Is het veilig om een tatoeage tijdens de zwangerschap te nemen?

Als je overweegt om tijdens je zwangerschap een tatoeage te laten zetten, is dit alle informatie die je erover moet weten.
Is het veilig om een tatoeage tijdens de zwangerschap te nemen?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 09 augustus, 2023

De vraag of het veilig is om een tatoeage tijdens de zwangerschap te laten zetten speelt al heel lang. Een tatoeage zetten betekent dat er inkt in het lichaam wordt gespoten, dus dat kun je het beste vermijden. Wanneer iemand een vreemde stof in zijn lichaam brengt, is er een risico voor de gezondheid van die persoon en in dit geval ook voor de baby.

Is er kans op infectie of allergische reacties?

Er is een kans op infectie wanneer een vrouw een tatoeage laat zetten tijdens de zwangerschap. Bovendien voldoen niet alle instellingen aan minimale veiligheidsnormen met betrekking tot hygiëne, apparatuur en naalden. Niet-steriele naalden kunnen hepatitis C, hepatitis B en HIV overbrengen.

De symptomatologie van deze ziekten is zeer gevarieerd. Het kan bijvoorbeeld variëren van vermoeidheid tot koorts en gewrichtspijn. Daarom is het oplopen van deze ziekten gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat ze ze kunnen overdragen op de baby.

De tatoeage kan zelfs geïnfecteerd raken tijdens het genezingsproces . Daarom kun je het beste een arts raadplegen bij de volgende tekenen en symptomen:

  • Vies ruikende afscheiding bij de tatoeage.
  • De aanwezigheid van pus.
  • Rillingen of transpiratie.
  • Verhoogde temperatuur.

Een onderzoek uit 2016 (Engelse link) concludeerde dat tussen 0,5 en 6,0% van de mensen een infectie ontwikkelt als gevolg van een tatoeage. Op zijn beurt kan een infectie met een bacteriële oorzaak verergeren en zich ontwikkelen tot cellulitis (nog pijnlijker) of sepsis.

A woman getting a tattoo on her arm.
Het krijgen van een infectie na het zetten van een tatoeage tijdens de zwangerschap hangt voor een groter deel af van de hygiënische omstandigheden van de plek en de gebruikte instrumenten.

Lokale reacties op tatoeages

Een nieuw aangebrachte tatoeage is een open wond, dus er is een aanzienlijke kans op het ontwikkelen van een infectie. Daarom kan iemand met een verzwakt immuunsysteem, zoals een zwangere vrouw, een groter risico lopen. Bij lokale bijwerkingen kunnen de volgende verschijnselen rond de tatoeage worden waargenomen:

  • Verhoogd erytheem en oedeem.
  • Gele korstvorming.
  • Sijpelen van pus.
  • Intense pijn.

Zelfs de bestanddelen van de inkten kunnen een ontstekingsreactie uitlokken in het getatoeëerde gebied. Dit komt doordat ze in hun samenstelling verschillende mineralen bevatten die de tonaliteit genereren.

Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap veroorzaken veranderingen in de huid. Deze zet niet alleen uit om een zwangere baarmoeder te bevatten, maar wordt ook gevoeliger en kwetsbaarder.

Deze uitzettingen van de huid kunnen striae op het huidoppervlak veroorzaken en daardoor de tatoeage aantasten. In de meeste gevallen zijn de buik en de benen de meest getroffen gebieden.

Hormonale veranderingen (Engelse link) kunnen ook hyperpigmentatie van bepaalde specifieke lichaamsdelen of overblijvende hyperpigmentatievlekken veroorzaken. In feite heeft 70% van de zwangere vrouwen last van melasma.

Hoe veilig is een tatoeage zetten tijdens de zwangerschap

Als besloten wordt om een tatoeage te zetten ondanks dat je zwanger bent, zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen waar je rekening mee moet houden om een veilige inhoud en procedure (Engelse link) te garanderen:

  • Ga op zoek naar vestigingen die voldoen aan de hygiëne-voorwaarden en geautoriseerd zijn.
  • Men gebruikt een autoclaaf om apparatuur en naalden te steriliseren.
  • Controleer of de naalden uit individueel gesloten verpakkingen komen.
  • Zorg ervoor dat de tatoeëerder nieuwe latex handschoenen gebruikt.
  • Informeer de tatoeëerder over de zwangerschap.
  • Zorg ervoor dat de tatoeëerder een geregistreerde behandelaar is.

Volg na de tatoeage de instructies van de tatoeëerder op om complicaties en mogelijke ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld het routinematig aanbrengen van vochtinbrengende crème en het constante gebruik van zonnebrandcrème op de recente tatoeage.

A woman getting a henna tattoo on her belly.
Henna tatoeages blijven maar een paar dagen zitten, zijn gemakkelijk te verwijderen en brengen geen risico op hepatitis of HIV-infectie met zich mee.

Henna als tijdelijke tatoeage tijdens de zwangerschap

Natuurlijke henna is een kleurstof die afkomstig is van de Lawsonia inermis plant. Vergeleken met permanente tatoeage is het tijdelijk, veel goedkoper, pijnloos en kan het overal op het lichaam worden aangebracht.

Deze tatoeages worden over het algemeen gebruikt om huid, haar en nagels te verven en als bestanddeel van sommige cosmetische producten en shampoo. Volgens een artikel (Engelse link) in Clinics in Dermatology hebben ze een zeer laag allergiepotentieel.

Een van de weinige veiligheidsrisico’s van een henna tatoeage tijdens de zwangerschap is ervoor te zorgen dat de tatoeëerder geen zwarte henna gebruikt. In het ideale geval gebruik je de natuurlijke vorm van henna, die meestal op de markt wordt gebracht in een reeks rode, bruine en oranje kleuren.

Overwegingen over tatoeage en zwangerschap

Bij tatoeage breng je letsel toe aan de huid. Daarom bestaat er een risico op het ontwikkelen van een infectie. Bovendien ondergaat de huid in deze fase veranderingen, dus het is geen goed idee om opzettelijk trauma aan de huid toe te brengen. Er kan zelfs een allergische reactie op de inkt, pijn of ongemak optreden.

Het is het beste om te wachten met het zetten van de tatoeage tot de baby geboren is. Dit voorkomt blootstelling aan situaties die het leven van zowel de moeder als het kind in gevaar kunnen brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kluger N. Can a mother get a tattoo during pregnancy or while breastfeeding? Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2012 Apr;161(2):234-5. doi: 10.1016/j.ejogrb.2012.01.012. Epub 2012 Feb 11. PMID: 22326613.
  • Fitzpatrick C, Teoh TG, Darling MR. Tattoos in pregnant women; an important clinical sign. Ir Med J. 1991 Dec-1992 Jan;84(4):130-1. PMID: 1817122.
  • Kazandjieva J, Grozdev I, Tsankov N. Temporary henna tattoos. Clin Dermatol. 2007 Jul-Aug;25(4):383-7. doi: 10.1016/j.clindermatol.2007.05.013. PMID: 17697921.
  • Dieckmann, Ralf y col. “El riesgo de infección bacteriana después de un tatuaje”. Deutsches Arzteblatt international vol. 113, 40 (2016): 665-671. doi: 10.3238 / arztebl.2016.0665
  • Kar S, Krishnan A, Shivkumar PV. Pregnancy and skin. J Obstet Gynaecol India. 2012 Jun;62(3):268-75. doi: 10.1007/s13224-012-0179-z. Epub 2012 Aug 28. PMID: 23730028; PMCID: PMC3444563.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.