3 Voordelen van het eten van snijbiet tijdens de zwangerschap

De consumptie van snijbiet tijdens de zwangerschap is belangrijk, want het genereert een reeks gezondheidsvoordelen voor de moeder en de zich ontwikkelende baby.
3 Voordelen van het eten van snijbiet tijdens de zwangerschap

Laatste update: 14 september, 2022

Het eten van snijbiet tijdens de zwangerschap kan een reeks voordelen opleveren, dankzij de concentratie aan micronutriënten. In deze levensfase is de behoefte aan sommige vitaminen en mineralen verhoogd. Het is dus van cruciaal belang daaraan te voldoen voor een optimale ontwikkeling van de foetus.

Alvorens te beginnen moet opgemerkt worden dat tijdens de zwangerschap bepaalde aanpassingen op voedingsgebied gedaan moeten worden om mogelijke vergiftigingen te voorkomen die de baby schade kunnen toebrengen. In dit stadium bevindt het lichaam zich in een delicate fase en er zijn sommige bacteriën die miskramen kunnen veroorzaken. Daarom moet al het rauwe voedsel van dierlijke oorsprong verboden worden.

Voordelen van snijbiet tijdens de zwangerschap

Hier zijn de belangrijkste voordelen van het eten van snijbiet tijdens de zwangerschap. Bedenk dat het belangrijk zal zijn om het op te nemen in de context van een gevarieerde en licht hypercalorische voeding om aan de voedingsbehoeften te voldoen.

1. Snijbiet tijdens de zwangerschap verbetert de darmtransit

Het is belangrijk op te merken dat snijbiet een hoge concentratie vezels bevat. We hebben het over een stof die niet verteerbaar is, maar wel in staat is het volume van de ontlastingsbolus te vergroten. Hierdoor wordt een veel efficiëntere darmtransit ervaren, wat constipatie vermindert, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift BMJ.

Als we bedenken dat zwangere vrouwen vaker last hebben van dit darmmisverstand, is het belangrijk te zorgen voor een voldoende inname van vezels.

Voordelen van het eten van snijbiet tijdens de zwangerschap
Studies hebben bewezen dat snijbiet helpt om de darmtransit te verbeteren en constipatie te verminderen.

2. Snijbiet voorkomt defecten in de neurale buissluiting van de baby

Tegelijk is het belangrijk te vermelden dat snijbiet een bron van foliumzuur is. Het lichaam van zwangere vrouwen heeft een grotere hoeveelheid van dit element nodig, omdat het defecten in de sluiting van de neurale buis helpt voorkomen, zo blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift BMC Geneeskunde (Engelse link). In feite wordt suppletie met deze voedingsstof meestal vóór de zwangerschap voorgeschreven om de risico’s zo klein mogelijk te houden.

3. Snijbiet tijdens de zwangerschap voorkomt zwangerschapsanemie

Snijbiet bevat ook een hoge concentratie mineralen, waaronder ijzer er uitspringt. Situaties van bloedarmoede zijn niet ongewoon bij zwangere vrouwen als gevolg van een toename van het totale bloedvolume. Om zo’n probleem te voorkomen, is het essentieel dat de voeding een hogere dosis ijzer bevat. Bovendien moet een deel hiervan met vitamine C toegediend worden, want dat bevordert de opname op darmniveau.

Hoe snijbiet op de juiste manier consumeren?

Om het meeste uit snijbiet te halen, kun je het het beste consumeren als het het seizoen voor snijbiet is, dat wil zeggen van oktober tot april. Bovendien moet je snijbiet altijd rauw eten. Sommige kookmethodes kunnen eiwitten en vitaminen verminderen en een verlies van antioxidante verbindingen veroorzaken. Zo vermindert hun voedingsdichtheid en daarmee ook een deel van hun voordelen.

Dit betekent niet dat je het niet kan koken. Het moet alleen verduidelijkt worden dat door ze in hun rauwe vorm in de voeding op te nemen, bijvoorbeeld in salades, hun voordelen maximaal zijn. Je kunt steeds afwisselen tussen gekookte en rauwe groenten om de positieve effecten van deze soort te maximaliseren en te zorgen voor de 5 porties groenten en fruit die elke dag worden aanbevolen.

Een groene salada
Je kunt snijbiet het beste rauw eten om van al zijn voordelen te genieten. Ook kan je het gekookt eten, hoewel het dan wat van zijn eigenschappen kan verliezen.

Bewaren van snijbiet

Snijbiet kun je het beste altijd buiten direct zonlicht bewaren. Hoe minder contact het met zuurstof heeft, hoe meer het al zijn eigenschappen zal behouden. Dit voorkomt oxidatie van de verschillende voedingsstoffen die ze bevatten. Er is altijd de mogelijkheid om ze te snijden om ze gemakkelijker te kunnen hanteren, al is het beter dit proces pas vlak voor het koken of consumeren uit te voeren.

Snijbiet is heel heilzaam tijdens de zwangerschap

Zoals je hebt kunnen zien, is de consumptie van snijbiet helemaal geïndiceerd tijdens de zwangerschap. Vooral dankzij de concentratie in foliumzuur en vezels. Beide elementen helpen het welzijn van de zwangere vrouw te verbeteren, en tegelijk problemen bij de ontwikkeling van de foetus te voorkomen. Dit zijn echter niet de enige belangrijke voedingsstoffen. Het is altijd aan te raden een evenwichtige voeding te volgen om grote problemen te voorkomen.

Alvorens te besluiten moeten we erop wijzen op welke andere leefgewoonten je moet letten om een optimale ontwikkeling van de foetus te bereiken. Het is altijd interessant om een minimum aan lichamelijke activiteit te handhaven, ook tijdens de zwangerschap. In dit geval moet je de inspanning aanpassen aan de situatie en aan de kenmerken van elke vrouw. Maar in elk geval is het van essentieel belang een zittende levensstijl te vermijden. Anders neemt de kans op het ontstaan van zwangerschapsdiabetes toe.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • McNulty H, Rollins M, Cassidy T, et al. Effect of continued folic acid supplementation beyond the first trimester of pregnancy on cognitive performance in the child: a follow-up study from a randomized controlled trial (FASSTT Offspring Trial). BMC Med. 2019;17(1):196. Published 2019 Oct 31. doi:10.1186/s12916-019-1432-4

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.