Een studie zegt dat misselijkheid het geslacht van je baby kan voorspellen

Volgens een wetenschappelijke studie kan misselijkheid het geslacht van je baby voorspellen. Dit moet echter door een echografie bevestigd worden.
Een studie zegt dat misselijkheid het geslacht van je baby kan voorspellen
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

Een van de meest voorkomende symptomen van de eerste maanden van de zwangerschap is misselijkheid. Maar blijkbaar kan, hoewel het vervelend is, de intensiteit ervan te maken hebben met het foetale geslacht. In feite heeft men sinds de tijd van Hippocrates de mythe in stand gehouden dat hoe groter het ongemak, hoe groter de kans op het krijgen van een meisje. Met andere woorden, misselijkheid kan het geslacht van je baby voorspellen.

Op basis van deze theorie zochten onderzoekers naar een oorzakelijk verband tussen deze twee verschijnselen. Vandaag delen we een zeer recente studie over dit onderwerp.

Het is echter belangrijk op te merken dat de bevestiging van het geslacht van de baby tijdens de zwangerschap gebeurt door middel van een echografie vanaf week 12 of een genetische test. Haast je dus niet om babykleertjes te gaan kopen voor je het zeker weet! Lees verder om alles te ontdekken wat we je te vertellen hebben.

Misselijkheid tijdens de zwangerschap en het geslacht van je baby

Misselijkheid is een veel voorkomend symptoom in het eerste trimester. Veel vrouwen hebben er de hele zwangerschap last van.

In het algemeen verschijnen deze ongemakken tussen de vierde en zevende week na de bevruchting. Ze komen overeen met de normale veranderingen van dit stadium. Men schat dat tussen 70 en 80% van de zwangere vrouwen in het begin van de zwangerschap last heeft van misselijkheid.

De specifieke oorzaak van deze aandoening is niet precies bekend. We weten echter wel dat er een direct verband bestaat tussen de incidentie ervan en de niveaus van zwangerschapshormonen in het bloed, vooral wat betreft Humaan Choriongonadotrofine (HCG). Dit is een stof die door de placenta wordt afgescheiden. Deze stof is verantwoordelijk voor veel van de lichamelijke veranderingen van de aanstaande moeder.

Bij de meeste vrouwen verdwijnt de misselijkheid tussen de 12 en 16 weken van de zwangerschap. Maar tot 15% van de zwangere vrouwen houdt dit symptoom tot de 20e week van de zwangerschap of zelfs tot de bevalling.

Opgemerkt moet worden dat sommige zwangere vrouwen nooit last hebben van deze ongemakken. Terwijl anderen ernstige aandoeningen ontwikkelen, zoals hyperemesis gravidarum.

Is dit merkbare verschil nu op de een of andere manier te verklaren of is het aan toeval te wijten? We zullen het je vertellen.

Een studie zegt dat misselijkheid het geslacht van je baby kan voorspellen
Het geslacht van de baby is een belangrijk gegeven voor de zwangere vrouw. Je moet echter voorzichtig zijn met de methode die je gebruikt om daar achter te komen.

Kan misselijkheid het geslacht van je baby voorspellen?

Onlangs verscheen een wetenschappelijke studie (Engelse link) van specialisten van de Harvard Universiteit (Verenigde Staten). Daarin probeerden ze het verband tussen ochtendmisselijkheid en het geslacht van de baby vast te stellen. Meer bepaald wilden ze weten of het dragen van een meisje samenviel met een verhoogd risico op het vertonen van deze symptomatologie.

Om dit te doen analyseerden de wetenschappers de gegevens die verkregen waren uit een enquête onder 4.320 moeders uit verschillende delen van de wereld. Hieruit concludeerden ze dat vrouwen die een meisje gedragen hadden een hogere frequentie van ochtendmisselijkheid en braken rapporteerden. Dit vergeleken met degenen die een jongen hadden gekregen.

Dit zou je kunnen verklaren (Engelse link) door het feit dat circulerende hCG-niveaus in het bloed van de moeder gewoonlijk hoger zijn in het geval van een vrouwelijke foetus. Dit verband is echter moeilijk vast te stellen. De niveaus van dit hormoon variëren namelijk sterk tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

Ondanks al deze hypotheses raden wetenschappers echter aan dit symptoom niet als een onfeilbare voorspeller van het geslacht van je baby te nemen. De enige manieren om het tijdens de zwangerschap te bevestigen zijn met een echografie of genetische tests.

Hoe kun je anders het geslacht van je baby voorspellen?

Behalve het vermoeden over misselijkheid zijn er nog andere overtuigingen die sommige maternale lichamelijke veranderingen in verband brengen met het geslacht van de toekomstige baby. Heb je wel eens van een van deze overtuigingen gehoord?

De vorm van je buik

Men gelooft dat als de buik rond is, de zwangere vrouw een meisje zal krijgen. Heeft de buik een daarentegen een spitse vorm, dan verwacht ze een jongen. Allereerst is het de moeite waard om te zeggen dat de morfologie die de buik van de moeder aanneemt bepaald wordt door haar lichaamstextuur en niet door die van haar kleintje.

Trek

Een ander geloof dat rond dit onderwerp bestaat is dat als de moeder de voorkeur geeft aan fruitig of zoet voedsel, ze zwanger is van een meisje. Geeft ze de voorkeur aan zoute of gefrituurde spijzen? Dan verwacht je een jongen.

Het uiterlijk van de huid van de moeder

Als je zwanger bent, zorgen hormonale veranderingen er ook voor dat de huid er helderder en gladder uitziet dan gewoonlijk. Vooral als je een jongen verwacht. Als de baby een meisje is daarentegen, dan is de hormonale belasting hoger en dit bevordert het ontstaan van acne en vlekken op het gezicht. We moeten opmerken dat dit verschijnsel niet in alle gevallen betrouwbaar is.

Lichaamshaar van de moeder

Veel zwangere vrouwen merken dat er in dit stadium een toename van hun lichaamsbeharing is. Als dit gebeurt, hangt dat samen met een verhoogde productie van testosteron door de mannelijke foetus. Als de moeder daarentegen een meisje verwacht, dan is dit symptoom niet zo duidelijk.

Een zwangere vrouw met een afdruk van haar echo
Echografie blijft een van de enige betrouwbare methoden om vóór de geboorte het geslacht van je baby te weten te komen.

Bevestigt de wetenschap de mythe dat misselijkheid het geslacht van je baby kan voorspellen?

Hoewel overtuigingen over het geslacht van de baby ons een aanwijzing kunnen geven, kunnen we ze niet helemaal vertrouwen. Hoe dan ook, het is het beste om het rustig aan te doen en te wachten op de bevestiging door specialisten met de 12 of 20 weken echografie.

Als je twijfelt over de symptomen van de zwangerschap, de veranderingen in je lichaam, en hun mogelijke relatie met de gezondheid van je kleintje, raadpleeg dan eerst je arts en verloskundige. Zij kunnen je begeleiden op basis van wetenschappelijk bewijs.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.