10 Huismiddeltjes tegen acne tijdens de zwangerschap

Het is heel gewoon dat vrouwen tijdens de zwangerschap last krijgen van acne. Voor deze aandoening zijn huismiddeltjes een goede optie.
10 Huismiddeltjes tegen acne tijdens de zwangerschap

Laatste update: 22 oktober, 2021

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld, waar ongeveer 85% van de jongvolwassenen last van heeft. Zwangerschap is echter geen uitzondering en om het te behandelen zijn huismiddeltjes een goede optie. Veel ervan hebben echter geen wetenschappelijke ondersteuning. Het is dus belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Vandaag delen we daarom 10 nuttige alternatieven voor de behandeling van acne tijdens de zwangerschap. Let dus op!

Acne tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen krijgen dus acne tijdens de zwangerschap, vooral tijdens het eerste en tweede trimester. Dat komt omdat de toename (Engelse link) van hormonen de groei van de talgklieren stimuleert.

Als gevolg daarvan produceren de gestimuleerde huidklieren meer talg dat de poriën kan verstoppen en tot ontstekingen, bacteriële overgroei en puistjes kan leiden.

Al deze veranderingen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen na de postpartum periode als de hormonen weer normaal zijn.

A woman with acne on her back.

Huismiddeltjes tegen acne

Acne tijdens de zwangerschap is een van de redenen waarom de meeste vrouwen huismiddeltjes zoeken om het te beheersen of te voorkomen.

Volgens een onderzoek (Engelse link) in Saoedi-Arabië zoekt 77% van de mensen met acne op een bepaald moment in hun leven alternatieve behandelingen. Om deze reden delen we een paar interessante mogelijkheden met je.

1. Gezichtsmaskers voor acne tijdens de zwangerschap

Gezichtsmaskers hebben de eigenschap bacteriën op de huid te bestrijden of ontstekingen te verminderen, twee van de belangrijkste factoren die acne-uitbraken uitlokken.

Het gebruik ervan wordt periodiek aanbevolen, om de 15 dagen, als een belangrijke aanvulling op de huidverzorgingsroutine.

2. Zinksupplementen

Zink is een van de essentiële voedingsstoffen voor de aanmaak van hormonen, de celgroei, de werking van het immuunsysteem, en de stofwisseling.

Sommige studies (Engelse link), gepubliceerd in Cutaneous and ocular toxicology, wijzen erop dat mensen met acne neigen naar lage serumwaarden van dit element in het bloed.

3. Tea tree olie

Tea tree olie is een etherische olie die afkomstig is van de bladeren van Melaleuca alternifolia, een kleine soort uit Australië.

Dit product heeft het vermogen (Engelse link) huidontstekingen te verminderen en bacteriën te bestrijden. Omdat het een zeer krachtig concentraat is, kun je het het beste verdunnen voordat je het op het huidoppervlak aanbrengt.

4. Groene thee tegen acne tijdens de zwangerschap

Groene thee heeft een grote hoeveelheid antioxidanten en de consumptie ervan is zeer gunstig voor de gezondheid. Een van de voordelen van de consumptie ervan is bijvoorbeeld dat het acne helpt verminderen.

Volgens enkele publicaties (Engelse link) in het tijdschrift Antioxidants bevorderen de polyfenolen in groene thee de vermindering van ontstekingen en de eliminatie van bacteriën uit de huid.

5. Hamamelis

Toverhazelaar, of hamamelis, is afkomstig van een Noord-Amerikaanse struik (Hamamellis virginiana) en heeft door zijn hoge tanninegehalte belangrijke ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Het wordt niet alleen aanbevolen voor de behandeling van acne, maar ook voor verschillende huidaandoeningen zoals roos, eczeem, brandwonden, kneuzingen en insectenbeten.

6. Aloëvera

Aloëveragel is ook een bestanddeel dat veel gebruikt wordt bij de vervaardiging van crèmes, lotions, zepen of zalven. Daarom wordt het heel vaak gebruikt (Engelse link) bij de behandeling van huiduitslag, schaafwonden, brandwonden, of andere veel voorkomende huidaandoeningen.

