BeReal, het nieuwe sociale netwerk voor tieners

BeReal is een nieuw sociaal netwerk dat echte, onbewerkte en ongeplande inhoud promoot. Ontdek wat het is en wat het onderscheidt.
BeReal, het nieuwe sociale netwerk voor tieners
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 04 april, 2023

Tieners en sociale netwerken zijn twee begrippen die hand in hand gaan. Onze jongeren brengen een groot deel van hun tijd door met het plaatsen en consumeren van inhoud op internet. Ze verkennen profielen en nemen deel aan de modetrends van het moment. Maar net toen we dachten dat alles al was uitgevonden in deze wereld, verscheen er een nieuw sociaal netwerk op het toneel. BeReal is een originele en nieuwe optie die de regels van de sociale media op zijn kop zet.

Zijn doel is de antithese te zijn van dat aureool van oppervlakkigheid en perfectie dat platforms als Instagram of TikTok domineert. Hier zijn er geen filters en is er geen planning. Het idee is juist om echt te zijn. En vanwege de unieke aanpak van dit nieuwe sociale netwerk is het steeds populairder geworden onder tieners. Daarom, als je een kind hebt dat sociale media gebruikt, zul je alles willen weten over BeReal.

Wat is BeReal?

Zoals we al zeiden is BeReal een nieuw sociaal netwerk dat erg in de mode is geraakt onder jongeren van de Z-generatie. Het werd in 2020 opgericht door de Fransen Alexis Barreyat en Kevin Perreau, maar het was in 2022 dat de populariteit ervan het meest toenam. Het innovatieve concept is dat dit platform ons in staat stelt om anderen in alledaagse momenten te laten zien en te observeren, zonder de video’s te bewerken en zonder iets vooraf te organiseren.

De dynamiek is vrij eenvoudig. Om BeReal te gebruiken hoef je alleen maar de app te downloaden (die beschikbaar is voor iOS en Android) en een gebruikersaccount aan te maken. Vervolgens stuurt het platform je op een willekeurig moment van de dag (dat je niet kunt voorspellen) een melding met de prompt “It’s time to BeReal.”

BeReal is het nieuwe sociale netwerk voor tieners
Als de app een melding stuurt, is het tijd om te posten. Daarvoor moet je een selfie nemen en vervolgens je omgeving fotograferen.

Postopties

Op dat moment loggen gebruikers in op het sociale netwerk en hebben ze twee minuten de tijd om een foto te uploaden van wat ze op dat moment aan het doen zijn. De publicatie legt twee beelden over elkaar heen; één genomen met de frontcamera (selfie stijl) en een andere met de achtercamera, die de omgeving laat zien waar de persoon zich bevindt.

Er is ook de optie om deze beelden privé te publiceren, zodat alleen je vrienden ze kunnen zien, of openbaar. In het laatste geval kan iedereen je ontdekken en je berichten zien. Je hebt echter alleen toegang tot de inhoud van je vrienden als je eerder je eigen foto’s hebt gepubliceerd. Daarom is een passieve gebruiker zijn en in de schaduw blijven geen optie.

Wat onderscheidt BeReal van andere sociale netwerken?

Met de bovenstaande informatie heb je je misschien al een aantal belangrijke verschillen gerealiseerd tussen BeReal en enkele van de andere meest populaire sociale netwerken onder tieners. Toch zijn hier de belangrijkste verschillen.

Gebruikstijd

Bij toepassingen als TikTok kunnen jongeren urenlang scrollen, en dat is precies de bedoeling. In dit netwerk is het doel om gebruikers zoveel mogelijk tijd op het platform te laten doorbrengen, waarvoor verschillende strategieën worden gebruikt. Bij BeReal daarentegen is het de bedoeling dat de gebruikstijd wordt beperkt en dat gebruikers alleen de echte publicaties van het moment te zien krijgen.

Reality vs. Fiction

Dit is de meest opvallende eigenschap, want hier zijn er geen filters van welke aard dan ook die op de beelden kunnen worden gebruikt. Bovendien is het ook niet mogelijk om toegang te krijgen tot de galerij om eerder genomen foto’s te selecteren.

De enige mogelijkheid is om ter plekke een foto te maken en die te publiceren zoals hij is. Het is waar dat de app je toestaat meerdere pogingen te doen, maar andere mensen zullen weten hoeveel je er gebruikt hebt voordat je de uiteindelijke foto selecteert.

Hiermee worden gebruikers opgeroepen zich te gronden in de werkelijkheid, om gewone levens, gewone lichamen en alledaagse situaties te delen en te observeren. Dit verlicht de druk die in andere virtuele omgevingen ontstaat door het zien van perfect voorbereide, geretoucheerde en versneden montages.

Een tiener neemt een selfie in de spiegel
Het doel van het sociale netwerk is dat jongeren echte situaties uit het dagelijks leven delen, zonder beelden te bewerken of te versnijden.

Bewegingsvrijheid

In BeReal kan de gebruiker niet publiceren wanneer of zoveel hij wil. Ze kunnen dat alleen doen wanneer de app dat toestaat. En dat is één keer per dag, na ontvangst van de melding. Bovendien kan de gebruiker de profielen en berichten van anderen niet bekijken als ze hun inhoud die dag niet hebben geüpload. De regels zijn beperkter dan bij andere sociale netwerken.

Duur van de inhoud

Tot slot worden berichten van BeReal binnen 24 uur verwijderd. Dit is iets wat ook gebeurt op andere platforms met de mogelijkheid van verhalen, maar op die platforms is het mogelijk om andere inhoud te delen die permanent zichtbaar blijft. Hier niet.

BeReal heeft ook zijn risico’s

Kortom, het idee van BeReal is anders en vernieuwend, want het heeft interessante punten in zijn voordeel. Het is echter geen perfecte app Er zijn mensen die het niet correct gebruiken en, in plaats van de afbeelding te uploaden op het moment dat ze daartoe worden gevraagd, wachten ze tot ze in een meer ‘idyllische’ situatie zijn om de toepassing in te voeren en te publiceren. Hierdoor gaat het beoogde realisme verloren.

Tegelijkertijd kan het feit dat de melding willekeurig op een bepaald moment van de dag komt, ertoe leiden dat gebruikers voortdurend op hun hoede (Engelse link) zijn, wachtend op de prompt, wat niet positief is. Toch is het echt een interessant sociaal netwerk dat je tiener waarschijnlijk zal gebruiken of wil gebruiken. Maar, zoals in elk ander geval, zullen jouw begeleiding en toezicht belangrijk zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Su C, Zhou H, Gong L, Teng B, Geng F, Hu Y. Viewing personalized video clips recommended by TikTok activates default mode network and ventral tegmental area. Neuroimage. 2021;237:118136. doi:10.1016/j.neuroimage.2021.118136
  • Wilmer, H. H., & Chein, J. M. (2016). Mobile technology habits: patterns of association among device usage, intertemporal preference, impulse control, and reward sensitivity. Psychonomic bulletin & review23(5), 1607-1614.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.