Zwangerschapsdieet en allergieën bij baby's

Hoewel er onderzoek wordt gedaan om te bepalen of voeding tijdens de zwangerschap allergieën bij baby's helpt voorkomen, is het altijd het beste om gezond te eten.
Zwangerschapsdieet en allergieën bij baby's

Laatste update: 15 april, 2024

Vanaf het moment dat onze kinderen in de baarmoeder zitten, zorgen we voor hun welzijn tot aan de geboorte. Ons lichaam is de belangrijkste leverancier van voedingsstoffen en daarom heeft wat we eten invloed op hun ontwikkeling. In dit verband zijn er tegenstrijdige standpunten over de invloed van het voedingspatroon van vrouwen tijdens de zwangerschap op mogelijke toekomstige allergieën bij baby’s.

Is er een verband? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze kleintjes vanaf het begin de beste bescherming bieden? In dit artikel geven we de antwoorden die je moet weten. Lees verder!

Voorkomt voeding tijdens de zwangerschap allergieën bij baby’s?

Een zwangere vrouw drinkt melk en eet amandelen

Volgens een recent onderzoek in het tijdschrift Grenzen in Immunologie (Engelse link) is in de afgelopen decennia voedselallergie onverwacht naar voren gekomen als een ‘tweede golf’ van de allergie-epidemie, met een toenemend aantal baby’s en kinderen in ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen over de hele wereld die aan deze aandoening lijden.

Dus in de zoektocht naar oplossingen om deze aandoening in te dammen, komt de mogelijke preventie van allergieën bij baby’s vanaf het moment dat ze in de baarmoeder zitten door vroege blootstelling aan allergenen via de moeder naar voren. Maar werkt het? Laten we eens kijken naar de artikelen die dit ondersteunen en naar wat degenen te zeggen hebben die deze relatie niet ondersteunen.

Standpunten tegen

Sommige onderzoekers beweren dat er nog steeds geen solide bewijs is voor de relatie tussen het dieet van een vrouw tijdens de zwangerschap en het voorkomen van aandoeningen zoals allergieën. Om dit standpunt beter te begrijpen, bespreken we drie redenen.

Er is tot nu toe geen definitief bewijs

Sommige onderzoeken zijn inconsistent of niet overtuigend. Er is bijvoorbeeld een onderzoek gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal (Engelse link) dat suggereert dat er niet genoeg bewijs is om een verband te leggen tussen het eten van pinda’s tijdens de zwangerschap en het voorkomen van pinda-allergieën bij baby’s.

Dit komt overeen met een artikel in het tijdschrift Nutrition (Engelse link), waarin men ook geen verband vond tussen wat de moeder at tijdens de zwangerschap en de allergieën van haar kinderen.

Er zijn factoren die de resultaten bemoeilijken

Sommigen beweren dat allergieën complex en multifactorieel zijn. Het is bijvoorbeeld moeilijk om alleen het effect van het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap te zien als oplossing voor allergieën bij baby’s zonder rekening te houden met de invloed van genetica, omgeving en levensstijl. Dit wordt uitgelegd in het boek Vroege voeding en gezondheid op lange termijn (2017 – Engelse link).

Er zijn mogelijke methodologische gebreken

Sommige van de onderzoeken vertonen variaties in de methoden voor allergiediagnostiek en hun definities. Daarnaast hebben ze beperkingen in het verzamelen van gegevens over het dieet van de moeder. Dit kan de resultaten beïnvloeden en onderlinge vergelijkingen moeilijk maken.

Het eerder genoemde artikel, gepubliceerd in Frontiers in Immunology, kon bijvoorbeeld geen harde conclusie trekken over de relatie tussen allergieën bij baby’s en zwangerschap omdat de wetenschappelijke gegevens inconsistent waren. Ze riepen op tot verder onderzoek.

Wat hebben degenen te zeggen die een positieve correlatie hebben gevonden tussen voeding tijdens de zwangerschap en allergieën bij baby’s? Dat bespreken we hieronder.

