een goed idee om strakke kleding te vermijden. De druk die namelijk op de buik wordt uitgeoefend stimuleert het omhoogkomen van voedsel door de slokdarm. Dit gebeurt vooral als de sluitspier niet goed werkt.

Overgewicht, een predisponerende factor voor brandend maagzuur bij kinderen

Een meisje met overgewicht

Naast de besproken strategieën is het belangrijk lichaamsbeweging te beoefenen als onderdeel van de strategie om gezonde gewoonten aan te nemen.

Enerzijds is overgewicht of zwaarlijvigheid een factor die brandend maagzuur verergert, omdat overtollig buikvet druk op de maag uitoefent en reflux bevordert. Tegelijkertijd gaat een zittende levensstijl gepaard met bepaalde veranderingen in stofwisseling en eetpatroon, die direct verband houden met dit maagongemak.

Wanneer naar de dokter gaan met maagzuur bij kinderen?

Het kan normaal zijn dat het kind af en toe last heeft van brandend maagzuur na een zware en gekruide maaltijd. Dit symptoom moet zich echter niet regelmatig herhalen, want dit kan wijzen op de aanwezigheid van een of andere verandering in de spijsverteringsfunctie.

In elk geval, als de symptomen met bovenstaande maatregelen niet verbeteren, moet je kind naar de dokter. De specialist zal de juiste farmacologische behandeling kunnen aanbevelen om het onderliggende probleem te bestrijden. Zo kan hij de levenskwaliteit van je kind helpen verbeteren. Waar mogelijk moet echter de voorkeur gegeven worden aan natuurlijke middelen boven medicijnen.

Brandend maagzuur bij kinderen is een probleem dat behandeld moet worden

Zoals je gezien hebt, kunnen ook kinderen last hebben van brandend maagzuur en deze aandoening heeft vaak een oplossing. Het is het beste om de oorzaak van het probleem aan te pakken om te voorkomen dat het na een tijdje weer opduikt. Met dit in gedachten is het belangrijk gewichtsbeheersing te bevorderen, de voeding te optimaliseren en gezondere leefgewoonten aan te nemen.

Ook is het van essentieel belang de aanwezigheid van giftige stoffen in huis te vermijden, vooral als er kinderen bij zijn. Het inademen van bijvoorbeeld tabaksrook is zeer schadelijk. Niet alleen voor de spijsvertering maar ook voor de longen en het lichaam in het algemeen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Basha S, Enan ET, Mohamed RN, Ashour AA, Alzahrani FS, Almutairi NE. Association between soft drink consumption, gastric reflux, dental erosion, and obesity among special care children. Spec Care Dentist. 2020 Jan;40(1):97-105.
  • Gonzalez Ayerbe JI, Hauser B, Salvatore S, Vandenplas Y. Diagnosis and Management of Gastroesophageal Reflux Disease in Infants and Children: from Guidelines to Clinical Practice. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2019 Mar;22(2):107-121.
  • Gremse DA. GERD in the pediatric patient: management considerations. MedGenMed. 2004 May 5;6(2):13.
  • Leung AK, Hon KL. Gastroesophageal reflux in children: an updated review. Drugs Context. 2019 Jun 17;8:212591.
  • Rosen R, Vandenplas Y, Singendonk M, Cabana M, DiLorenzo C, Gottrand F, Gupta S, Langendam M, Staiano A, Thapar N, Tipnis N, Tabbers M. Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical Practice Guidelines: Joint Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition and the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018 Mar;66(3):516-554.
  • Sethi, S., & Richter, J. E. (2017). Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Current opinion in gastroenterology33(2), 107–111. Disponible en: https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337
  • Ness-Jensen, E., & Lagergren, J. (2017). Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro-oesophageal reflux disease. Best practice & research. Clinical gastroenterology31(5), 501–508. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.bpg.2017.09.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.