Welke specerijen zijn veilig tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, moet je weten welke kruiden je veilig kunt eten tijdens de zwangerschap om complicaties te voorkomen.
Welke specerijen zijn veilig tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 07 september, 2023

Ben je in verwachting en vraag je je af welke kruiden je kunt gebruiken? Je moet weten dat niet alle kruiden en specerijen veilig zijn tijdens de zwangerschap. We gebruiken specerijen veel in de gastronomie vanwege hun actieve ingrediënten die een intens aroma, kleur en vooral smaak geven aan gerechten. Sommige van deze bestanddelen kunnen echter rechtstreeks op de baby overgaan en schade veroorzaken.

We raden aan voorzichtig te zijn om geen problemen te krijgen met de kruiden die je in de keuken gaat gebruiken. Daarom geven we je, naast het raadplegen van een professional, de volgende lijst zodat je weet welke je kunt gebruiken.

Wat zijn specerijen?

Laten we voor de duidelijkheid beginnen met het definiëren van specerijen. Ze verwijzen naar de harde delen van planten die men gebruikt om smaak, kleur of aroma aan voedsel toe te voegen.

Ze omvatten schors (kaneel), zaden (mosterd), peulen (vanille), wortels (gember) of bessen (peper). Men gebruikt de term ook om te verwijzen naar de bladeren van sommige planten of naar hun bloemen, zoals saffraan.

Kruiden daarentegen verwijzen specifiek naar de bladeren of stengels van kruidachtige planten zoals laurier, oregano, peterselie en tijm. Als we kruiden met specerijen mengen, noemen we ze kruiderijen.

Hoe zit het met hun veiligheid?

Er is een wijdverbreid geloof dat specerijen en kruiden veilig zijn omdat men ze al heel lang gebruikt en omdat ze natuurlijk zijn. Maar deze eigenschappen zijn geen garantie voor veiligheid.

Hun actieve bestanddelen zoals essentiële oliën, alkaloïden, alcoholen, flavonoïden en saponinen, en vele andere, zijn verantwoordelijk voor de krachtige geur en smaak.

Deze bestanddelen gaan echter verder dan een eenvoudige zintuiglijke ervaring – ze kunnen ook nadelige effecten hebben op zowel moeder als baby. Vooral als ze rechtstreeks door de placenta of moedermelk gaan tijdens het geven van borstvoeding.

In dit verband stelt de American Pregnancy Association (Engelse link) dat het kwalificeren van een kruid of specerij als ‘veilig’ verwarrend en moeilijk te interpreteren kan zijn, omdat het afhangt van het soort gebruik en de gebruikte hoeveelheid.

Zo kunnen er bijvoorbeeld nadelige effecten optreden als je ze in grote hoeveelheden consumeert, maar in kleine hoeveelheden, zoals die worden gebruikt in voedselkruiden, niet.

Ook zijn er niet voor alle specerijen onderzoeken die hun veiligheid voor zwangere vrouwen aantonen. Daarom moet je je bewust zijn van het risico dat je loopt als je ze inneemt en daarom moet je een professional raadplegen.

Welke specerijen zijn veilig om te consumeren tijdens de zwangerschap?

Hier is een lijst met specerijen die je kunt consumeren tijdens de zwangerschap. Er zijn er een paar die je met een zekere veiligheidsmarge kunt gebruiken, maar ze moeten toch de goedkeuring van een specialist hebben, omdat niet alle zwangerschappen hetzelfde zijn.

Kaneel

Kaneel is in het algemeen veilig tijdens de zwangerschap
Hoewel de consumptie van kaneel over het algemeen veilig is, is het belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden.

Kaneel is de gedroogde bast van de Cinnamomum verum boom, die tot dezelfde familie behoort als laurier. Je kunt het zowel in zijn geheel als gemalen gebruiken en door zijn speciale aroma en zijn aangename en zoete smaak kan het zowel zoete als hartige gerechten op smaak brengen.

Twee zijn het populairst: degene die we in Europa gebruiken, Ceylon kaneel genaamd, die wordt gerold in de bekende kaneelstokjes, en de Cassia of Chinese kaneel, die een pittigere smaak heeft en meer wordt gebruikt in Noord-Amerika.

Wat betreft de veiligheid, is er nog steeds geen bewijs dat het gebruik om bevallingen te vergemakkelijken ondersteunt. Daarentegen geeft het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid (Engelse link) Ceylonkaneel groen licht voor gebruik tijdens de zwangerschap, zolang het in de gebruikelijke hoeveelheden in preparaten wordt ingenomen.

