19 Fenicische namen voor meisjes

Duik in de geschiedenis van een oud volk met deze 20 Fenicische namen voor meisjes die je alleen al bij het lezen verliefd doen worden.
19 Fenicische namen voor meisjes
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De Feniciërs waren de uitvinders van het alfabet en creëerden de eerste naammogelijkheden voor hun kleintjes. Daarom presenteren we je een lijst met 19 suggesties van Fenicische namen voor meisjes die je zullen boeien omdat ze zo traditioneel zijn.

Deze beschaving van sterke en moedige krijgers verbergt in zichzelf de magie die je zoekt. En misschien vind je in deze lijst precies die ene voor je kleine meisje. Lees verder!

Heb je al gedacht aan een naam van Fenicische oorsprong?

Fenicië was een oude beschaving die bestond van 1550 v. Chr. tot 300 v. Chr.

Zoals door deskundigen (Spaanse link) is verklaard, is Fenicië een dode Semitische taal die gesproken werd in Fenicië, Libanon en Syrië. Deze taal verdween eeuwen voor de geboorte van Christus. Daarom zijn alleen enkele oude namen bewaard gebleven die opgetekend zijn in boeken, inscripties en in de overblijfselen die afkomstig zijn van de Carthaagse beschaving.

Tegenwoordig besluiten veel liefhebbers van taal en geschiedenis deze beschaving te eren en kiezen ze deze namen voor hun dochters. Ben jij een van hen? Zo ja, houd dan deze lijst in de gaten.

19 Fenicische namen voor meisjes

Fenicische namen voor meisjes: van A tot C

 • Adama: Slaat op wat alle ouders bij de geboorte van hun kleine koningin denken: dat ze een ‘mooi meisje’ is.
 • Adonia: Met een spirituele en religieuze betekenis. Het betekent namelijk letterlijk ‘mijn Heer is God’.
 • Alissa: Betekent ‘edel’ en is een naam met zowel Fenicische als Hebreeuwse oorsprong.
 • Anaid: Zinspeelt op een Fenicische godheid van water en vruchtbaarheid, vergelijkbaar met de Venus van de Romeinen. Bovendien bracht deze godin attributen van Minerva, Ceres en Diana samen.
 • Anath: Als jij of je partner muziekliefhebbers zijn, kun je verliefd worden op deze optie. Deze Fenicische meisjesnaam heeft Hebreeuwse wortels en komt niet veel voor, maar heeft een mooie betekenis: ‘zingen’. Er zijn echter ook andere meningen die op een andere betekenis zinspelen, namelijk ‘bron van water’. In beide gevallen kun je je een prachtige symfonie in de ogen van je kleine meisje voorstellen.
 • Asherah: Ook deze naam verwijst naar een andere Fenicische godin. Bovendien betekent het ‘zij die op de zee stapt’ en is het een optie die ouders die een diepe liefde voor de oceaan voelen, geneigd zijn te kiezen. Het kan ook gegeven worden aan meisjes die onder een waterteken in de horoscoop geboren zijn, zoals Kreeft, Vissen, of Schorpioen.
 • Ashtoreth: De Fenicische godin van de vruchtbaarheid.
 • Baalat: Deze naam verwijst letterlijk naar die koningin van het huis die een ‘dame’ is.
 • Batnoam: Betekent ‘charmante dochter’.
 • Cabiria: Een vrouwelijke naam van Fenicische oorsprong die ‘groot’, ‘sterk’, ‘krachtig’ betekent.
 • Koriander: Verwijst rechtstreeks naar de korianderplant. Het is daarom een mooie en meest natuurlijke optie.

Meer namen van Fenicische oorsprong voor meisjes: van D tot Z

 • Dido: De hoofdrolspeelster van het verhaal van Aeneas, zinspeelt op degene die een ‘maagd’ is.
 • Elissa: Dit is een kostbare religieuze naam voor gelovige ouders, die betekent ‘mijn God is overvloed’.
 • Melita: Verwijst naar de bittere smaak, maar de waarheid is dat de klank zinspeelt op een lief en vriendelijk meisje.
 • Monica: Dit is een Fenicische naam met Latijnse en Griekse wortels, die ‘raadgeefster’ betekent.
 • Nikkal: Verwijst naar de ‘grote dame’.
 • Shapash: Betekent ‘zon’.
 • Tanith of Tanit: Ze is een Fenicische godin die ook in de Carthaagse mythologie werd opgenomen. In deze zin zinspeelt ze op een soort ‘slangenvrouw’.
 • Yezebel: Volgens de Bijbel was ze een Fenicische koningin van Samaria die trouwde met Achab, de koning van Israël.
De kleine koningin in huis slaapt

De traditie heeft je verlicht met deze 19 namen van Fenicische oorsprong voor meisjes

Zoals je misschien al gezien hebt, zijn Fenicische namen voor meisjes opties met diepe krijgsbetekenissen en mythologische en natuurlijke toespelingen. In die zin zochten de ouders van die beschaving naar alternatieven die kracht zouden hebben en kleine koninginnen een grote persoonlijkheid zouden bezorgen.

Als dit precies is wat je zocht voor je toekomstige dochter, is het waarschijnlijk dat je het eindelijk gevonden hebt. Is dit jouw geval? Laat ons in de reacties weten wat je ervan vindt en welke van deze namen je het meest geboeid heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.