De smaak van moedermelk tijdens de lactatie

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de smaak van moedermelk verandert tijdens de borstvoeding, afhankelijk van de fase. Meer weten?
De smaak van moedermelk tijdens de lactatie
Angela Herrero Marin

Geschreven en geverifieerd door de farmaceutisch technicus Angela Herrero Marin.

Laatste update: 22 juni, 2024

De smaak van moedermelk is voornamelijk zoet, door de lactose die erin zit. Er zijn echter verschillende redenen waarom borstvoeding verschillende smaken kan aannemen. Lees verder voor meer informatie in dit artikel.

Tijdens de zwangerschap neemt het vruchtwater ook verschillende smaken aan, afhankelijk van het dieet van de moeder. Daarom zullen later, wanneer de aanvullende voeding begint, sommige smaken van het voedsel dat de moeder het meest consumeert, vertrouwd zijn. Dit gebeurt ook met borstvoeding. Daarom is het essentieel dat de moeder gevarieerd en evenwichtig eet tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

De smaak van colostrum

Colostrum is de eerste melk die een baby van de borst krijgt. Het is gelig, compact en levert alle voedingsstoffen die de pasgeborene nodig heeft. Het heeft een hoge concentratie IgA, wat vooral belangrijk is voor het immuunsysteem van de baby. De smaak is vrij zout door het hoge natrium- en chloorgehalte. Zodra de moeder rijpe melk gaat produceren, rond de tweede week, wordt het zoeter.

De smaak van moedermelk is meestal zoet omdat het meer lactose bevat. Colostrum is echter zouter, omdat het natrium en chloor bevat.

De smaak van moedermelk door mastitis

Bij een verstopping of mastitis wordt de melk zouter. In deze gevallen vinden sommige baby’s de smaak niet lekker en kunnen ze de borst zelfs afwijzen. Dit betekent echter niet dat de melk slecht is, dus het is volkomen veilig om te drinken. Tijdens mastitis of een verstopping is het zelfs heel belangrijk om de baby heel vaak de borst aan te bieden of om melk af te kolven om een goede drainage van de borst te krijgen.

De smaak van afgekolfde moedermelk

Afgekolfde melk kan een nogal zure smaak hebben in de mond vanwege lipase. Dit is een enzym dat het vet in de melk afbreekt zodat het beter verteerd wordt door de baby. Het voedsel krijgt zo’n sterke, zure geur en smaak dat het ons het gevoel geeft dat het bedorven is. Maar als je de melk op de juiste manier en met de juiste hygiëne uitdrukt en bewaart, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Deze melk kan prima worden geconsumeerd door de baby. Je moet er wel rekening mee houden dat sommige baby’s de smaak niet erg vinden, maar dat andere baby’s het kunnen weigeren. Daarom moet het worden gekookt voordat je het invriest.

De smaak van moedermelk door het dieet van de moeder

In veel gevallen is de smaak die moedermelk krijgt gekoppeld aan het dieet van de moeder. In dit opzicht bepaalt het dieet van de vrouw de smaken die de baby proeft. Daarom is het zo dat hoe gevarieerder het voedsel is dat de moeder eet, hoe breder de reeks nieuwe smaken is die de baby binnenkrijgt.

Een evenwichtig dieet met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen helpt de baby om vertrouwd te raken met verschillende smaken. Dit zal de smaak van het kind voor verschillende voedingsmiddelen verrijken en mogelijk zullen ze aanvullende voeding veel beter ontvangen, omdat ze de smaken zullen herkennen.

A baby looking up while she breastfeeds.
Vaak zijn baby’s de eersten die de zwangerschap van hun moeder opmerken, zelfs voordat ze het zelf weet. Dit komt door de smaak die melk in dat stadium aanneemt.

Moedermelk tijdens de zwangerschap

Als een vrouw zwanger wordt terwijl ze borstvoeding geeft, verandert de samenstelling van moedermelk snel. Daardoor verandert ook de smaak. Daardoor krijgt de voeding een zoute smaak die vrij opvallend is en er soms voor zorgt dat baby’s de borst weigeren. Tijdens de zwangerschap stoppen veel baby’s zelf met borstvoeding.

Moedermelk tijdens de menstruatie

Tijdens de menstruatie verandert de smaak van melk ook een beetje en krijgt het een zoutere smaak. Sommige baby’s vinden deze verandering niet erg, maar anderen merken het wel en zuigen een paar dagen wat minder. Het zal echter slechts een kwestie van dagen zijn voordat alles weer normaal is.

Goed voeden is de sleutel

Zoals je kunt zien, zijn er veel momenten waarop de smaak van moedermelk kan veranderen tijdens het geven van borstvoeding. Het hangt af van het fysiologische moment waarin we ons bevinden, maar ook van andere externe factoren die wij moeders kunnen controleren, zoals voeding.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.