Positieve resultaten

Zwangerschapsdieet en allergieën bij baby's

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Kindergeneeskunde (Engelse link) merkte op dat moeders die tijdens de zwangerschap meer noten en pinda’s aten, baby’s kregen met een lager risico op allergie voor deze voedingsmiddelen. De relatie is echter complex en hangt af van andere factoren, zoals het type allergie en het genotype van het kind.

Een review gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrische Allergie en Immunologie (Engelse link) suggereert dat de vroege introductie van allergenen in het dieet van een zwangere vrouw het immuunsysteem van haar baby zou kunnen desensibiliseren, waardoor allergieën verminderen. Ze waarschuwen echter dat de onderzoeksopzet verbeterd moet worden om betrouwbaardere gegevens te verkrijgen.

Ook recentere gegevens zoals die van het tijdschrift Allergie, Astma & Klinische Immunologie (Engelse link) geven aan dat de consumptie van eieren en rauwe en gekookte groenten tijdens de zwangerschap preventief kan werken tegen astma, piepende ademhaling en allergische rhinitis.

Ze legden uit dat het mogelijk is dat de immunomodulerende eigenschappen van antioxidanten, selenium en vitamine E in deze voedingsmiddelen kunnen beschermen tegen allergieën.

Wat weten we over andere voedingsstoffen?

Een recent artikel gepubliceerd in het tijdschrift Children (Engelse link) onthulde dat omega 3-suppletie tijdens de zwangerschap lijkt te beschermen tegen de ontwikkeling van allergieën bij baby’s. Maar de relatie met andere voedingsstoffen in het dieet moet nog worden bestudeerd.

Deze groep onderzoekers benadrukte ook dat de beste resultaten optreden als de zwangere vrouw de voedingsstoffen consumeert binnen een gezond dieet, zoals het mediterrane dieet.

Ook een meta-analyse die werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Geneeskunde (Engelse link) wordt een verband gelegd tussen de consumptie van omega 3-vetzuren en de preventie van allergieën bij baby’s, evenals met het gebruik van supplementen op basis van probiotica.

Tot slot benadrukt het tijdschrift Nutrients (Engelse link) het belang van het eten van peulvruchten tijdens de zwangerschap om baby’s te beschermen tegen allergieën. Ze bevelen echter grotere studies en gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken aan.

Wat zegt de AAP hierover?

De American Academy of Pediatrics (AAP – Engelse link) benadrukt dat er niet genoeg bewijs is om te suggereren dat voedselvermijdingsdiëten (exclusie) tijdens de zwangerschap allergieën bij de baby kunnen voorkomen.

Daarom hoeven zwangere moeders geen pinda’s, melk, tarwe en andere voedselallergenen te vermijden. Ze raden aan om een uitgebalanceerd dieet te eten om mogelijke ziekten bij de baby te voorkomen, vooral als ze last hebben van allergieën.

Ons perspectief

We zijn ervan overtuigd dat er naar strategieën moet worden gezocht om het optreden van voedselallergieën bij kinderen na de geboorte te helpen oplossen.

En hoewel verschillende onderzoeken positieve resultaten laten zien tussen voeding tijdens de zwangerschap en het voorkomen van allergieën bij baby’s, raden de meeste aan om verder onderzoek te doen en de werkmethodologie te herzien.

Terwijl de wetenschap bezig is met verder onderzoek, is ons standpunt dat het eetplan van de moeder tijdens de zwangerschap alle belangrijke voedingsstoffen moet bevatten voor een optimale ontwikkeling en groei van haar baby.

Een zwangere vrouw moet een goed dieet volgen met alle voedingsstoffen die ze nodig heeft.

Een dieet boordevol voedingsstoffen

Dit dieet bevat verse groenten en fruit, volle granen, peulvruchten, mager vlees, vette vis, magere zuivelproducten en plantaardige dranken verrijkt met calcium en vitamine D.

Het beperken van zout, vaste vetten, sterk bewerkte voedingsmiddelen en producten met toegevoegde suiker is ook een prioriteit voor een gezond dieet.

Onze laatste aanbeveling is om geen allergene voedingsmiddelen te vermijden of meer van deze voedingsmiddelen aan het dieet toe te voegen totdat er solide conclusies zijn getrokken uit deze relatie. Overleg met je arts en voedingsdeskundige om je te helpen een gezond voedingsplan op te stellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.