In het geval van Cassia is het gebruik ervan beperkter, vanwege de aanwezigheid van een werkzame stof genaamd cumarine die schade aan de lever kan veroorzaken, vooral bij langdurige inname bij gevoelige mensen.

Gember

Gember is de wortel of wortelstok van de plant en wordt in zijn geheel, in poedervorm of in plakjes gesneden gevonden. Het is zeer aromatisch en heeft een kruidige, scherpe en zoete smaak.

In de keuken wordt het gebruikt in zoete gerechten op basis van fruit of om de beroemde peperkoekjes te bereiden. Het kan ook worden gebruikt in hartige bereidingen zoals gebakken groenten, sauzen, vlees, roomsoepen, vis en zeevruchten.

De pijnstillende, ontstekingsremmende en spijsvertering bevorderende eigenschappen worden erkend. Een onderzoek (Spaanse link) naar het gebruik tijdens de zwangerschap toonde aan dat het veilig en effectief is in het verlichten van symptomen van misselijkheid en overgeven, vergelijkbaar met het innemen van vitamine B6 of pyridoxine. Er wordt echter nadruk gelegd op de hoeveelheid die gebruikt moet worden, omdat het niet meer dan 1 gram per dag mag zijn.

Mosterdzaadjes

Mosterd is een plant uit de kruisbloemenfamilie met een groot gastronomisch belang. De zaden kunnen wit, bruingeel (Brassica alba) en zwart (Brassica nigris) zijn. Als de gele zaden worden gemalen, worden ze omgezet in de traditionele saus die een sterk prikkelende smaak heeft.

De smaak is een beetje pittig en gebruikt men om vlees te kruiden en als dressing voor salades en groenten. Zolang je er zuinig mee omgaat, is het een van de specerijen die men veilig acht tijdens de zwangerschap.

Het tijdschrift Offarm (Spaanse link) heeft echter al lang gepubliceerd dat men zwarte mosterd niet aanbeveelt tijdens de zwangerschap of borstvoeding, omdat er geen gegevens bekend zijn die de veiligheid ondersteunen.

Kruidnagels

Kruidnagels zijn gedroogde, onrijpe bloemknoppen van een plant die oorspronkelijk uit Indonesië komt, de kruidnagelboom.

Het is een van de rijkste specerijen aan een etherische olie, eugenol genaamd, die ook aanwezig is in kaneel, laurier en nootmuskaat. Het kan spijsverteringsstoornissen zoals misselijkheid en overgeven verlichten, dus je kunt het gebruiken in het eerste trimester van de zwangerschap.

De indringende geur en smaak gebruiken we in de keuken in zoete en hartige gerechten zoals gestoofd vlees en gemarineerd wildvlees.

Hoewel er tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs is dat alarm slaat over een verbod op het gebruik ervan tijdens de zwangerschap, moet je altijd de hoeveelheid (Engelse link) van het actieve ingrediënt dat je binnenkrijgt met de specerij beperken.

Knoflookpoeder

Knoflookpoeder tijdens de zwangerschap
Een beetje knoflookpoeder bij het bereiden van maaltijden is uitstekend om de smaak op een gezonde manier te verbeteren.

Knoflook is een specerij die behoort tot de Liliaceae familie, afkomstig uit Azië. Sinds de oudheid gebruikt men de bollen voor culinaire doeleinden, vooral als smaakmaker en marinade voor vlees en vis. Je kunt het echter ook gebruiken in groenten.

Apotheker López Luengo (Spaanse link) wijst erop dat er niet genoeg wetenschappelijke rapporten zijn over de nadelige effecten van knoflook tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Het is echter het beste om geen doses in te nemen die hoger zijn dan de hoeveelheden die je in preparaten vindt.

De hoeveelheden knoflookpoeder die zwangere vrouwen moeten innemen, moeten worden overlegd met een specialist. Houd er rekening mee dat het voor een volwassene 600 tot 900 milligram per dag is. Wat duidelijk is, is dat knoflook de smaak van moedermelk verandert en daardoor het gedrag van baby’s beïnvloedt.

Zijn de overige specerijen veilig om te consumeren tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen moeten heel voorzichtig zijn met de consumptie van andere specerijen zoals cayennepeper, nootmuskaat, peper, saffraan, komijn, zoethout, venkel, fenegriekzaad en kurkuma.

Het is belangrijk om altijd een professional, zoals een kruidendokter, te raadplegen over andere traditionele kruiden in de keuken en de veiligheid van deze producten te garanderen.

Onthoud dat de voorgestelde hoeveelheden specerijen die je tijdens de zwangerschap kunt consumeren, de hoeveelheden zijn die in voedingsmiddelen of bereidingen zitten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.