Koffie tijdens zwangerschap en borstvoeding: wat de experts zeggen

Koffie is wereldwijd een veelgebruikte drank en veel vrouwen vragen zich af of het veilig is tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Meer weten?
Koffie tijdens zwangerschap en borstvoeding: wat de experts zeggen

Laatste update: 06 juli, 2024

Koffie is een van de populairste dranken ter wereld en het energie-elixer van miljoenen mensen. Maar moeten vrouwen die van cafeïne houden de consumptie van koffie beperken of vermijden tijdens de zwangerschap? En mag je na de bevalling koffie drinken als je borstvoeding geeft? Lees verder en ontdek wat de experts hierover te zeggen hebben.

Alle moeders willen hun baby’s tijdens de zwangerschap de beste voeding geven en zo complicaties in de toekomst voorkomen. Maar hoewel veel vrouwen koffie liever helemaal vermijden of cafeïnevrije varianten drinken, is de waarheid dat als je weet wat de maximale hoeveelheid is, je een goede kop koffie ‘s ochtends niet hoeft af te slaan.

Hoeveel koffie is veilig om te drinken tijdens de zwangerschap?

Hoewel de cafeïne in populaire dranken zoals koffie of zwarte thee geen negatieve invloed heeft op de gezondheid, verandert dat voor zwangere vrouwen. Omdat het een psychoactieve stof is, kan het het normale verloop van de zwangerschap beïnvloeden.

Volgens onderzoeken (Engelse link) mogen aanstaande moeders niet meer dan 150-200 mg cafeïne per dag innemen. Dit komt overeen met twee tot drie kopjes koffie die niet te sterk zijn en die zijn bereid met extractiemethoden die niet te veel cafeïne aan de dranken toevoegen. Een consumptie van meer dan 6 kopjes per dag kan de groei van het foetale skelet beïnvloeden.

Vanwege het bovenstaande kunnen zwangere vrouwen gerust zijn als ze één of twee kopjes koffie per dag willen drinken, zolang het niet te sterk is. En als ze van deze populaire drank houden, is het belangrijk om te weten hoeveel mg cafeïne er zit in de verschillende manieren om koffie te drinken. Het is bevestigd (Engelse link) dat een hoge inname in verband wordt gebracht met het risico op een vroeggeboorte.

Hoeveel cafeïne zit er in de belangrijkste koffiedranken?

De Duitse koffieblog Coffeeness (Engelse link) heeft zich samen met de wetenschappelijke ondersteuning van het Instituut voor Productkwaliteit (Institut für Produktqualität), gevestigd in Berlijn, tot taak gesteld om uit te zoeken hoeveel cafeïne er schuilgaat achter 15 verschillende koffiebereidingswijzen. Van klassieke espresso’s tot koffie gemaakt met Italiaanse koffiemachines of Franse/Amerikaanse persen.

De verschillende soorten koffie met het gehalte aan cafeïne
De wetenschappers stelden vast dat de belangrijkste parameters voor het uiteindelijke cafeïnegehalte in het kopje de tijd en het volume zijn.

Om de gegevens van dit rigoureuze onderzoek te verkrijgen, analyseerden Dr. Nadine Heymann en haar team van professionals monsters van 50 ml van 15 verschillende koffiedranken gemaakt met verschillende methoden. Ze ontdekten dat de belangrijkste parameters voor het uiteindelijke cafeïnegehalte in het kopje tijd en volume zijn.

Elke koffiebereidingsmethode betekent dat sommige een grotere capaciteit hebben om cafeïne uit de bonen te halen dan andere. De Amerikaanse pers en de Franse pers hebben bijvoorbeeld verschillende werkingsmechanismen. Terwijl bij de eerste de gemalen koffie wordt samengeperst in zijn houder, kan deze bij de tweede gemakkelijk bewegen.

