5 activiteiten voor emotionele expressie tijdens de adolescentie

Adolescenten hebben activiteiten nodig om goede emotionele expressie te leren, en volwassenen moeten hun rolmodellen zijn. Lees meer in het artikel van vandaag.
5 activiteiten voor emotionele expressie tijdens de adolescentie
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 14 mei, 2023

Emoties moeten worden geuit vanaf de vroege kindertijd, maar als je de adolescentie bereikt, wordt het nog belangrijker. Daarom gaan we een aantal activiteiten voor emotionele expressie in de adolescentie uitleggen.

Emotionele expressie tijdens de adolescentie

Emotionele expressie in de adolescentie is van groot belang. Wanneer dit niet goed gebeurt, kunnen jongeren zowel op die leeftijd als later ernstige emotionele problemen krijgen. Emotionele intelligentie is fundamenteel in het leven van ieder mens om de geestelijke gezondheid en prestaties te verbeteren, zowel op persoonlijk, academisch als professioneel niveau.

Als we het hebben over emotionele expressie, samen met emotionele intelligentie, dan begrijpen we dat als het vermogen om zowel de eigen emoties als die van anderen te herkennen, te begrijpen en te beheersen. Dit zou op elk gebied van het leven van toepassing moeten zijn.

Waarom hebben sommige tieners er moeite mee?

Het is niet nieuw dat sommige tieners het moeilijk vinden om hun emoties correct uit te drukken. Daarom is het essentieel hen te leren dat emoties noch goed, noch slecht zijn.

Jongeren moeten weten dat ze emoties niet hoeven te beoordelen, maar ze gewoon moeten opmerken en voelen. Alleen op die manier zullen ze ze later kunnen identificeren, niet als goed of slecht, maar als prettig en onprettig. Daarom is het heel belangrijk om activiteiten met hen te doen , zodat ze kunnen nadenken over hun eigen emoties en zo een goede emotionele intelligentie kunnen ontwikkelen.

activiteiten voor emotionele expressie tijdens de adolescentie
Soms denken tieners dat een emotie die hen een slecht gevoel geeft negatief is en daarom proberen ze die te blokkeren, ook al begrijpen ze dat niet.

Activiteiten om te werken aan emotionele expressie tijdens de adolescentie

Emotionele educatie zou een verplicht vak moeten zijn op alle scholen. Hoewel dit niet het geval is, is de realiteit dat leerlingen die emotioneel intelligent zijn een beter welzijn en een veel sterkere persoonlijkheid hebben. Dit helpt hen zelfs om in de toekomst een goede weerbaarheid te ontwikkelen.

Om al deze redenen gaan we enkele activiteiten uitleggen die je kunt gebruiken om met je kinderen of met je leerlingen te werken, zodat ze op deze manier hun emotionele expressie beter kunnen beheersen en de antwoorden in hun emoties kunnen vinden.

1. Journaling

Journaling is een ideale activiteit voor tieners die graag schrijven. Zo kunnen ze hun ervaringen opschrijven en objectief zien wat hen is overkomen en welke gevoelens ze daarbij hebben gehad. Deze oefening zal zelfs dienen als een emotionele uitlaatklep voor hen.

2. Emotionele pauzes nemen in gespannen momenten

Met de emotionele labiliteit van pubers is het normaal dat je als ouder het gevoel hebt dat ze een moeilijk terrein kunnen zijn om te verkennen. In dit verband moet je leren opmerken wanneer ze emotioneel gaan ontploffen. Op die manier kunnen ze, voordat dat gebeurt, een emotionele pauze nemen van wat hen overkomt.

Deze emotionele pauze kan op verschillende manieren worden gegeven. Ze kunnen zich bijvoorbeeld terugtrekken uit de plaats van het conflict, hun ogen sluiten en een paar seconden ademhalen, opschrijven wat ze voelen, een wandeling maken, of gewoon stoppen om te huilen. Daarna moeten ze nadenken over hoe ze de situatie verder kunnen oplossen.

3. Schrijf een brief

Wanneer een tiener een emotioneel conflict heeft met een persoon, wordt het schrijven van een brief een geweldig hulpmiddel. Het kan een symbolische brief zijn, gewoon om hen gerust te stellen over het conflict, of het kan een brief zijn om te geven aan de persoon die belangrijk voor hen is. Als de persoon met wie ze het conflict hebben niet meer leeft of aanwezig is, is het ook een manier om met hen in contact te komen en te werken aan de emoties die ze opwekken.

Een dagboek bijhouden helpt met het beschrijven van de emoties
Schrijven is een goede manier om de emotionele expressie in de adolescentie te verbeteren. Ze kunnen bijvoorbeeld een brief schrijven om hun gevoelens op een symbolische manier uit te drukken of ze aan een andere persoon kenbaar te maken.

4. Stel vragen en antwoorden met emotionele woordenschat

Het is essentieel dat adolescenten leren woorden en namen te geven aan wat ze voelen. In dit verband moeten ze de emotie identificeren die een bepaalde ervaring hen doet voelen en op die manier de gevoelens kunnen beschrijven en gemakkelijker tot de onderliggende oorzaak komen. Zo kunnen ze beter omgaan met wat hen overkomt en naar oplossingen zoeken.

5. Zet kritiek om in opbouwende woorden

Tieners leren kritiek om te zetten in opbouwende woorden is cruciaal. Op deze manier zullen ze de dingen niet te veel ter harte nemen. Daarvoor moeten ze leren deze vragen te beantwoorden als ze kritiek krijgen: wat kan ik van die woorden leren?” Of, “hoe kunnen die woorden mij helpen te verbeteren?”

Hoe een goed rolmodel te zijn voor emotionele expressie

Natuurlijk is het essentieel om als ouders een goed rolmodel te zijn voor emotionele expressie. Alleen op die manier zullen pubers leren om in dit aspect een goede beheersing te hebben. Als jij iemand bent die je emoties uitschreeuwt of blokkeert, wat denk je dan dat je kinderen zullen leren? Daarom moet je model staan voor wat je wilt dat ze in het leven leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • J. Siegel, D.,  y Berástegui Rubio, J., M. (2014) Tormenta cerebral: El poder y el propósito del cerebro adolescente. Editorial: ALBA

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.