Dit natuurlijke product bevat zwavel en salicylzuur, stoffen die vrij vaak gebruikt worden bij de behandeling van acne laesies.

7. Regelmatige peelings

Exfoliëren is de procedure waarbij de meest oppervlakkige laag van de huid verwijderd wordt. Om dat te bereiken kunnen chemische producten of apparatuur (zoals de diamantpunt) gebruikt worden.

Tijdens de zwangerschap wordt bijvoorbeeld een zachte peeling met microgranule of mechanische crèmes aanbevolen om cellen die de poriën verstoppen te verwijderen. Dit bevordert namelijk de bestrijding van acne-uitbraken.

8. Een evenwichtig dieet met voedingsmiddelen met een lage glycemische belasting

Hoewel er grote controverse bestaat over voeding en het ontstaan van acne, wordt deze pathologie in verband gebracht met bepaalde voedingsfactoren, zoals de glycemische index en insuline.

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index verhogen namelijk het insulinegehalte in het bloed, wat de productie van talg stimuleert die tot acne leidt.

9. Verlaag de zuivelconsumptie

De consumptie van zuivelproducten houdt ook grotendeels verband met het ontstaan van acne. Zuivelproducten, waaronder melk, bevatten namelijk IGF-1, een hormoon dat opflakkeringen kan bevorderen.

Volgens een systematisch overzicht (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, is er dus een nauw verband tussen acne en de consumptie van zuivelproducten.

10. Stressbeheer

Hormonen die in het lichaam vrijkomen in tijden van stress kunnen ook ontstekingen en de talgproductie in de talgklieren verhogen. Ook de bacteriën van de normale flora kunnen veranderen.

Daarom zijn enkele van de aanbevelingen: meer slapen, aan lichaamsbeweging doen, yoga of meditatie.

Pregnant women meditating.

Gewoonten die acne tijdens de zwangerschap onder controle helpen houden

Naast huismiddeltjes om acne tijdens de zwangerschap te behandelen, is het dus ook van essentieel belang dat vrouwen gezonde gewoonten invoeren om acne-uitbraken onder controle te helpen houden.

Lichaamsbeweging, voldoende water drinken, overmatig gebruik van make-up vermijden, en elke dag een huidverzorgingsroutine uitvoeren zijn belangrijke richtlijnen om te volgen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe beïnvloeden hormonale veranderingen de huid na de bevalling?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe beïnvloeden hormonale veranderingen de huid na de bevalling?

Hormonen spelen een fundamentele rol tijdens en na de zwangerschap. Hormonale veranderingen beïnvloeden de huid tijdens en na de bevalling.  • Ozuguz P, Dogruk Kacar S, Ekiz O, Takci Z, Balta I, Kalkan G. Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris. Cutan Ocul Toxicol. 2014 Jun;33(2):99-102. doi: 10.3109/15569527.2013.808656. Epub 2013 Jul 5. PMID: 23826827.
  • Hammer KA. Treatment of acne with tea tree oil (melaleuca) products: a review of efficacy, tolerability and potential modes of action. Int J Antimicrob Agents. 2015 Feb;45(2):106-10. doi: 10.1016/j.ijantimicag.2014.10.011. Epub 2014 Nov 13. PMID: 25465857.
  • Saric, S., Notay, M., & Sivamani, R. K. (2016). Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel, Switzerland), 6(1), 2. https://doi.org/10.3390/antiox6010002
  • Juhl CR, Bergholdt HKM, Miller IM, Jemec GBE, Kanters JK, Ellervik C. Dairy Intake and Acne Vulgaris: A Systematic Review and Meta-Analysis of 78,529 Children, Adolescents, and Young Adults. Nutrients. 2018 Aug 9;10(8):1049. doi: 10.3390/nu10081049. PMID: 30096883; PMCID: PMC6115795.