Dieet tijdens het eerste trimester: sleutels en aanbevelingen

Het optimaliseren van je dieet in het eerste trimester tijdens de zwangerschap is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de foetus. Blijf lezen om meer te weten te komen.
Dieet tijdens het eerste trimester: sleutels en aanbevelingen

Laatste update: 08 juni, 2022

Het optimaliseren van de voeding tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is essentieel voor de goede ontwikkeling van de foetus. In deze tijd is het niet nodig grote veranderingen aan te brengen. Maar het is wel nodig voorzichtig te zijn met de kwaliteit en hygiëne van voedsel om voedselvergiftiging te voorkomen. Lees verder om meer te leren over het dieet in het eerste trimester.

Naast dieetzorg is het nodig om vrouwen voor het begin van de zwangerschap foliumzuur toe te dienen. De behoefte aan deze voedingsstof neemt tijdens de zwangerschap namelijk sterk toe. Dit is prima, maar het is dus wel nodig dat het betreffende farmacologische product wordt opgenomen in het dieet zodra de test positief is.

Neem nota van de volgende voedingsadviezen om het mooiste hoofdstuk van je leven zo goed mogelijk te beginnen.

Energie tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

In het eerste trimester van de zwangerschap is het niet nodig de energie-inname van je dieet veel te verhogen. De foetale behoefte is dan namelijk nog gering.

Het belangrijkste in dit stadium is te zorgen voor een juiste toevoer van micronutriënten, waarbij de kwaliteit van het voedsel voorrang krijgt boven de kwantiteit. Een grotere hoeveelheid eten dan nodig is, kan namelijk schadelijk zijn en de moeder predisponeren voor bepaalde zwangerschapsziekten.

Tegelijk moet je er rekening mee houden dat in de eerste maanden misselijkheid en overgeven kunnen optreden. Deze symptomen beperken de inname, maar kunnen bestreden worden met enkele natuurlijke middelen, zoals gember (Engelse link).

Misselijkheid tijdens het eerste trimester
Misselijkheid in het eerste trimester kan je voedselinname beperken. Probeer verse, kwaliteitsvoeding te eten om aan je voedingsbehoeften te voldoen.

Essentiële voedingsstoffen voor het dieet in het eerste trimester

Zoals we al gezegd hebben, is het vanuit voedingsoogpunt nodig om bepaalde veranderingen in je dieet aan te brengen.

Allereerst is het goed om de inname van foliumzuur en ijzer te verhogen. De eerste is een belangrijke vitamine om foetale ziekten te helpen voorkomen die ontstaan door het onvoldoende sluiten van de neurale buis, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift BMC Medicine.

IJzer is ook een belangrijk element. Want een tekort ervan leidt tot bloedarmoede, een aandoening die de aanvoer van zuurstof naar de weefsels belemmert. In feite neemt tijdens de zwangerschap het lichaamsvolume van het bloed van de moeder toe en dit vocht heeft de neiging meer te ‘verdunnen’ dan gewoonlijk. Dit verschijnsel leidt ertoe dat de zwangere vrouw in een toestand van fysiologische bloedarmoede komt, zodat de behoefte aan mineralen op natuurlijke wijze toeneemt.

Tegelijkertijd is het belangrijk om de inname van eiwitten van zwangere vrouwen in de gaten te houden. We hebben het hier over een voedingsstof die in veel diëten vaak ontbreekt, maar die essentieel is voor een goede weefselgroei. Vooral tijdens de zwangerschap. Minstens de helft van de eiwitten in de voeding moet van dierlijke oorsprong zijn. Deze eiwitten hebben namelijk een hoge biologische waarde.

Voedselhygiëne

Een ander belangrijk punt om bij de voeding voor het eerste trimester rekening mee te houden is de voedselhygiëne. In deze tijd moet rauw voedsel of voedsel met een hoog microbiologisch risico, zoals worst of ongepasteuriseerde zuivelproducten, vermeden worden.

Hoewel voedselvergiftiging meestal niet ernstig hoeft te zijn voor een volwassen vrouw, kan het dat wel zijn voor een zwangere vrouw. Door het natuurlijke tekort in haar immuniteit kan het ernstige schade toebrengen aan haar gezondheid en die van haar baby. Het kan zelfs een spontane miskraam veroorzaken.

Speciale voorzichtigheid is geboden met eieren. Je moet ervoor zorgen dat ze goed gekookt zijn voor je ze eet. Beperk ook risicovolle bereidingen, zoals sushi of blauwbaars, want die bevatten grote hoeveelheden zware metalen.

Tot slot moet je uiterst voorzichtig zijn met voedselhygiëne en met het wassen van de handen met water en zeep voor je gaat eten of koken.

Zorg dat je goed je groenten en fruit wast
Probeer fruit en groenten goed te wassen voor je ze eet en vermijd bij voorkeur rauw voedsel. Zo voorkom je voedselvergiftiging.

Verbeter je dieet tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

Zoals je gezien hebt, is het belangrijk om tijdens het eerste trimester van de zwangerschap een reeks voedingsaanpassingen te volgen om risico’s te vermijden en voor een goede ontwikkeling van de foetus te zorgen. Het is niet moeilijk om deze gewoonten aan te nemen, want er zijn maar weinig aspecten waarmee je rekening moet houden.

Het gaat er vooral om een gevarieerde en evenwichtige voeding voor te stellen, zonder het aantal calorieën overmatig te verhogen.

Bedenk tot slot dat het afwijzen van bepaalde voedingsmiddelen in deze tijd vaak voorkomt, omdat het een periode van grote veranderingen op hormonaal niveau is. Dit alles kan braken of voorkeuren voor bepaalde soorten voedsel veroorzaken. Het is dus het beste om naar je lichaam te luisteren. Natuurlijk mag je niet nalaten in de behoefte aan essentiële voedingsstoffen te voorzien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lindblad, A. J., & Koppula, S. (2016). Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Canadian family physician – Medecin de famille canadien62(2), 145.
  • McNulty, H., Rollins, M., Cassidy, T., Caffrey, A., Marshall, B., Dornan, J., McLaughlin, M., McNulty, B. A., Ward, M., Strain, J. J., Molloy, A. M., Lees-Murdock, D. J., Walsh, C. P., & Pentieva, K. (2019). Effect of continued folic acid supplementation beyond the first trimester of pregnancy on cognitive performance in the child: a follow-up study from a randomized controlled trial (FASSTT Offspring Trial). BMC medicine17(1), 196. https://doi.org/10.1186/s12916-019-1432-4

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.