Een veelgestelde vraag: hoe lang duurt een bevalling?

De bevalling is een proces wat bestaat uit opeenvolgende stadia. Wanneer je je afvraagt hoe een bevalling duurt, moet je weten dat iedere vrouw anders is. 
Een veelgestelde vraag: hoe lang duurt een bevalling?

Laatste update: 03 november, 2018

Je zwangerschap loopt z’n eind en dan is het onvermijdelijk om niet een klein beetje bang te zijn voor wat er komen gaat: de bevalling. Een van de meest gestelde vragen die vrouwen stellen is: hoe lang duurt een bevalling? 

Vandaag is dit het onderwerp waar we het over gaan hebben.

Er zijn drie verschillende fases die samen het lichamelijke proces van de bevalling vormen. 

Hoe lang duurt een bevalling van het begin tot het einde? Dit hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan:

  • de ligging van de baby
  • de emotionele staat van de moeder
  • is dit het eerste kind is
  • et cetera

‘Snelle’ bevallingen bestaan. Maar dit komt niet zo vaak voor en geeft vaak complicaties voor moeder en baby.

Zo’n geboorte noemen we een ‘plotselinge bevalling’. Het is normaal gesproken een gevolg van complicaties of andere voorvallen tijdens de zwangerschap.

Het is het beste om het geboorteproces niet te proberen te versnellen. Alle stadia duren zo lang als dat nodig is. Op die manier zal alles normaal verlopen en is het herstel voor het lichaam van de moeder het beste.

Wil je een gedetailleerder idee hebben van hoe lang een bevalling duurt, lees dan het volgende artikel.

We bespreken de drie verschillende stadia die jouw baby begeleiden naar de geboorte en zijn eerste momenten op aarde.

Hoe lang duurt een bevalling: de drie stadia

1. De ontsluiting

Hoe lang duurt een bevalling? De eerste fase van de bevalling duurt het langst en wordt opgedeeld in twee stadia. De eerste fase wordt ook wel de latente ontsluiting genoemd. Op dit moment beginnen de weeën. Deze samentrekkingen helpen bij de voorbereiding van de baarmoedermond. 

De baarmoeder van de moeder wordt harder en ontspant daarna zonder sterke pijn te veroorzaken. Elke wee begint in de onderrug en strekt zich uit richting de buik en het bekken. 

Deze fase heeft geen vastomlijnde tijdsduur. De weeën zijn nog onregelmatig en kunnen dagen aanhouden.

De volgende fase van de ontsluiting is de actieve ontsluiting. Deze fase begint wanneer de baarmoeder mond ongeveer 3 tot 4 centimeter geopend is.

De weeën worden intenser en ook regelmatiger. Ongeveer elke 3 tot 5 minuten komt er een wee. Op dit moment zou een vrouw haar gang moeten maken richting het ziekenhuis.

De ontsluiting kan bij vrouwen die voor de eerste keer moeder worden zo’n 8 tot 18 uur duren. Bij vrouwen die al eens eerder zijn bevallen, zal deze fase ongeveer 5 tot 12 uur duren.
Duur van een bevalling

2. De geboorte

Dit stadium bestaat ook uit twee fasen. In de eerste, passieve fase, is de baarmoedermond ver genoeg geopend voor de geboorte. Er is 10 centimeter ontsluiting nodig, voordat het hoofd van de baby door het geboortekanaal past.

Wanneer de vliezen nog niet waren gebroken, zal dit nu geburen. De weeën zullen elkaar snel opvolgen.

Deze fase duurt ongeveer 1 tot 2 uur, ook weer afhankelijk van het feit of de vrouw al eerder is bevallen. Als dat zo is dan zal deze fase sneller gaan.

Vervolgens komt de actieve fase. De moeder zal op dit moment de druk voelen om te persen. Ze zal instinctief een aandrang voelen om met iedere wee mee te persen. Zo helpt ze haar kind ter wereld. 

Het hoofd van de baby is nu zichtbaar in het geboortekanaal. Deze fase duurt ongeveer 35 tot 50 minuten in totaal.

Maar wanneer een vrouw een ruggenprik heeft gehad, kan deze fase zomaar met 1 of 2 uur verlengd worden.

Deze medicatie kan namelijk de reflex van de moeder om te persen onderdrukken. Daarom moet ze deze taak heel bewust uitvoeren op instructies van de verloskundige.

“Het is het beste om het geboorteproces niet te proberen te versnellen. Alle stadia duren zo lang als dat nodig is.”

3. Het uitdrijven van de placenta

Dit is de laatste fase van de geboorte. Deze vindt plaats wanneer het kind al is geboren.

Pijnloze weeën zullen ervoor zorgen dat de baarmoeder ontdaan wordt van:

  • de placenta
  • de vruchtzak
  • alle membranen 

De baarmoedermond trekt zich terug en wordt weer kleiner. Op hetzelfde moment sluiten de bloedvaten die de placenta van voeding voorzagen zich ook.

Het uitdrijven van de placenta duurt ongeveer een half uur, wanneer de moeder geen ruggenprik heeft gehad. Wanneer ze wel verdoofd is, kan dit meer dan 60 minuten in beslag nemen.

De geboorte

Dus, hoe lang duurt een bevalling? Afgaande op een gemiddelde, mag je er van uit gaan dat het iets langer dan 9 uur duurt. Deze tijdsduur gaat uit van het begin van de eerste ontsluiting tot het uitdrijven van de placenta.

Natuurlijk is iedere vrouw en iedere bevalling verschillend. De exacte duur van een bevalling hangt af van verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • de leeftijd van de moeder
  • haar fysieke staat
  • het aantal voorafgaande geboortes

De bevalling bestaat net zoals ieder ander proces uit stappen die beetje bij beetje doorlopen moeten worden. Op die manier kan de geboorte zonder complicaties verlopen.

Wanneer je twijfels hebt, doe je er goed aan om een medische deskundige om advies te vragen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.