Dit betekent dat er in 250 ml koffie die is bereid met een Franse pers 223 mg cafeïne zit, terwijl er in een koffie die is bereid met een Amerikaanse pers slechts 146 mg zit. Hetzelfde gebeurt met een moka of Italiaans koffiezetapparaat, waarmee 30 ml koffie 49 mg cafeïne bevat. Daarom kunnen aanstaande moeders met deze bereidingswijze tot 3 kopjes koffie per dag drinken.

En wat gebeurt er tijdens de borstvoeding?

Koffie tijdens zwangerschap en borstvoeding
Volgens de Borstvoedingscommissie van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde is koffie een drank die in gematigde doses geschikt is tijdens borstvoeding.

Vanaf het moment van de zwangerschap tot de eerste 24 maanden speelt voeding een fundamentele rol in de gezonde groei van kinderen. Dat geldt des te meer als je besluit je kleintjes uitsluitend moedermelk te geven, de optie die het meest wordt aanbevolen door kinderartsen om de essentiële voedingsstoffen voor hun ontwikkeling te waarborgen.

En omdat cafeïne een stimulerend middel is voor het centrale zenuwstelsel, kan een hoge consumptie ervan schadelijk zijn voor baby’s als het wordt aangetroffen in moedermelk. Daarom moeten moeders niet meer dan 300 mg per dag gebruiken om te voorkomen dat er veranderingen optreden bij hun kleintjes.

Het is aangetoond (Engelse link) dat een matige consumptie van cafeïne door moeders tijdens de postnatale periode en de eerste levensmaanden van hun kinderen geen negatieve effecten heeft op de slaap van zuigelingen. Bovendien is koffie volgens het Borstvoedingscomité van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde een drank die in gematigde doses geschikt is voor borstvoeding.

Reguleert koffie-inname tijdens zwangerschap en borstvoeding

Nu je iets meer weet over de mogelijke effecten van de consumptie van grote hoeveelheden koffie tijdens de zwangerschap en borstvoeding, kun je met een gerust hart af en toe of zelfs elke dag genieten van een kopje van deze heerlijke drank; overdrijf het gewoon niet. Weet hoeveel mg cafeïne er in de verschillende bereidingswijzen zit.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat je cafeïne behalve in koffie en thee ook op andere manieren kunt consumeren. In een liter frisdrank zit tussen de 100-150 mg cafeïne en in energiedrankjes wel 300-800 mg. Deze dranken moet je dus zoveel mogelijk vermijden. Niet alleen vanwege hun hoge cafeïnegehalte, maar ook vanwege hun hoge suikergehalte.

Probeer dus gezond te eten, zowel tijdens als na de zwangerschap. Zo krijgt je baby alle voedingsstoffen die hij nodig heeft voor een goede ontwikkeling. En zolang je een evenwichtig dieet volgt en je koffie-inname niet overschrijdt, is er niets mis met een kopje of twee op de dagen dat je ernaar snakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Santos I., Matijasevich A., Domingues M. (2012). Maternal Caffeine Consumption and Infant Nighttime Waking: Prospective Cohort Study. Pediatrics (2012) 129 (5): 860–868. Recuperado de: https://doi.org/10.1542/peds.2011-1773
  • Okubo H, Miyake Y, Tanaka K, Sasaki S, Hirota Y. (2015). Maternal total caffeine intake, mainly from Japanese and Chinese tea, during pregnancy was associated with risk of preterm birth: the Osaka Maternal and Child Health Study. Nutr Res. 2015 Apr;35(4):309-16. doi: 10.1016/j.nutres.2015.02.009. Epub 2015 Mar 2. PMID: 25773355. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25773355/
  • Wierzejska R, Jarosz M, Wojda B. (2019). Caffeine Intake During Pregnancy and Neonatal Anthropometric Parameters. 2019 Apr 9;11(4):806. doi: 10.3390/nu11040806. PMID: 30970673; PMCID: PMC6520888. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30970673/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.