5 Gevaarlijke infusies die je tijdens de zwangerschap moet vermijden

Wij gaan je vertellen welke gevaarlijke infusen je tijdens de zwangerschap moet vermijden om de gezondheid van de foetus niet in gevaar te brengen.
5 Gevaarlijke infusies die je tijdens de zwangerschap moet vermijden
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 22 april, 2023

Tijdens de zwangerschap is het cruciaal om voorzichtig te zijn met de consumptie van bepaalde infusies en kruiden. Als ze in het dieet worden opgenomen kunnen ze namelijk abortief worden, dus is het beter om de inname ervan te beperken. Daarom gaan we het met je hebben over een reeks gevaarlijke infusies tijdens de zwangerschap.

We willen opmerken dat de meeste van de drankjes waarover we het gaan hebben onder normale omstandigheden gunstig zijn voor de gezondheid. Maar, hoewel hun opname in het dieet van een gezonde volwassene positief is, moet de consumptie ervan worden vermeden als je zwanger bent of wilt worden.

Gevaarlijke infusies tijdens de zwangerschap

Hieronder gaan we je vertellen welke de gevaarlijke infusies zijn die je tijdens de zwangerschap moet vermijden. De consumptie ervan zou abortieve effecten of problemen in de ontwikkeling van de foetus kunnen genereren.

1. Pennyroyal mint

Pennyroyal mint is een infusie die gewoonlijk gebruikt wordt om een staat van ontspanning of welzijn op te wekken. Het is echter niet geschikt tijdens zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding omdat het stoffen bevat die mogelijk abortusverwekkend en giftig zijn voor de foetus. In feite kan het de lever, nieren en hersenen van het zich ontwikkelende kind beschadigen.

Gevaarlijke infusies die je tijdens de zwangerschap moet vermijden
Zoethoutthee kan de bloeddruk verhogen en vroegtijdige weeën veroorzaken. Tegelijkertijd zou pennyroyal mint een abortieve werking kunnen hebben.

2. Zoethoutthee

Zoethoutthee is in staat de bloeddruk te beïnvloeden door deze te verhogen. Beïnvloeding van deze fysiologische parameter tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor de foetus en een vroegtijdige bevalling stimuleren. Tegelijkertijd kan het ook de productie van moedermelk verminderen. Het is dus ook geen goed idee om het in het dieet op te nemen tijdens het geven van borstvoeding.

3. Gevaarlijke infusies met anijs, salie en rabarber

Anijs, salie en rabarber kunnen samentrekkingen in de baarmoeder uitlokken, wat vroegtijdige bevalling of zelfs een miskraam kan veroorzaken. Als deze infusies tijdens de zwangerschap worden ingenomen is het zelfs gebruikelijk dat er bloedingen optreden. Ze worden als zeer onveilig beschouwd en de aanbeveling is ze te vermijden.

4. Kurkuma is ook een van de gevaarlijke infusies

Kurkuma is een van de meest heilzame culinaire specerijen die in het dieet kunnen worden opgenomen. Het heeft ontstekingsremmende effecten die door de wetenschap zijn bewezen, zodat het helpt bij de preventie en behandeling van veel ziekten. Men raadt het echter sterk af tijdens de zwangerschap.

De consumptie ervan in grote hoeveelheden kan abortieve of neurotoxische effecten opwekken. Dit betekent echter niet dat het in geen enkele context geconsumeerd kan worden.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients kan het actieve bestanddeel ervan in kleine doses positief zijn tijdens de zwangerschap. De consumptie ervan in de vorm van een infuus is echter niet veilig. Raadpleeg in elk geval je arts.

Een zwangere vrouw drinkt een kop thee
Gewone thee kan met mate worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap. Het kan echter bijwerkingen veroorzaken als de inname niet wordt beperkt tot maximaal twee kopjes per dag..

5. Thee

Thee is een van de meest geconsumeerde kruidendranken ter wereld. Hoewel de inname ervan niet helemaal verboden is tijdens de zwangerschap, is het het beste om de opname ervan in het dieet te beperken. Allereerst moet worden opgemerkt dat het cafeïne bevat, een alkaloïde waarvan is aangetoond (Engelse link) dat het tijdens de zwangerschap bijwerkingen veroorzaakt.

Tegelijkertijd kan overmatige consumptie van de drank vroegtijdige bevalling of een miskraam opwekken. Het kan zelfs de opname van ijzer en foliumzuur belemmeren, essentiële voedingsstoffen voor een goede ontwikkeling van de foetus. Het is het beste om de consumptie van thee te vermijden, hoewel je veilig maximaal twee kopjes per dag kunt drinken.

Pas op voor gevaarlijke infusies tijdens de zwangerschap

Zoals je hebt gezien, zijn er een aantal infusies die gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap, dus het is het beste om de consumptie ervan tijdens de zwangerschap te vermijden. Anders kunnen ze zwanger afbrekende effecten of problemen bij de goede ontwikkeling van de foetus veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het in deze tijd cruciaal is om de grootste zorgvuldigheid te betrachten bij wat je eet en drinkt. Niet alleen moeten bepaalde supplementen in het dieet worden opgenomen, zoals foliumzuur, maar je zult ook de aanwezigheid van sommige voedingsmiddelen en dranken die gevaarlijk kunnen zijn moeten beperken.

Anderzijds is het raadzaam om gezonde leefgewoonten te bevorderen. Het is bijvoorbeeld heel positief om te bewegen, ondanks de beperkingen van deze periode. Evenzo is het essentieel om elke nacht voldoende te slapen, minstens 7 uur slaap van goede kwaliteit. Om dit te bereiken is het essentieel om een vast schema te hebben en je daaraan te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.