Vaginale afscheiding tijdens de eerste dagen van de zwangerschap

Ontdek hoe vaginale afscheiding tijdens de eerste dagen van de zwangerschap eruit ziet. Deze veranderingen kunnen je waarschuwen voor je aandoening.
Vaginale afscheiding tijdens de eerste dagen van de zwangerschap
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

Vaginale afscheiding verandert van karakter tijdens de eerste dagen van de zwangerschap en dit gebeurt als reactie op de hormonale werking en de talrijke transformaties die in de vrouwelijke geslachtsorganen optreden.

Vrouwen die gedurende de hele cyclus op deze afscheidingen letten, kunnen een paar dagen na de eisprong hun toestand vermoeden. Daarom gaan we je vandaag vertellen hoe de afscheiding er na een bevruchting uitziet, zodat je weet wat je kunt verwachten. Lees verder!

Normale vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is een afscheiding die door de cellen van de baarmoederhals en de vagina wordt geproduceerd nadat ze gestimuleerd zijn door vrouwelijke hormonen, vooral oestrogenen. Deze vloeistof bedekt de wanden van het onderste geslachtsorgaan en is samengesteld uit water, elektrolyten, koolhydraten, eiwitten, antilichamen, enzymen en dode cellen.

De vaginale afscheiding heeft onder andere de volgende functies:

  • Het verwijderen van dode cellen die van de wanden van de vagina afschilferen.
  • Het in stand houden van de smering van de intieme zone.
  • Om het opstijgen van sperma naar de baarmoederhals te vergemakkelijken.
  • Het evenwicht van de vaginale flora in stand houden.
  • Het beschermen van het lagere geslachtsorgaan tegen infecties.

Gedurende de hele menstruatiecyclus, en in relatie tot de hormonale teneur, veranderen de kenmerken van de vaginale afscheiding, hetzij in kleur, uiterlijk, hetzij in textuur.

Vóór de eisprong wordt de afscheiding wateriger, lichter en overvloediger, zodat het sperma zich gemakkelijk kan verplaatsen om de baarmoederhals te bereiken en deze holte binnen te dringen.

Tijdens de eisprong neemt de afscheiding een karakteristiek uiterlijk aan, dat lijkt op dat van een eitwit. Het is doorzichtiger, overvloediger en elastischer. Deze soort afscheiding gaat gepaard met een toename van het libido en soms lichte pijnen in de onderbuik. Als de bevruchting uitblijft, wordt de afscheiding stroperiger en schaarser tot de menstruatie komt.

Vaginale afscheiding tijdens de eerste dagen van de zwangerschap
De bevruchting van een eicel door een zaadcel brengt enorme lichamelijke en hormonale veranderingen in het lichaam van een vrouw op gang. Die zijn er allemaal op gericht het lichaam voor te bereiden om een nieuw leven te herbergen en te bewaren. En de verandering in vaginale afscheiding is een van de belangrijkste veranderingen.

Hoe ziet vaginale afscheiding eruit in de eerste dagen van de zwangerschap?

Bij conceptie stijgt het hormoongehalte snel, vooral progesteron, oestrogeen, en humaan choriongonadotrofine. Dit veroorzaakt ook een aanzienlijke toename van de doorbloeding van het hele bekkengebied. Vooral ter hoogte van de baarmoeder en de vagina.

Zowel hormonale als bloedstimulatie verhogen de productie van vaginale afscheiding. Het is gebruikelijk te merken dat die in de eerste dagen van de zwangerschap vloeibaarder wordt, overvloedig, wittig, en met een heel milde geur (Engelse link). Dit staat bekend als leucorroe .

Sommige vrouwen merken deze verandering op, vooral als ze hun cyclus in de gaten houden of zwanger willen worden. Als je dus in de buurt van de datum van de volgende menstruatie bevestigt dat je afscheiding deze kenmerken heeft, kun je te maken krijgen met een van de eerste zwangerschapssymptomen.

Soms kun je ook een roze of bruinachtige afscheiding opmerken in de dagen na de eisprong. Deze tekenen kunnen overeenkomen met innestelingsbloeding, dat is een kleine bloeding die ontstaat als de zygote de wanden van de baarmoeder binnendringt.

Slijmprop

Zoals we gezegd hebben, krijgt de vaginale afscheiding in de eerste dagen van de zwangerschap een dichtere en dikkere textuur. Met het verstrijken van de tijd vormt zich namelijk de slijmprop. Deze afscheiding begint zich bij de opening van de baarmoederhals te vormen tot deze helemaal dicht is.

De functie van de slijmprop is de baby van buitenaf te isoleren, hem te beschermen tegen ziektekiemen die in het lagere geslachtsorgaan leven of het kunnen koloniseren.

Deze structuur wordt aan het eind van de zwangerschap, tijdens de bevalling, uitgestoten, vooral als de baarmoederhals begint te verwijden.

Doe een zwangerschapstest als je vermoedt dat je zwanger bent

Kan vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap van uiterlijk veranderen?

Tijdens de hele zwangerschap is het normaal om schommelingen in de productie van vaginale afscheiding waar te nemen. In het algemeen is de hoeveelheid afscheiding echter meestal overvloediger is dan gewoonlijk.

Het is essentieel dat je de kenmerken ervan elke dag evalueert. Dat wil zeggen, let erop dat het wit, helder en geurloos is. Als een van deze tekenen verandert, raadpleeg dan een specialist.

Tegen het einde van de zwangerschap, vooral in de laatste maand, veroorzaken het gewicht van de baarmoeder, de druk van het hoofd van de baby in het vaginakanaal, en het zachter worden van de baarmoederhals een lichte toename van de productie van vaginale afscheiding. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken als ze de hierboven genoemde kenmerken behouden. Het zijn fysiologische veranderingen die in dit laatste stadium optreden.

Soms kun je je ook een beetje ongemakkelijk voelen door de hoeveelheid afscheiding die je uitscheidt. Zorg daarom steeds voor een goede vaginale hygiëne, gebruik inlegkruisjes, en verschoon ze meerdere keren per dag. Bedenk dat het gebruik van tampons tijdens de zwangerschap volledig gecontra-indiceerd is.

Het is belangrijk op te merken dat als je vaginale afscheiding van kleur verandert (heldergeel, groen, of grijs), een dikke of klonterige textuur krijgt, en sterk of vies ruikt, je last kunt hebben van een vaginale infectie. In dat geval moet je dus onmiddellijk een arts raadplegen om complicaties bij je zwangerschap te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.