Geeft de positie van de foetus aan hoe de bevalling zal verlopen?

In de laatste weken van de zwangerschap geeft de ligging van de foetus aan hoe de bevalling zal verlopen. Leer meer zodat je je kunt voorbereiden op de bevalling.
Geeft de positie van de foetus aan hoe de bevalling zal verlopen?

Laatste update: 30 september, 2023

De positie waarin je baby zich tijdens de laatste weken van de zwangerschap bevindt, geeft je veel informatie over de bevalling. Daardoor kun je weten hoe je ongemak en pijn het beste kunt beheersen. Je zult ook weten hoe je de bevalling kunt versnellen als het moment van de geboorte eenmaal is aangebroken. Zeker, de positie van de foetus kan nogal variëren. De positie kan ook bepalend zijn voor de geboorte van je kleintje, of het nu natuurlijk (vaginaal) of met een keizersnede ter wereld komt.

Geeft de positie van de foetus aan hoe de bevalling zal verlopen?

Het antwoord op deze vraag, die zo vaak gesteld wordt bij aanstaande moeders, is ja. Hier zijn de belangrijkste foetale posities die aangeven hoe de bevalling kan verlopen:

1. Achterhoofdsligging

Dit is de meest voorkomende en beste positie voor de bevalling; 95% van de baby’s neemt deze positie spontaan aan. In dit geval is het hoofdje laag en de baby ligt met zijn ruggengraat naar de buik van de moeder gericht.

Een bevalling kan perfect vaginaal gebeuren, behalve als de baby erg groot is in verhouding tot het bekken van de moeder of als er een medische reden is die dit verhindert, zoals een hartziekte.

Geeft de positie van de foetus aan hoe de bevalling zal verlopen


2. Voorhoofdsligging

Deze positie lijkt op de cephalische positie; de baby ligt met het hoofd naar beneden. Het verschil is dat hij naar de voorkant (richting de buik) van de moeder gericht is in plaats van naar haar rug.

In dit geval worden de meeste baby’s vaginaal ter wereld gebracht, maar dit kan de bevalling bemoeilijken, vooral als de kin van de baby omhoog staat. Daarom kan een tang of een zuignap gebruikt worden om de baby te helpen verwijderen.

“Op het moment dat het kind geboren wordt, wordt ook de moeder geboren. De vrouw bestond al, maar de moeder, nooit. Een moeder is iets absoluut nieuws.”
-Bhagwan Shree Rajneesh-.

3. Dwarsligging

Deze zeldzame positie heeft te maken met een te ontspannen en grote baarmoeder, waardoor de foetus te gemakkelijk kan kantelen. In dit geval ligt de foetus plat of dwars in plaats van rechtop.

De baby heeft zijn hoofd meestal links of rechts van de buik van de moeder en ligt op zijn rug of buik met zijn schouder over het geboortekanaal. Vanwege de risico’s die aan een vaginale bevalling verbonden zijn, is een keizersnede de enige optie.

4. De positie van de foetus: stuitligging

Van de abnormale posities is stuitligging de meest voorkomende. In dit geval ligt de foetus met het hoofd omhoog met de billen of benen naar het geboortekanaal toe. Er zijn vier verschillende soorten stuitliggingen:

  1. Volkomen: De baby komt met de billen eerst en de knieën gebogen.
  2. Half onvolkomen: Een van de benen van de baby wijst naar beneden.
  3. Onvolkomen: In dit geval zijn de billen van de baby naar het geboortekanaal gericht en zijn de benen naar boven gestrekt, met de voeten dicht bij het hoofd.
  4. Voetligging: Eén of twee voeten liggen lager dan de billen.
Een baby in de baarmoeder

Wat wordt er in deze gevallen gedaan?

In de meeste van deze gevallen waarin de ligging van de foetus abnormaal is, wordt een keizersnede uitgevoerd. Maar ook als de foetus met het hoofd naar beneden ligt, is het alleen mogelijk een vaginale bevalling te doen die aan bepaalde voorwaarden voldoet: De moeder moet een voldoende breed bekken hebben, de baby mag niet te groot zijn, en de moeder moet zich wapenen met veel geduld en moed.

Bovendien zijn er manieren om een stuitligging van de baby om te draaien naar een hoofd-beneden positie. Een ervan is via een procedure die we ‘externe cefalische versie’ of ECV noemen. Deze manoeuvre wordt gebruikt om te proberen de baby te draaien en de kans op een natuurlijke bevalling te bieden.

Uiteindelijk, zoals je gezien hebt, geeft de positie van de foetus aan hoe de bevalling zal verlopen. We raden je aan, als de tijd om te bev allen nadert, veilig en kalm te zijn, zodat alles normaal verloopt. Het is het beste om uit te rusten en goed voor jezelf te zorgen.

Vergeet ook niet dat, zelfs als je kunt werken aan een normale positie, de manier waarop je je baby ter wereld brengt niet helemaal aan jou zal zijn. In de meeste gevallen kan de gespecialiseerde arts je helpen de juiste houding te vinden en als dat niet mogelijk is, moet de optie van een keizersnede onweerstaanbaar zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.