Ontharen tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Er zijn veel methoden voor ontharing tijdens de zwangerschap, maar voor de gezondheid van de baby en de moeder moeten effectieve resultaten worden gegarandeerd.
Ontharen tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 26 januari, 2023

Ontharen tijdens de zwangerschap is een van de praktijken die vrouwen bezighouden vanwege de toename van haar op hun lichaam als gevolg van hormonale veranderingen. Naast deze veranderingen is de huid gevoeliger en ondergaat de bloedcirculatie bepaalde variaties.

Geschikte methoden van ontharen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt het hormoongehalte in het bloed (progesteron en oestrogeen) toe en veroorzaakt een toename van lichaamsbeharing. Er kan zelfs een toename zijn van gezichtshaar door mannelijke hormonen (androgenen). Bij het kiezen van een manier om haar te verwijderen moet rekening worden gehouden met de contra-indicaties van elke ontharingsmethode (Engelse link) om effectieve resultaten te garanderen.

Ontharingscrèmes

Ontharingscrèmes zijn voor zwangere vrouwen een goede optie om op elk lichaamsdeel te gebruiken. Bovendien wordt het product niet door de huid opgenomen, zodat het geen schade veroorzaakt. Deze producten werken in op de keratine in het haar en veroorzaken haaruitval.

Daarom is het een methode die het haar snel en pijnloos verwijdert, omdat de follikels niet worden verwijderd. Wel moeten, hoewel het niet gevaarlijk is, bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om irritatie of verbranding (Engelse link) van het huidoppervlak te voorkomen. Als gevolg wordt het niet aanbevolen voor een gevoelige huid of een huid die allergische reacties kan veroorzaken.

Ontharen met een scheermesje
Handmatige scheermesjes snijden het haar dicht bij het oppervlak zonder het haarzakje aan te tasten of in te grijpen. Idealiter hydrateer je de huid voor het scheren om irritatie of dermatitis te voorkomen.

Scheerapparaten om te ontharen tijdens de zwangerschap

Scheermesjes zijn een van de snelste methoden van ontharen. Bovendien zijn ze meestal goedkoop en wegwerpbaar. Een van de nadelen van deze methode is echter de grote kans op irritatie, krassen of wondjes op de huid van de zwangere vrouw.

Concluderend zijn scheermesjes een goede methode omdat ze geen contra-indicaties hebben, pijnloos, draagbaar en goedkoop zijn, en de resultaten zeer snel zijn.

Elektrische apparaten voor thuis

Een elektrisch scheerapparaat kan snoerloos, met snoer, oplaadbaar of op batterijen werken. Een van de nadelen is dus dat als de batterij leeg is, je moet wachten op een volledige of gedeeltelijke lading.

Het is echter een van de ideale methoden voor ontharen tijdens de zwangerschap, omdat het het huidoppervlak niet beschadigt en geen irritatie veroorzaakt voor de huid die in deze periode gevoelig is. Het zijn draagbare apparaten die je overal mee naartoe kunt nemen, net als handmatige scheermesjes.

Warm of koud harsen

Harsen tijdens de zwangerschap heeft geen contra-indicaties. Het is echter beter om koude wax te gebruiken in plaats van warme wax. Koude waxstrips verdienen de voorkeur vanwege de temperatuur waarop ze werken. Op die manier worden de bloedvaten niet verwijd en worden problemen met de bloedsomloop niet verergerd.

Er zijn geur- en kleurstofvrije, hypoallergene varianten die geschikt zijn voor een huid die erg gevoelig is voor allergische reacties.

Hete wax daarentegen wordt niet aanbevolen voor de gevoelige huid van zwangere vrouwen en nog minder voor gebruik op de benen in de laatste maanden van de zwangerschap. In het laatste trimester van de zwangerschap is de kans op spataderen groter, en hete was stimuleert dit proces.

Laserontharing wordt afgeraden tijdens de zwangerschap
Laserontharing wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, behalve in uitzonderlijke gevallen. Idealiter kun je het beste wachten tot na de borstvoeding, of het nu gaat om een ontharings- of schoonheids- en cosmetische behandeling.

Is laserontharing tijdens de zwangerschap veilig?

Permanente laserontharing of elektrolyse wordt meestal niet aanbevolen tijdens de zwangerschap vanwege een gebrek aan veiligheidsgegevens. Daarom is het gebruik van lasers tijdens de zwangerschap beperkt tot gevallen van absolute noodzaak (Engelse link).

Studies in (Engelse link) het Journal of the American Academy of Dermatology concludeerden echter dat het een veilige methode is voor mensen die geen borstvoeding geven of zwanger zijn. Ook moet je bij twijfel altijd je huisarts raadplegen.

Verzorging na het ontharen tijdens de zwangerschap

Welke methode van ontharen je ook kiest, je moet enkele aanbevelingen voor nazorg volgen om je huid gezond te houden en te verzorgen.

Idealiter moet je een vochtinbrengende crème met vitamine A, vitamine E, allantoïne of ureum aanbrengen en blootstelling aan ultraviolette straling vermijden, evenals water met chloor of salpeter de dag na en de dag voor het harsen. Daarnaast is het belangrijk om een dag lang geen nauwsluitende kleding te dragen om schuren of irritatie te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olsen EA. Methods of hair removal. J Am Acad Dermatol. 1999 Feb;40(2 Pt 1):143-55; quiz 156-7. doi: 10.1016/s0190-9622(99)70181-7. PMID: 10025738.
  • McBurney EI. Side effects and complications of laser therapy. Dermatol Clin. 2002 Jan;20(1):165-76. doi: 10.1016/s0733-8635(03)00054-8. PMID: 11859590.
  • Lanigan SW. Incidence of side effects after laser hair removal. J Am Acad Dermatol. 2003 Nov;49(5):882-6. doi: 10.1016/s0190-9622(03)02106-6. PMID: 14576669.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.