Is je verstandskiezen verwijderen tijdens de zwangerschap veilig?

Als het medisch verantwoord is, kunnen zwangere vrouwen hun verstandskiezen laten verwijderen zonder hun baby te schaden en zo complicaties in de toekomst voorkomen.
Is je verstandskiezen verwijderen tijdens de zwangerschap veilig?

Laatste update: 29 januari, 2024

Mondgezondheid is een fundamenteel onderdeel van ieders algehele welzijn. Door populaire overtuigingen zijn veel zwangere moeders echter bang om naar de tandarts te gaan om hun verstandskiezen te laten trekken. Het verwijderen van verstandskiezen is een veelvoorkomende tandheelkundige ingreep, maar tijdens de zwangerschap ontstaan er twijfels en zorgen over de veiligheid ervan.

In dit artikel leggen we uit of deze ingreep gevolgen kan hebben voor zwangere vrouwen of hun baby’s. Op deze manier kun je weloverwogen beslissingen nemen om tandheelkundige infecties te helpen voorkomen die de gezondheid van moeders en zich ontwikkelende foetussen in gevaar brengen.

Het belang van mondhygiëne tijdens de zwangerschap

Er zijn veel mythes rondom tandverzorging tijdens de zwangerschap. Dit betekent dat veel zwangere moeders niet op tijd tandheelkundige zorg krijgen in vergelijking met vrouwen die niet zwanger zijn. Als je in verwachting bent, is het dus belangrijk om zoveel mogelijk informatie (Engelse link) te krijgen voordat je je verstandskiezen te laten verwijderen en de extractie op een gespecialiseerde plek te laten doen.

Een onderzoek in het tijdschrift BMC Zwangerschap en Bevalling (Engelse link) suggereerde dat tandheelkundige zorg van groot belang is tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat moeders hormonale en lichamelijke veranderingen ervaren die vaak gunstig zijn voor de ontwikkeling van gaatjes en tandvleesproblemen die, als ze onbehandeld blijven, kunnen leiden tot vroeggeboorten, zwangerschapsvergiftiging, zweren in het tandvleesweefsel en tanderosies.

Vanwege het bovenstaande is het essentieel dat zwangere vrouwen regelmatig een bezoek brengen aan de tandarts en thuis een goede mondhygiëne handhaven. Daarnaast is het belangrijk om tandartsen te informeren over de zwangerschap en eventuele veranderingen in de mondgezondheid, zodat ze behandelingen en procedures kunnen aanpassen als dat nodig is.

Is het veilig om verstandskiezen te verwijderen tijdens de zwangerschap?

A pregnant holding a model of a molar.
Slecht geplaatste verstandskiezen kunnen leiden tot ernstige tandinfecties.

Als verstandskiezen niet goed doorkomen, veroorzaken ze vaak hevige pijn, tandvleesontsteking, tandinfecties en gevolgen voor het omliggende gebit van aanstaande moeders. Deze ongemakken kunnen erg moeilijk zijn om mee om te gaan, naast de typische ongemakken van de zwangerschap.

Gelukkig is er onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Turkish German Gynecological Association (Engelse link) gemeld dat, met toestemming van de arts van de zwangere vrouw, veel tandheelkundige behandelingen veilig kunnen worden uitgevoerd bij vrouwen. Een van deze procedures is het trekken van verstandskiezen met plaatselijke verdoving zoals lidocaïne.

Tegelijkertijd suggereerde dit onderzoek dat de meest aan te raden periode voor het uitvoeren van tandverwijderingen bij zwangere vrouwen het tweede trimester van de zwangerschap is. De reden hiervoor is dat de eerste drie maanden de fase van organogenese vertegenwoordigen en onnodige ingrepen kunnen leiden tot miskramen.

Het is opmerkelijk dat sommige onderzoeken hebben gemeld dat wanneer zwangere vrouwen een röntgenfoto moeten laten maken (in dit geval een tandheelkundige röntgenfoto), we ioniserende straling (Engelse link) kunnen verminderen met loodjassen snelle films en goed gekalibreerde instrumenten. De hoeveelheid straling mag nooit hoger zijn dan 0,20 Gy, omdat hogere doses microcefalie en mentale stoornissen bij baby’s kunnen veroorzaken.

A pregnant woman brushing her teeth.
Zorg goed voor je mond en bezoek je tandarts om grote problemen zoals parodontitis te voorkomen.

Tips voor de verzorging van je mond en verstandskiezen tijdens de zwangerschap

Er zijn verschillende aanbevelingen die zwangere vrouwen kunnen opvolgen om hun gebit te verzorgen tijdens de zwangerschap. Maar vergeet niet dat elke zwangerschap uniek is en open en constante communicatie met je tandarts en gynaecoloog essentieel is om de juiste en persoonlijke tandheelkundige zorg te krijgen tijdens deze speciale fase van je leven.

Hier volgen enkele nuttige suggesties.

  • Zorg voor een goede mondhygiëne: poets je tanden minstens twee keer per dag met fluoridetandpasta en flos na elke maaltijd. Dit helpt de ophoping van bacteriële tandplak en het ontstaan van tandvleesaandoeningen voorkomen.
  • Ga regelmatig naar de tandarts: plan regelmatige afspraken met je tandarts voor controles en professionele poetsbeurten. Houd in gedachten dat volgens een onderzoek in Tandheelkunde en orale epidemiologie (Engelse link) zwangere moeders met parodontitis twee keer zoveel risico lopen op vroeggeboorte.
  • Evalueer de noodzaak voor verwijdering: als je verstandskiezen je ongemak en pijn bezorgen, overleg dan met je tandarts en gynaecoloog of het nodig is om ze tijdens de zwangerschap te verwijderen. Houd dus rekening met de mogelijke risico’s en individuele aanbevelingen.
  • Overweeg het juiste moment: als het trekken van verstandskiezen nodig is, kies dan in overleg met je zorgprofessionals het meest geschikte moment. Zoals eerder gezegd, wordt het tweede trimester meestal beschouwd als de veiligste periode voor tandheelkundige ingrepen, maar dit moet per geval worden beoordeeld.

Verstandskiezen kunnen worden verwijderd tijdens de zwangerschap

Kortom, het verwijderen van verstandskiezen tijdens de zwangerschap kan in sommige gevallen nodig zijn, maar er moeten individuele voorzorgsmaatregelen worden genomen en evaluaties worden gedaan om de veiligheid van zowel moeder als foetus te garanderen. Als je verstandskiezen je veel pijn of gebitsproblemen bezorgen, is het belangrijk om met je tandarts en gynaecoloog te overleggen wanneer je ze het beste kunt laten verwijderen om mogelijke complicaties te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.