5 Sleutels tot het verzorgen van je gebit tijdens de zwangerschap

Het is van cruciaal belang je gebit tijdens de zwangerschap te beschermen om complicaties te voorkomen. We vertellen je de 5 basismanieren om je mondhygiëne te verzorgen als je in verwachting bent.
5 Sleutels tot het verzorgen van je gebit tijdens de zwangerschap

Laatste update: 10 mei, 2022

Elke zwangere vrouw moet aandacht besteden aan haar gezondheid om complicaties te voorkomen en voor een gezonde ontwikkeling van de baby. Je gebit verzorgen tijdens de zwangerschap is nog een aspect om rekening mee te houden om problemen tijdens de zwangerschap te voorkomen.

De normale veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden verhogen het risico op aandoeningen in de mondholte, zoals gaatjes en gingivitis. Een goede mondgezondheid voorkomt niet alleen ongemak en complicaties in de mond van de moeder, maar vermindert ook het risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht bij baby’s.

Regelmatig naar de tandarts gaan en mondhygiëne gewoonten in je dagelijkse routine hebben, helpen je mond gezond te houden. Hier zijn daarom enkele nuttige tips om je gebit tijdens de zwangerschap te verzorgen.

5 sleutels om je gebit tijdens de zwangerschap te verzorgen

1. Informeer de tandarts over je zwangerschap

Als een zwangere vrouw naar de tandarts gaat, moet ze de tandarts over haar toestand inlichten. Er zijn namelijk bepaalde praktijken die het beste vermeden kunnen worden en procedures die de voorkeur verdienen in bepaalde trimesters van de zwangerschap.

Tijdens het consult voert de deskundige een volledig mondonderzoek uit. Afhankelijk van de bijzonderheden van het klinische geval adviseert de tandarts de patiënte over de noodzakelijke behandelingen en het beste moment om ze uit te voeren. De tandarts geeft ook advies (Spaanse link) over mondverzorging tijdens de zwangerschap.

2. Voer driemaandelijkse controles uit om voor het gebit te zorgen tijdens de zwangerschap

Elke zwangere vrouw zou om de 3 maanden een tandartscontrole moeten ondergaan. Dit is een effectieve manier om voor je gebit te zorgen tijdens de zwangerschap. Door de controle kan de tandarts namelijk eventuele problemen vroeg ontdekken.

Hormonale veranderingen kunnen tandvleesontsteking veroorzaken. Het tandvlees wordt rood, gezwollen en pijnlijk. De tandarts spoort dit probleem op en behandelt het.

Bovendien voert de vakman tijdens deze consulten reinigingen en fluoridebehandelingen uit die de gezondheid van de mond helpen handhaven. Ze geven waardevolle informatie over de verzorging van het gebit thuis en advies over de mondholte van de ongeboren baby.

Buiten de geplande controles elk trimester is het van vitaal belang onmiddellijk te consulteren in geval van noodgevallen, pijn of infectie. Deze situaties brengen de foetus in gevaar en verhogen de stress bij de moeder, waardoor mogelijk weeën of vroegtijdige bevalling kunnen ontstaan.

3. Besteed aandacht aan tandhygiëne

Tandenpoetsen is essentieel voor de verzorging van je gebit tijdens de zwangerschap. Het moet 3 keer per dag gedurende 3 minuten gebeuren en met een zachte borstel met varkensharen.

Je moet aandacht besteden aan het reinigen van alle zijden van de tanden en kiezen, en ook van het tandvlees en de tong. Mondhygiëne moet worden aangevuld met het gebruik van flosdraad eenmaal per dag om de plaatsen tussen de tanden te bereiken, waar de tandenborstel niet kan komen.

Het gebruik van fluoride tandpasta’s is ook handig, want die beschermen het tandglazuur en helpen gaatjes voorkomen. Mondspoelingen kunnen door de tandarts worden aangewezen, vooral om ontstoken tandvlees te verlichten.

4. Houd een evenwichtige voeding aan

Het volgen van een gezonde, gevarieerde en voedzame voeding tijdens de zwangerschap is van essentieel belang om voor de algemene gezondheid van de moeder te zorgen en de goede ontwikkeling van de baby te bevorderen. Zorgen voor voldoende inname van eiwitten, mineralen, calcium, fosfor en vitaminen is van vitaal belang.

