Wat zijn de voordelen van sociale media voor tieners?

Het op de juiste manier gebruiken van sociale media kan heel positief zijn voor jongeren als het gaat om het ontwikkelen van hun creativiteit en sociale vaardigheden. Vandaag zullen we het hebben over de voordelen van sociale media voor tieners.
Wat zijn de voordelen van sociale media voor tieners?
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer het onderwerp sociale netwerken en tieners wordt besproken, is er normaal gesproken de neiging om de risico’s te benadrukken waaraan ze worden blootgesteld. Natuurlijk is het waar dat deze populatie bijzonder kwetsbaar is voor cybergevaren. Het is echter ook belangrijk om de voordelen van sociale media voor tieners in hun persoonlijke en sociale leven te overwegen.

Wat betekent sociale media voor tieners?

Instagram, TikTok, Tumblr, Facebook, Snapchat… Dit zijn enkele van de sociale netwerken die tieners tegenwoordig het meest gebruiken om met anderen te communiceren. Tegelijkertijd gebruiken ze ze als een manier om aanwezig en actief te zijn in de wereld.

Sociale media voor tieners zijn echter veel meer dan een platform of middel om contact te maken met hun vrienden. Ze kunnen namelijk communiceren met mensen van over de hele wereld en vriendschappen opbouwen met dezelfde interesses. Maar ze zijn ook een manier om hun identiteit te definiëren of te bevestigen.

Voordelen van sociale media voor tieners

Zoals het Spaanse Jeugdinstituut (INJUVE) meldt, spelen sociale netwerken een veel belangrijkere rol dan algemeen wordt aangenomen bij de ontwikkeling en vorming van de identiteit van adolescenten.

In feite zijn de profielen die op sociale netwerken worden gemaakt, een oefening in introspectie. Jongeren observeren, discussiëren en delen hun gedachten en gevoelens met anderen. Dit helpt hen vervolgens vorm te geven aan wie ze zijn en aan hun plaats in de wereld.

Wat zijn de voordelen van sociale media voor tieners?

Het lijdt geen twijfel dat een van de positieve aspecten van sociale netwerken voor adolescenten inderdaad de sociale ontwikkeling van het individu is.

De American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (Engelse link) geeft namelijk aan dat een van de potentiële voordelen van sociale netwerken de mogelijkheid is om contact te houden met vrienden of om nieuwe vrienden met gedeelde interesses te ontmoeten.

Toch kunnen we, naast het bevorderen van sociale banden, dat wil zeggen het vergemakkelijken van het creëren en consolideren van vrienden, ook enkele voordelen van sociale netwerken voor adolescenten ontdekken op andere gebieden dan alleen vriendschap.

  • Ze verbreden hun wereldbeeld. Sociale netwerken geven tieners namelijk een duw om uit hun bubbel te komen en stevig te gaan staan. Ze worden namelijk niet alleen blootgesteld aan verschillende manieren van denken, maar ook aan de talloze verschillende realiteiten die in de wereld bestaan.
  • Ze ontwikkelen interpersoonlijke vaardigheden. Adolescenten leren communiceren en relaties aangaan buiten hun directe sociale kring.
  • Ze stimuleren hun creativiteit. Tieners hebben de beschikking over een breed scala aan websites, applicaties en bronnen op verschillende gebieden waar ze hun creativiteit kunnen ontwikkelen en zelfs feedback op hun werk kunnen krijgen.
Voordelen van sociale media voor tieners
  • Ze zijn voorstander van hun emotionele en mentale welzijn. Door zichzelf te uiten en hun gevoelens te delen met gelijkgestemden, voelen tieners zich begrepen en vinden ze steun.
  • Digitale geletterdheid. Het feit dat tieners dagelijks het internet verkennen en erop surfen, helpt hun digitale vaardigheden te ontwikkelen. Dit betekent dat ze beter voorbereid zijn om online risico’s en gevaren te vermijden.

Verantwoord gebruik van netwerken

Dit alles gezegd hebbende, is de rol van ouders bij het gebruik van sociale netwerken door hun kinderen belangrijk. Deze rol is vooral belangrijk bij het onderwijzen van verantwoord en gezond internetgebruik. Als adolescenten niet leren hoe ze sociale netwerken op de juiste manier moeten gebruiken, is de kans namelijk groot dat ze niet kunnen profiteren van hun positieve aspecten.

Tot slot is het duidelijk dat sociale netwerken een beslissende rol spelen in het leven van de tieners van vandaag. Zoals we hebben gezien, lopen de voordelen die sociale netwerken adolescenten kunnen bieden sterk uiteen.

De belangrijkste hiervan is echter de ontwikkeling van sociale en communicatieve vaardigheden. Dit is in het kort de sleutel tot het sociale en persoonlijke welzijn van elke adolescent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.