Waarom moeten zwangere vrouwen melk drinken?

Melk is een heel compleet voedingsmiddel, wat betreft de voedingsstoffen die het levert. Met dat in gedachten vertellen we je waarom zwangere vrouwen melk moeten drinken.
Waarom moeten zwangere vrouwen melk drinken?
Silvia Zaragoza

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Laatste update: 22 december, 2022

Het volhouden van een adequate voeding tijdens de zwangerschap is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Het moet voldoende voedingsstoffen leveren en zo gezond mogelijk zijn. In die zin is het voor zwangere vrouwen heel belangrijk om melk te drinken. Lees verder om te ontdekken waarom.

Melk, een complete voeding

Melk wordt beschouwd als een van de grootste bronnen van calcium. Deze drank bevat echter ook dierlijke eiwitten, vet, vitamine D, kalium en magnesium.

Tegenwoordig drinken de mensen om verschillende redenen minder melk. De aanbevolen zuivelinname, die bestaat uit 3 of 4 porties per dag, wordt zelfs nauwelijks gehaald.

Een van de redenen voor het niet volgen van deze voedingsrichtlijn is dat melk een suiker bevat, lactose genaamd. 30% van de bevolking is hier namelijk intolerant voor. Er zijn echter mogelijkheden die lactosevrij zijn of met een laag percentage van dit koolhydraat.

Melk is een van de populairste zuivelproducten. Samen draagt deze groep bij tot de vorming, groei en goede ontwikkeling van botten. Dit is echter niet het enige voordeel dat je krijgt als je melk drinkt. Hier zijn nog enkele voordelen.

Waarom moeten zwangere vrouwen melk drinken

De groei van baby’s wijst erop dat zwangere vrouwen melk zouden moeten drinken

Het overgrote deel van de studies die de voordelen van melk voor de gezondheid van zwangere vrouwen analyseren, is gericht op de groei van de foetus. In feite hebben verschillende overzichtsstudies de positieve effecten van de consumptie van dit voedsel op de anthropometrie van de ongeboren baby belicht.

Geboortegewicht

Volgens een systematische review, gepubliceerd in Food and nutrition research, (Engelse link) was het verband tussen dagelijkse melkconsumptie en de groei van de baby niet helemaal duidelijk. Dit vanwege de verschillen tussen de variabelen die in de verschillende studies in beschouwing genomen werden. Maar 4 van de geïncludeerde studies vonden positieve associaties.

Jaren later, in 2017, werd een prospectieve studie uitgevoerd (Engelse link) bij Portugese vrouwen, gepubliceerd in Obesity Research and Clinical Practice. Deze studie toonde het verband aan tussen de mate van melkconsumptie in het eerste trimester en de toename in gewicht en hoofdomtrek van de baby bij de geboorte.

Ook stelde men vast dat meer dan 3 bekers per dag drinken een grotere gewichtstoename bij het kind teweegbrengt. Dit heeft te maken met de inname van eiwitten.

Melk drinken: juist gewicht voor zwangerschapsduur bij de geboorte

Onderzoekers keken ook naar het verband tussen het gewicht van de baby voor zwangerschapsduur en de melkconsumptie van de moeder.

Aan de ene kant vond een Spaanse studie, gepubliceerd in de Europees Tijdschrift voor Klinische Voeding (Engelse link) in 2019, geen significant verband tussen melkconsumptie van de moeder en gewicht voor zwangerschapsduur.

Maar anderzijds toonde een studie in China (Engelse link) datzelfde jaar een significant verband aan tussen melkconsumptie tijdens het tweede trimester en een vermindering van het risico op een hoog of laag gewicht voor zwangerschapsduur.

Gewicht voor de grootte van de baby

Tot slot evalueerden andere studies het gewicht in relatie tot de femorale lengte (Engelse link) van de foetus, de parameter die artsen gebruiken om de lengte van de baby te schatten. De resultaten toonden een direct verband tussen de melkconsumptie van de moeders en de lengte van hun baby’s. Als gevolg bevelen deskundigen een inname van 2 tot 3 porties zuivel per dag aan.

Een echografie van een baby

Hoe beïnvloedt melkconsumptie het risico op een miskraam en vroeggeboorte?

In 2019 vond aan de CEU San Pablo Universiteit in Madrid een studie (Engelse link) plaats naar het effect van zuivelconsumptie op de zwangerschap en het risico op onderbrekingen.

Deze systematische review vond 2 studies die naar het risico op een miskraam keken. Beide toonden een beschermend effect voor deze aandoening aan als de consumptie vóór 12 of 14 weken zwangerschap plaatsvond.

Anderzijds is er geen bewijs dat zuivelinname het risico op vroeggeboorte of geboorteafwijkingen verhoogt.

Zwangere vrouwen zouden melk moeten drinken

Om al de bovenstaande redenen is het voor zwangere vrouwen van essentieel belang melk te drinken. Ze moeten de derivaten ervan in voldoende hoeveelheden consumeren.

Het bereiken van de aanbevolen dagelijkse dosis van dit voedsel voorkomt een laag gewicht bij het kind en draagt ook bij tot het verminderen van het risico op een miskraam.

Het is belangrijk in gedachten te houden dat zwangere vrouwen alleen gepasteuriseerde melk moeten drinken – volle of halfvolle. Dit vermindert het risico op voedselvergiftiging.

Een ander belangrijk aspect is de consumptie van verrijkte of gearomatiseerde melk te vermijden, omdat die de concentratie van voedingsstoffen veranderen en de kwaliteit ervan verlagen.

In het algemeen moet je gewoon een of twee glazen melk per dag innemen, bij het ontbijt of tussen de maaltijden door. Bovendien dient melk als bron van hydratatie, daar 85% van haar samenstelling uit water bestaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lise Brantsæter, A; Olafsdottir, A S; Forsum, E; Olsen, S F; Thorsdottir, I (2012) Does milk and dairy consumption during pregnancy influence fetal growth and infant birthweight? A systematic literature review. Food Nutr Res, 56.
  • Abreu, S; Santos, P C; Montenegro, N; Mota, J (2017) Relationship between dairy product intake during pregnancy and neonatal and maternal outcomes among Portuguese women. Obes Res Clin Res, 11(3): 276-86.
  • Olmedo-Requena, R; Martínez-Galiano, JM; Amezcua-Prieto, C; Cano-Ibáñez, N;  Salcedo-Bellido, I; Barrios-Rodríguez, R et al (2019) Association between low dairy intake during pregnancy and small for gestational age infants. Eur J Clin Nutr, 73(12): 1642-45.
  • Pang, X; Bai, D; Cai, C; Dong, H; Zhang, Y; Lan, X et al (2020) Associations of Dairy Consumption during Pregnancy and Neonatal Birth Body Mass: a Prospective Study. Sichuan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban, 51(5): 680-4.
  • Achón, M; Úbeda, N; García-González, A; Partearroyo, T; Varela-Moreiras, G (2019) Effects of Milk and Dairy Product Consumption on Pregnancy and Lactation Outcomes: A Systematic Review- Adv Nutr, 10 (S2): 74-87.
  • Gil Gregorio, P (2013). Intolerancia a la lactosa: una patología emergente. Guía de práctica clínica elaborada por Sociedad Española de Geriatría y Gerontología. Disponible en: https://www.segg.es/media/descargas/Gu%C3%ADa%20de%20intolerancia%20a%20la%20lactosa%20-%20una%20patolog%C3%ADa%20emergente%20-%20mayo%202013.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.