“De voedingstoestand van vrouwen als ze zwanger worden en tijdens de zwangerschap kan van grote invloed zijn op de gezondheidsuitkomsten van de foetus, de zuigeling en de moeder”.-
-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)-

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, zoals snoep en gebak, die het ontstaan van gaatjes bevorderen en de algemene gezondheid aantasten, moeten vermeden worden (Spaanse link). Het eten van 5 maaltijden per dag wordt aanbevolen om voldoende en noodzakelijke energie te krijgen.

5. Drink veel water

Het is heel belangrijk voor zwangere vrouwen om gehydrateerd te blijven. Het is gebruikelijk dat de mond tijdens de zwangerschap uitdroogt door hormonale veranderingen.

Xerostomie, of droge mond, veroorzaakt niet alleen ongemak maar bevordert ook het ontstaan van ziekten zoals gaatjes. Een flesje water bij de hand houden is een goede gewoonte die helpt om dit onder controle te houden.

De vloeistof van keuze moet schoon, natuurlijk water zijn. Vermijd bij voorkeur suikerhoudende dranken, koolzuurhoudende dranken, of frisdranken, want die zijn cariogeen. Drink ook geen vloeistof die alcohol bevat, vanwege de schade die dat aan de baby toebrengt.

Zorgen voor het gebit tijdens de zwangerschap is zorgen voor de baby

Een zwangere vrouw bij de tandarts

Hoewel ze niet met elkaar verbonden lijken, is zorgen voor je gebit tijdens de zwangerschap een manier om voor je zwangerschap te zorgen. De band met de baby uit zich ook in mondhygiëne.

De gevolgen die een gebrek aan goede hygiëne kan hebben voor de mond zijn complex. Vroegtijdige weeën door tandinfecties kunnen bijvoorbeeld leiden tot een vroegtijdige bevalling.

Evenzo moet je, als in een trimester tandheelkundige ingrepen nodig zijn door slechte verzorging of het ontstaan van gaatjes, er rekening mee houden dat je bepaalde medicijnen niet kunt gebruiken. Dit bemoeilijkt de therapeutische aanpak en is een reden te meer om je gebit tijdens de zwangerschap goed te verzorgen.

Het is ook belangrijk dat veel van de gewoonten en gebruiken die je tijdens de zwangerschap aanleert de rest van je leven blijven bestaan. Ook als de zwangerschap voorbij is, verdient je mond altijd speciale zorg.

En deze gewoonten moeten ook worden uitgebreid als opvoeding voor kinderen. Als je baby groeit, moeten ze leren voor hun mond en tanden te zorgen en dat dit een manier is om zichzelf te beschermen.

Als je naar de tandarts gaat, moeten alle twijfels worden weggenomen en moet je te weten komen welke producten het beste zijn om je mond te verzorgen en welke poetstechnieken aan te bevelen zijn om deze fase met een gezonde mond door te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mogollón Pulido, Valeria, and Diana Elvira Forero Rodríguez. “Nutrición: riesgos y cuidados en el embarazo.” https://editorial. konradlorenz. edu. co/2019/11/prevencion-de-la-enfermedad-y-la-muerte-en-el-embarazo-y-la-primera-infancia. html (2019).
  • González Salguero, Rubén. Estudio del papel de la nutrición durante el embarazo y lactación. BS thesis. 2019.
  • Zúñiga, Paola Ávila. “NUTRICIÓN PARA LA MUJER ANTES DEL EMBARAZO.” Revista Ciencia y Salud 2.3 (2018): ág-6.
  • Vite-Bustos, Pamela Yolitzma, et al. “Prevalencia de gingivitis en pacientes embarazadas que acuden al centro de salud bicentenario de Tihuatlán, Ver.” Revista Mexicana de Medicina Forense y Ciencias de la Salud 4.S1 (2020): 48-50.
  • Aruhuanca Flores, Cinthya. “Nivel de conocimiento y actitud sobre salud bucal durante el embarazo en gestantes del Centro de Salud Ambar, Ámbar 2018.” (2018).
  • Aguiar Fuentes, Emma Genoveva. “Salud bucal durante el embarazo. Relevancia del cuidado bucal durante el embarazo.” Revista Tamé 7.23 (2020): 904.
  • Arroyo Perez, Winny Alejandra. “Relación entre enfermedad periodontal y parto prematuro en puérperas del “Centro de obras sociales Maternidad de María”, distrito de Chimbote, provincia Del Santa, departamento de Áncash. Año 2018.” (2019).
  • Carranza Villao, Kevin Brayan. Gingivitis asociada al embarazo. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.