Werken tijdens de zwangerschap: wat wel en niet te doen

Werken tijdens de zwangerschap is een beslissing die afhangt van hoe je je daarbij voelt, en van de aanbevelingen van je arts. Meer informatie.
Werken tijdens de zwangerschap: wat wel en niet te doen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 06 mei, 2023

Verwacht je een baby, maar wil je blijven werken tijdens de zwangerschap? Dat kan, zolang er niets is dat je zwangerschap in gevaar brengt. Deze fase hoeft je dagelijkse routine niet te doorbreken als je je gezond en productief voelt. Waar je rekening mee moet houden zijn de dingen die je wel en niet moet doen om onnodige risico’s te vermijden.

Zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee in het lichaam en in de stemming van de vrouw, maar dit hoeft geen belemmering te zijn om op professioneel gebied te presteren. Waar je wel rekening mee moet houden is het soort werk dat je doet. In dit artikel geven we je daarover enkele tips. Mis het niet!

Werken tijdens de zwangerschap

Werken tijdens de zwangerschap is goed te doen
Het eerste waar je rekening mee moet houden is of je werkplek een veilige en gezonde plek is om te werken. Als dat zo is, hoeft je zwangerschap geen belemmering te zijn.

Logischerwijs vereist werken tijdens de zwangerschap dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt om problemen te voorkomen. Bedenk ook dat een zwangerschap gepaard gaat met een groot aantal fysieke, emotionele en psychologische veranderingen die je op een bepaald moment kunnen beïnvloeden.

In het eerste trimester, wanneer de grote hormonale veranderingen en de verhoogde metabolische activiteit op gang komen, kun je je energieloos voelen. Dit kan je prestaties op het werk beïnvloeden. In dit verband zal de beslissing om te stoppen afhangen van jou en wat je gynaecoloog of verloskundige aanbeveelt.

Als je werk vereist dat je voortdurend in beweging bent of je van de ene naar de andere plaats verplaatst, moet je het misschien rustiger aan doen, vooral na de zesde maand. In het derde trimester neemt de vermoeidheid toe en treden rugpijn, gewrichtspijn, spierspanning, vermoeidheid door het gewicht van de buik en weinig energie op, naast andere ongemakken. Overleg daarom met je arts als je in dit stadium niet verder kunt met werken.

Werken tijdens de zwangerschap: de do’s

Hier is een lijst met tips om je zo goed mogelijk te voelen op je werk, zodat je niet hoeft te stoppen met werken:

  • Lichaamsbeweging. Zo blijf je gezond en actief. Wandelen is heel goed voor je gewrichten en je bloedsomloop. Je kunt ook yoga of wateraerobics voor zwangere vrouwen doen.
  • Houd een correcte houding aan om rugpijn te voorkomen, vooral als je achter een computer of in een kantoor werkt.
  • Houd een gezond en evenwichtig dieet aan, zowel op het werk als thuis. Je moet om de 2 of 3 uur eten.
  • Rust en slaap het aantal uren dat je nodig hebt tijdens je vrije tijd.
  • Draag een door je arts aanbevolen maagzuurremmer of pijnstiller bij je voor het geval je je misselijk voelt.
  • Vermijd strakke, knellende kleding. Je kunt het beste loszittende, comfortabele kleding dragen. Schoenen moeten slipvast zijn en lage hakken hebben om vallen te voorkomen.
  • Gebruik een correcte ademhaling om je lichaam en geest te ontspannen.
  • Neem van tijd tot tijd korte pauzes zodat je benen bewegen en niet opzwellen. Je kunt dit om de 15 minuten doen.
  • Zet jezelf niet te veel onder druk met huishoudelijke taken. Als er dingen zijn die je niet kunt doen, kun je iemand anders vragen je te helpen.

Werken tijdens de zwangerschap: de don’ts

Een zwangere vrouw is moe op haar werk
Beslissen om te stoppen met werken tijdens de zwangerschap hangt af van hoe je je voelt en wat je arts je aanraadt. Als je liever doorgaat, moet je voorkomen dat je risico’s neemt voor jezelf en de baby.

Naast alles wat je moet doen om te kunnen werken tijdens de zwangerschap, zijn er ook een aantal dingen die je moet vermijden:

  • Je zwangerschap vergelijken met anderen. Alleen de zwangere vrouw zelf weet of ze wel of niet kan werken. Iedereen kan een zwangerschap hebben die totaal anders is dan die van een ander.
  • Werken met giftige of schadelijke stoffen.
  • Trappen beklimmen en grote inspanningen leveren.
  • Zware voorwerpen dragen of tillen.
  • Op plaatsen zijn met veel lawaai.
  • Onder extreme temperaturen verkeren.
  • Werken met grote machines die sterke trillingen produceren.
  • Stress hebben op het werk. Als je stress hebt, kun je beter stoppen met werken, want dat heeft invloed op jou en je baby.
  • Blootgesteld worden aan verschillende ziekten, of je nu in de gezondheidszorg werkt voor mensen of dieren.

Werken tijdens je hele zwangerschap. Het is aan jou!

Of je wel of niet werkt tijdens je zwangerschap moet je zelf beslissen. Het is heel belangrijk dat je bij deze beslissing rekening houdt met het soort werk dat je doet. Zittend werken in een kantoor is bijvoorbeeld heel anders dan werken in een ziekenhuis, in een magazijn, of het verplaatsen van materialen van de ene naar de andere plaats.

Het is altijd raadzaam om met je gynaecoloog of verloskundige te praten en hun aanbevelingen op te volgen. Neem geen onnodige risico’s en zorg goed voor jezelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sierra Hernáiz, E. (2016). Prevención de riesgos laborales, embarazo de la trabajadora y lactancia natural. Aranzadi Thomson Reuters. Cizur Menor.
  • Valencia, M. H. (2011). Tendencias de la reproducción femenina y riesgos asociados con el embarazo. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción, 3(3), 101-104.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.