Internetverslavingstest voor tieners

Denk jij dat je tienerkind een internetverslaving heeft? In dit artikel laten we je een test zien waarmee je dit potentiële probleem kunt identificeren.
Internetverslavingstest voor tieners
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 23 april, 2024

Tegenwoordig brengen steeds meer tieners en volwassenen te veel tijd online door. Soms hebben velen van hen een internetverslaving. Om de ernst van het probleem te beoordelen of om vast te stellen of er daadwerkelijk een probleem is, heeft een onderzoeksteam van de Universiteit van Santiago de Compostela (USC), onder leiding van Antonio Rial Boubeta, een zeer betrouwbare internetverslavingstest ontworpen.

We hebben het over de Escala de Uso Problemático de Internet en adolescentes (EUPI-a, Spaanse link), wat letterlijk Schaal van Problematisch Internetgebruik bij adolescenten betekent. Wil je weten op welke leeftijd mensen deze psychometrische test kunnen doen? Wat voor soort vragen houdt het in? Hoe wordt het geanalyseerd? Als je de antwoorden op al deze vragen wilt weten, lees dan verder.

“Het internet is een zegen en een vloek voor tieners”.
-JK Rowling-

Internetverslavingstest.

Internetverslavingstest voor tieners

Zoals we eerder hebben vermeld, is deze test een handig hulpmiddel om mogelijke problemen in verband met internetmisbruik of -verslaving te identificeren. Deze test is voor tieners tussen de 11 en 17 jaar oud.

In vergelijking met andere vergelijkbare tests bevat dit slechts elf eenvoudige vragen, die op een zeer eenvoudige manier zijn geformuleerd. Dit komt omdat het gericht is op tieners.

Bovendien moeten kinderen om deze vragen te beantwoorden alleen schrijven: “nooit”, “zelden”, “soms”, “vaak”, “heel vaak”. Deze antwoorden zijn afhankelijk van de frequentie waarmee kinderen bepaalde situaties meemaken. Vervolgens krijgen ze, afhankelijk van de antwoorden, een score: respectievelijk nul, één, twee, drie en vier punten.

Een hoge score behalen op de schaal voor problematisch internetgebruik

Kinderen moeten absoluut eerlijk zijn bij het beantwoorden van deze vragen. Als ze klaar zijn, krijgen ze een score.

De hoogste score is 44. Als ze echter een getal hoger dan 16 krijgen, krijgen ze een hoge score. Met andere woorden, ze kunnen dan lijden aan internetverslaving. Dit komt omdat, wanneer kinderen zo’n score krijgen, dit betekent dat ze het internet niet goed gebruiken. In feite doen ze het op een problematische manier.

Als dit het geval is bij jouw kind, moet je onmiddellijk met een specialist praten om de juiste behandeling te starten.

Problematisch internetgebruik.

Het risico van internetverslaving bij tieners beoordelen

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, hebben we de woorden “internetverslaving” vaak genoemd. Maar waar hebben we het hier precies over? Volgens de psycholoog Kimberly Young (1998, Engelse link) verwijst dit concept naar:

“Een stoornis die wordt gekenmerkt door abnormaal internetgebruik, te veel uren online, isolatie en verwaarlozing van academische, sociale en werkverplichtingen”.
-Kimberly Young-

Doet deze definitie je aan iemand denken? Denk je dat je een tiener kent die dit meemaakt? Als je zo iemand kent, vraag hem of haar dan om de internetverslavingstest te nemen. Als gevolg hiervan kun je een mogelijk risico met betrekking tot internetgebruik identificeren.

Bedenk tot slot dat we als volwassenen aandacht moeten besteden aan dit soort problemen. Als we dat doen, kunnen we nieuwe generaties helpen de juiste weg in te slaan. Daarnaast leren ze op een gecontroleerde, verantwoorde manier genieten van internet en nieuwe technologieën.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rial-Boubeta, A. R., Gómez-Salgado, P., Isorna-Folgar, M., Araujo-Gallego, M. y Varela-Mallou, J. (2015). EUPI-a: Escala de Uso Problemático de Internet en adolescentes. Desarrollo y validación psicométrica. Adicciones27(1), 47-63.
  • Young, K. S. (1998). Caught in the net: How to recognize the signs of internet addiction–and a winning strategy for recovery. John Wiley & Sons.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.