Wat moet je doen wanneer je vliezen breken

Je moet kalm blijven als je vliezen breken, je spullen pakken en zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan. 
Wat moet je doen wanneer je vliezen breken

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Je moet kalm blijven als je vliezen breken, je spullen pakken en zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan.

Deze zak vol met vruchtwater heeft je baby maandenlang bedekt. Het heeft hem beschermd tegen schokken en infecties, dus het is belangrijk dat je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat. Daar zullen ze je helpen om je baby op de beste manier op de wereld te zetten.

Vruchtwater is steriel en het wordt regelmatig vernieuwd omdat de baby het doorslikt, filtert in zijn nieren en uitstoot in zijn blaas.

De volume van vruchtwater vergroot na 34-36 van de zwangerschap, wanneer het ongeveer 1 liter bereikt. Het vruchtwater verlaat je baarmoeder via de vagina wanneer je zak die je baby op comfortabele temperatuur heeft gehouden breekt.

Bij maar 10% van de vrouwen breken de vliezen voordat de weeën beginnen, wat een signaal is dat de bevalling is begonnen.

Probeer kalm te blijven als dit bij jou gebeurt, rond het inpakken van je spullen af en wacht tot iemand je naar het ziekenhuis van jouw keuze kan brengen om daar je baby op de wereld te zetten.

Hoogzwangere vrouw

Voordat je naar het ziekenhuis gaat wanneer je vliezen breken

Nadat je vliezen gebroken zijn kan je zonder probleem een douche nemen als je dat wil.

Je moet wel voorzichtig zijn dat er geen vloeistof of objecten in je vagina komen, omdat de zak vruchtwater je baby beschermde tegen infecties.

Je kunt een handdoek, luier of maandverband gebruiken om de vloeistof op te vangen dat uit de zak komt.

Onthoud dat het water dat uit je buik komt van overmatige hoeveelheid kan zijn, alsof een kruik met water geleegd wordt tussen je benen. Het kan ook beetje bij beetje eruit vloeien.

Je kan opmerken dat je nat bent en denken dat je geplast hebt. Echter is de kleur van vruchtwater veel lichter van kleur en heeft een andere dikte dan urine.

“Een bevalling is de enige blind date waarbij je de liefde van je leven zal ontmoeten.”

– Onbekend –

Je kan ook een lichte maaltijd eten. Het is ideaal om vetten te vermijden en glucose te eten. Dat wordt de energie die je nodig hebt om de bevalling met voldoende kracht door te komen.

Hoewel het soms moeilijk is om kalm te blijven, moet je op dit moment ontspannen blijven. Je kan bijvoorbeeld op je linker zij liggen als je al weeën hebt of gaan wandelen om te zorgen dat je baby in de goede positie ligt.

Een baby in de baarmoeder

Bevallen nadat je vliezen breken

Zodra je bij het ziekenhuis gearriveerd bent zullen de specialisten je naar de ruimte brengen waar je verder kan met het normale proces van de bevalling. 

Als je al weeën hebt zal je ze met de minuut langer en intenser voelen worden. Ze zullen ophouden tijdens de bevalling.

Als je geen weeën hebt is de kans groot dat het ziekenhuis je oxytocine toedient om de bevalling op te wekken.

Het is goed mogelijk dat je kind de komende 12 tot 14 uur nog niet geboren zal worden. In deze tijd is het noodzakelijk dat je, ook als je vliezen al gebroken zijn, rustig blijft en je bedenkt dat alles goed komt en je baby kalm en gezond geboren zal worden.

Een goede houding maakt alles beter, want het helpt ook de verloskundige om sneller en efficiënter te reageren.

Kleur vruchtwater

Het is belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Onthoud dat de kleur transparant hoort te zijn. Vertel het je verloskundige dus zo snel mogelijk als het er groenig uitziet. Zij zal weten wat wat ze moet doen als je baby iets nodig heeft voor de geboorte.

De kleur van het vruchtwater kan ook transparant met rode of bruine vlekken zijn. Dat gebeurt omdat naast het water ook de slijmprop die de baarmoederhals dichthoudt er uit komt.

Echter, je moet voorzichtig zijn als je veel bloed, want een bloeding die lijkt op het bloed bij ongesteldheid wordt gezien als een medisch noodgeval.

Als je vliezen breken en het er normaal uit ziet is het geen noodgeval: het betekent gewoon dat je bevalling op een andere manier is begonnen.  Wellicht ook interessant voor jou

7 dingen die niemand je vertelt over de bevalling
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
7 dingen die niemand je vertelt over de bevalling

Bevallen is het meest gevreesde deel van de zwangerschap. Lees meer over zeven dingen die niemand je vertelt over de bevalling.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.