Hoe om te gaan met de YouTube-verslaving van je tiener

YouTube kan een echt verslavend platform zijn voor tieners. Ontdek in dit artikel hoe je omgaat met de YouTube-verslaving van je tiener.
Hoe om te gaan met de YouTube-verslaving van je tiener
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Ben je het zat om je tiener te vragen wat ze aan het doen zijn en je constant “YouTube kijken” als antwoord krijgt? In die zin is het belangrijk dat ouders begrijpen waarom tieners verslaafd raken aan YouTube. Dus, wat kun je doen om te voorkomen dat de YouTube-verslaving van je tiener een serieus probleem wordt?

Als je tiener veel tijd op zijn mobiele telefoon doorbrengt, is de kans groot dat hij naar YouTube kijkt. Als bron van entertainment en informatie biedt YouTube aantrekkelijke redenen om te blijven kijken. Heb je een kind met een mobiele telefoon of internettoegang, dan is dit wat je moet weten over YouTube.

Wat is YouTube?

YouTube is een platform voor het delen van video’s. Je kunt je eigen video’s uploaden, video’s van anderen bekijken en ermee communiceren. Op dit platform kun je ook de inhoud een ‘like’ geven, delen en erop reageren.

YouTube bestaat al sinds 2005. Het is dus stevig verankerd in het leven van de meeste mensen die tijd online doorbrengen. Daarnaast biedt dit platform YouTubeTV aan als streamingdienst vergelijkbaar met Hulu of Netflix.

Hoe om te gaan met de YouTube-verslaving van je tiener

Hoe kan de YouTube-verslaving van je tiener hen negatief beïnvloeden?

YouTube biedt zijn gebruikers veel mogelijkheden. Wanneer de nadruk ligt op consumptie en je tiener te veel tijd op YouTube doorbrengt, kan dit negatieve gevolgen hebben. Hoewel het een leuke optie kan zijn voor tieners, zijn er enkele inherente gevaren om rekening mee te houden.

Er is weinig tot geen toezicht op de inhoud en het platform moedigt gebruikers aan om de tijd uit het oog te verliezen. In feite biedt het voortdurend meer en meer inhoud gerelateerd aan inhoud die gebruikers eerder hebben gezien.

Tieners en volwassenen kunnen zien dat wat begon met een video van één minuut, op de een of andere manier 30 minuten wordt van het bekijken van verschillende video’s! En de inhoud die ze zien, is steeds minder gerelateerd aan de eerste video.

Het gevaar voor tienergebruikers is dat ze kunnen worden blootgesteld aan ongepaste video’s zonder toegang tot dergelijk materiaal te vragen. Dus wat op een onschuldige manier kan beginnen, kan gemakkelijk veranderen in ongepast gebruik en inhoud.

YouTube is een tijdverspiller

Absoluut, YouTube is een ‘tijdverspiller’ vanwege zijn formaat. Het is praktisch onmogelijk om slechts één video op dit platform te bekijken. Het is moeilijk om te stoppen met kijken naar het moment waarop een gerelateerde video automatisch begint te spelen wanneer de video die je aan het kijken bent eindigt.

Ook toont het platform onderaan gerelateerde video’s terwijl je een video bekijkt. Met zoveel opties en de verleiding om te blijven kijken, is het onverstandig om te verwachten dat tieners hun eigen grenzen zullen stellen. Het is moeilijk om zelf de emotionele behoeften te reguleren waaraan YouTube op een bepaald moment voldoet.

Daarnaast biedt YouTube ook inhoud die ouders mogelijk ongepast vinden voor hun kinderen. Sommige video’s bevatten geweld, expliciet taalgebruik en seksuele inhoud. Sterker nog, zelfs zonder deze factoren zijn ouders misschien niet blij met de vloggers die de idolen van hun tieners worden en die ze volgen.

Tiener maakt eigen video

Er is ook bezorgdheid over de digitale voetafdruk die tieners mogelijk achterlaten. Als jonge mensen hun eigen inhoud uploaden naar YouTube, kan het moeilijk zijn om de gevolgen van een slecht beoordelingsvermogen uit te wissen. De druk om views, likes, shares en reacties te krijgen kan ook een verontrustend niveau van stress en angst veroorzaken voor tieners als makers van inhoud.

YouTube-verslaving: verminder de negatieve ervaringen van dit platform in het leven van je tiener

Hoewel ouders zeker niet te allen tijde het tienergebruik van YouTube volledig kunnen volgen, moeten ze tot op bepaalde hoogte hun tiener vertrouwen en onafhankelijkheid laten tonen. In dit opzicht kunnen ouders enkele stappen ondernemen om YouTube een positievere ervaring voor hun tieners te laten zijn:

  • Stel ouderlijk toezicht in.
  • Praat met je tiener over YouTube.
  • Vraag je tiener wat ze zien of maken voor hun kanaal.
  • Stel tijdslimieten vast voor schermtijd.

Voor tieners kan het handig zijn om technologie te beperken of te elimineren tijdens huiswerk of wanneer het bedtijd is. Als technologie nodig is, kunnen ouders hun tieners vragen om elektronische apparaten in bijvoorbeeld de woonkamer te gebruiken.

Grenzen helpen het risico op zowel depressie als eenzaamheid te verminderen als gevolg van te veel tijd besteden aan technologie en sociale media. Ouders moeten dit allemaal in gedachten houden om het risico te verkleinen dat hun kinderen aan een YouTube-verslaving lijden. Wellicht ook interessant voor jou

De 3-6-9-12-regel: technologie en kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De 3-6-9-12-regel: technologie en kinderen

De 3-6-9-12-regel bepaalt de leeftijd waarop jouw kinderen er klaar voor zijn om deze nieuwe apparaten op de juiste manier te gebruiken.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.