Griekse meisjesnamen en hun betekenis

Als je fan bent van Griekse meisjesnamen dan moet je dit artikel zeker lezen. We hebben enkele van de mooiste voorbeelden met hun geschiedenis en betekenis geselecteerd.
Griekse meisjesnamen en hun betekenis
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Griekse meisjesnamen bekoren ons al eeuwenlang. De Griekse cultuur is onweerlegbaar de wieg van de westerse beschaving.

De kunst, politiek, filosofie, literatuur en mythologie van Griekenland heeft zich door heel Europa en delen van Afrika en Azië verspreid. De komedies en tragedies worden nog steeds over de hele wereld gelezen en bestudeerd. Bovendien zijn de namen van de legendarische personages tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik.

Dus als je een liefhebber bent van literatuur en mythologie of als je simpelweg een naam van een godin zoekt voor je dochter, dan zal dit artikel zeker van pas komen.

We hebben een uitgebreide lijst samengesteld van de meeste traditionele en mooiste Griekse meisjesnamen.

Griekse meisjesnamen

Griekse namen uit de literatuur

Bijna 800 jaar voor de geboorte van Christus begon de Griekse literatuur zich te ontwikkelen. De gedichten van Homerus en Hesiodos en de fabels van Aisopos dienden als voorbeeld voor de prachtige verhalen die de westerse literatuur in het leven zouden roepen.

Sinds toen zijn namen zoals Cressida, Briseis, Helen, Athena, Andromache en nog vele andere steeds opnieuw gebruikt en gemoderniseerd. Honderden jaren later komen deze namen in de 21ste eeuw nog steeds vaak voor.

Griekse meisjesnamen: lachend meisje

Maar Griekse meisjesnamen hebben zich ook dankzij de religie van de oude Griekenland door Europa verspreid. Denk maar aan de vele goden van de Olympus. Artemis, Aphrodite, Hera en nog vele andere namen worden gebruikt om meisjes een naam te geven met een sterke persoonlijkheid en een rijk cultureel verleden.

Hier volgt een lijst met meisjesnamen die uit de Griekse cultuur afkomstig zijn. Bovendien staat achter de namen de betekenis ervan.

Lijst met namen

 • Hestia: een godin die in verband wordt gebracht met de liefde, thuis en architectuur. Meisjes met deze naam hebben vaak de beste eigenschappen die met het thuisgevoel te maken hebben.
 • Helen: er is geen naam die vaker gebruikt wordt dan die van de mooie Helena van Troje, of Helena van Sparta. Deze naam betekent ‘een licht dat schijnt in de duisternis’.
 • Nereid: deze naam komt van de 50 mooie dochters van Dorus en Nereus.
 • Briseis: een van de bekendste personages uit Homerus’ Ilias.
 • Athena: de godin van de vrede, wijsheid, wetenschap en gerechtigheid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat dit een van de populairste mythologische namen is.
 • Isaura: deze naam werd gegeven aan de vrouwen die de Griekse regio Isuaria, nabij Cyprus, bevolkten.
 • Cassandra: dit was een befaamde profeet die samen met Lacoon de bekende misleiding met het Paard van Troje voorspelde.
 • Talia: een van de muzen van het theater. Etymologisch gezien betekent deze naam ‘overvloed’.
 • Clio: deze naam behoort eveneens toe aan een van de negen muzen. Clio staat voor geschiedenis en poëzie.
 • Chloe: deze naam dankt een deel van haar populariteit aan de Griekse roman Daphnis en Chloe.
 • Andromeda: deze naam betekent ‘heerser over mannen’. Ze was de dochter van een koning en de vrouw van Perseus.
Griekse meisjesnamen: meisje buiten

Nog meer namen om uit te kiezen

 • Ariadne: was in de Griekse mythologie een prinses uit Kreta. Etymologisch gezien betekent deze naam ‘de puurste’.
 • Artemis: het best bekend als de godin van de jacht. Artemis is bovendien de beschermster van de natuur.
 • Megara: was de vrouw van Hercules.
 • Nymph: nimfen zijn belangrijke figuren in de Griekse mythologie en literatuur. Bovendien wonen ze in bossen, betoverde plaatsen en rivieren.
 • Eurydice: deze nimf was de hoofdrolspeelster in het verhaal van Orpheus en Eurydice. Dit verhaal wordt daarom vaak nagespeeld in lyrische opera’s.
 • Phaedra: een prinses uit Kreta die verliefd werd op haar stiefzoon, Hippolytus. De populariteit van deze naam is te danken aan de vele literaire werken die op haar verhaal werden gebaseerd. Denk hierbij aan de schrijver Euripides.
 • Hippolyta: bekend om haar kracht en omdat ze Hercules confronteerde. Ze bezat een magische riem van vuur die ze kreeg van haar vader Ares. In hedendaagse stripboeken maken Hippolyta en de Amazones ook een belangrijk deel uit van de mythologie omtrent Wonder Woman.
 • Antigone: de dochter van Jocasta en Oedipus. Ze was een sleutelfiguur in het legendarische verhaal Oedipus Rex van Sophocles.
 • Parthenope: een van de mooiste sirenen. Haar naam betekent ‘stem van het meisje’. Deze naam werd bovendien gegeven aan een oude nederzetting die later zou uitgroeien tot de stad Napels.
 • Caryatid: deze naam refereert naar de mooie vrouwelijke figuren die uit steen werden gebeeldhouwd en dienst deden als pilaren en zuilen.

We zijn er zeker aan van deze selectie van Griekse meisjesnamen het moeilijk zal maken om er een te kiezen.

Het interessantste wanneer je een naam voor je dochter kiest is de historische en literaire betekenis die eraan ten grondslag ligt. Deze zullen er immers voor zorgen dat de naam op zichzelf staat en met niets anders vergeleken kan worden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.