Is het veilig voor kinderen om Facebook te gebruiken?

Veel ouders stellen zichzelf de vraag: 'Is het veilig voor kinderen om Facebook te gebruiken?' Hoewel Facebook leeftijdsbeperkingen heeft, zijn er veel kinderen die accounts hebben en deze gebruiken.
Is het veilig voor kinderen om Facebook te gebruiken?
Azucena Fernández

Geschreven en geverifieerd door docent Azucena Fernández.

Laatste update: 22 december, 2022

We kennen allemaal Facebook, of je nu een account hebt of niet, aangezien dit het grootste sociale netwerk ter wereld is. Facebook heeft een minimumleeftijd om een ​​profiel aan te maken, met als doel te voorkomen dat kinderen onder de 13 de site gebruiken. Als ze aan deze minimumleeftijd denken, vragen ouders zich af: is het wel veilig voor kinderen om Facebook te gebruiken?

In werkelijkheid negeren veel mensen de leeftijdsbeperking op Facebook. Iedereen kan op elke leeftijd een account aanmaken. Het enige dat je hoeft te doen, is een valse geboortedatum invoeren wanneer je er een aanmaakt.

Het resultaat is dat miljoenen kinderen onder de 13 het dagelijks gebruiken. Vergeet ook niet dat Facebook een optie heeft waar je minderjarige kinderen kunt melden die zich op dit sociale netwerk bevinden. Dat kan met dit formulier.

Waarom mogen kinderen onder de 13 jaar geen Facebook gebruiken?

De belangrijkste reden voor de leeftijdsgrens is vooral de internationale regelgeving. Deze regels kunnen van land tot land verschillen en ze verhinderen de toegang tot internetdiensten van kinderen om hun privacy te garanderen.

Kinderen online

Als het aan de maker, Mark Zuckerberg, lag, zouden zelfs jongere kinderen Facebook gebruiken. Vergeet niet dat Zuckerberg zei dat hij van mening was dat de leeftijdsgrens moet worden verlaagd, zodat jongere kinderen deze voor educatieve doeleinden kunnen gebruiken. Vervolgens stellen ouders zichzelf toch dezelfde vraag opnieuw.

Is Facebook veilig voor kinderen?

Dit heeft veel controverse veroorzaakt. Er zijn veel mensen die denken dat sociale netwerken zoals Facebook erg handig zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Het zou zelfs een educatieve functie kunnen hebben. Anderen vinden het echter te gevaarlijk voor kinderen om toegang toe te hebben.

Het belangrijkste om te begrijpen is dat Facebook echte risico’s kan hebben. Op basis hiervan kun je beslissen of je wilt dat je kinderen er gebruik van maken. Het is echter het beste om de leeftijdsgrens die Facebook op hun site heeft ingesteld, niet te overschrijden.

Facebook voor kinderen jonger en ouder dan 13 jaar

  • Als je kinderen jonger zijn dan 13 jaar, is het antwoord heel eenvoudig: ze mogen geen account hebben.
  • Voor degenen boven de 13 zijn er duidelijke risico’s. Bovendien zijn sommige risico’s subtieler. Cyberpesten is het meest voor de hand liggend en kan elk kind overkomen.

Duidelijke risico’s voor kinderen

Zonder wachtwoord heb je geen toegang tot het account van je kind. Bovendien zal Facebook het je niet geven vanwege gegevensbeschermingswetten. Daarom weet je misschien niet wat je kinderen publiceren, wie hun vrienden zijn of welke privacyopties ze hebben ingesteld.

Het is erg belangrijk om te weten welke vrienden ze hebben, aangezien er veel stalkers zijn die zich voordoen als kinderen. Daarom kan het onmogelijk zijn om te weten of je kinderen alleen maar praten met andere kinderen die ze kennen.

Sociale media

Aan de andere kant weten we dat Facebook de neiging heeft om mensen een ideaal beeld van zichzelf te laten maken. Bovendien proberen ze het ook te behouden. Dit veroorzaakt dan veel sociale concurrentie en kan ervoor zorgen dat kinderen zich slecht, incompetent en sociaal ongeaccepteerd voelen.

Bovendien kan het, net als bij elke online site, moeilijk of onmogelijk zijn om bepaalde dingen te verwijderen. Het is misschien moeilijk om dingen die je kinderen niet op het internet willen, te verwijderen. Ze maken digitale vingerafdrukken. In feite kan het maanden of jaren later een echt probleem worden.

Als je kinderen besluiten dat ze een account willen

Er is natuurlijk nog een andere kant om over na te denken. Als je ziet dat je kinderen (ouder dan 13 jaar) hebben besloten om een ​​Facebook-account aan te maken, maak dan afspraken. Stel basisregels op en leg uit met welke gevaren ze te maken kunnen krijgen.

Uiteraard zijn er risico’s. In het leven zijn er echter altijd risico’s. Het is beter om te leren ze onder ogen te zien dan te proberen ze voor altijd te vermijden. Onthoud, of je het nu leuk vindt of niet, je moet op een gegeven moment toch beslissen of je kinderen Facebook mogen gebruiken of niet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.