Een avondklok voor tieners: hoe laat mogen ze wegblijven?

Voor tieners is een avondklok een noodzakelijke regel die hen beschermt en een veilig gevoel geeft. Maar wat is de juiste grens? Wij helpen je beslissen!
Een avondklok voor tieners: hoe laat mogen ze wegblijven?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 20 augustus, 2023

De adolescentie is een ingewikkelde fase voor ouders. Kinderen eisen steeds meer onafhankelijkheid en er ontstaan conflicten waarbij je moet weten hoe je met ze moet onderhandelen. Een van de meest ingewikkelde is dat van de avondklok voor tieners: hoe laat is het gepast voor hen om uit te gaan met hun vrienden en hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind het goed vindt?

De waarheid is dat het niet gemakkelijk is om een balans te vinden tussen te toegeeflijk en te streng zijn. Aan de ene kant is het moeilijk voor ouders om te begrijpen dat hun kind opgroeit. Aan de andere kant, als we te veel vrijheid bieden, kan dit ervoor zorgen dat het kind zich verward en gedesoriënteerd voelt. Dit kan zelfs leiden tot slechte beslissingen.

Dus hoe pakken we dit probleem aan? Hieronder geven we je een aantal sleutels.

Een groep tieners die samen uitgaat

Begrijp het moment waar je voor staat

Voordat je een beslissing neemt over de tijd voor thuiskomen van je zoon of dochter, is het belangrijk om te begrijpen welke fase jullie doormaken en wat dit voor ieder van jullie kan betekenen.

Voor een tiener zijn deze jaren cruciaal en worden ze gekenmerkt door veranderingen. Dat wil zeggen, ze proberen volwassen te worden zonder dat ze ophouden kind te zijn. Ze willen ook hun eigen identiteit opbouwen en uitdrukken en de groep van leeftijdsgenoten wordt hun belangrijkste referentiepunt (Moral, 2004).

Daarom is het normaal dat ze onafhankelijkheid eisen, meer vrijheid en privacy zoeken en zich geleidelijk aan onttrekken aan het ouderlijk toezicht om meer te delen met hun leeftijdsgenoten.

Voor ouders is het echter ook een uitdaging om hun kind niet langer als afhankelijk te zien en bereid te zijn om de weg vrij te maken om de wereld in te gaan. Daarom is het normaal dat er twijfels ontstaan, dat je niet weet wat de beste beslissing is en zelfs angst voelt tijdens het proces.

Een avondklok voor tieners is noodzakelijk

Het eerste punt om over na te denken is dat het noodzakelijk is om een avondklok vast te stellen. Pubers, ook al lijken ze heel volwassen (of zo willen ze graag overkomen) hebben nog steeds de begeleiding en oriëntatie van hun ouders nodig. De grenzen die ouders stellen, zorgen ervoor dat ze zich geliefd en veilig voelen.

Je kind in dit opzicht alle vrijheid geven, zou hem of haar geen goed doen (Elias et al., 2014). Volgens een review gepubliceerd in de Revista Latino-Americana de Enfermagem, (Engelse link) kan het gebrek aan ouderlijke grenzen adolescenten in risicovolle situaties brengen en ervoor zorgen dat ze zich gedesoriënteerd voelen over de beste beslissingen die ze kunnen nemen.

Wees niet bang om streng te zijn door een regel te stellen, want dit is een grote daad van liefde.

Vrijheid gaat hand in hand met volwassenheid

Het is niet eenvoudig om de beste avondklok voor tieners te bepalen, want er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Leeftijd is er daar één van, en het zal waarschijnlijk rond de 13 of 14 jaar zijn wanneer je tiener die uitstapjes alleen met zijn vrienden begint op te eisen.

Het is waarschijnlijk dat, naarmate ze ouder worden, de avondklok verlengd kan worden, maar je moet bedenken dat naast leeftijd, de volwassenheid van het kind relevant is.

Gebaseerd op hun eigen persoonlijkheid, de ervaringen die ze hebben opgedaan, of de context waarin ze opgroeien, kan een jongere meer of minder volwassen, bewust en verantwoordelijk zijn. En hier moet rekening mee worden gehouden.

Bijvoorbeeld de mate waarin ze hun school- of huishoudelijke taken vervullen, de manier waarop ze conflicten oplossen of het soort beslissingen dat ze tot nu toe hebben genomen, kunnen ons een idee geven van hun volwassenheid.

Houd rekening met de context bij het instellen van een avondklok voor adolescenten

Een ander essentieel punt om rekening mee te houden is de context waarin de adolescent zich beweegt. Wonen ze bijvoorbeeld in een stad, een wijk of in het centrum van een grote stad? Willen ze dicht bij huis uitgaan, naar het winkelcentrum, of moeten ze vervoer nemen om te komen waar ze naartoe gaan?

Deze factoren zijn allemaal belangrijk, want niet alle gebieden zijn even veilig of even toegankelijk voor ouders als er zich een probleem voordoet.

Aan de andere kant is het één ding voor je kind om uit te gaan met leeftijdsgenoten en een ander om uit te gaan met nieuwe vrienden die je niet kent. De invloed die wordt uitgeoefend door de groep leeftijdsgenoten kan een belangrijk verschil maken in hoe deze uitjes zullen zijn (Herrero, 2003). Evalueer dus de gegevens die je tot je beschikking hebt om te beslissen wat de beste tijd is om naar huis te gaan.

Onderhandelen en afspraken maken

Een goede manier om de kwestie aan te pakken is om eerst aan je kind uit te leggen waarom je een bepaalde avondklok instelt. Je kunt dit doen door te vragen wat zij denken dat gepast is. Het is mogelijk dat hun antwoord overeenkomt met wat jij zelf in gedachten had. Als dat niet zo is, kun je proberen te onderhandelen over een compromis.

Je kunt ze bijvoorbeeld vragen om je voor te stellen aan de vrienden met wie ze uitgaan of ze vertellen dat je met de ouders van de andere kinderen zult praten om een avondklok te regelen. Leg ook uit dat als ze dicht bij huis uitgaan, de avondklok iets langer wordt dan als ze ver weg gaan.

Je kunt ze ook vertellen dat het bij speciale gelegenheden mogelijk is om de tijd iets te verlengen, maar dat ze zich dagelijks aan de afgesproken avondklok moeten houden.

Stel consequenties vast met betrekking tot de avondklok voor tieners

Het instellen van een avondklok voor tieners heeft alleen zin als het een regel is waarvan we zeker weten dat hij wordt nageleefd. En daartoe, zoals vermeld op de website van de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde.  (Engelse link), moet er een afspraak zijn en consequenties voor het niet naleven ervan die je kind van tevoren moet weten

Ze moeten bijvoorbeeld weten dat als ze een keer te laat komen, ze de volgende dag eerder thuis moeten komen of helemaal niet meer naar buiten mogen. Deze consequentie hangt af van wat elke ouder het beste vindt, maar het is belangrijk dat het gerelateerd is aan de gepleegde overtreding.

Een avondklok is belangrijk als tieners uitgaan

Hoeveel toezicht is nodig bij het instellen van een avondklok voor tieners?

Naast het instellen van een avondklok, vraag je je misschien af hoeveel toezicht je moet houden. Moet ik mijn kind bellen om te vragen of alles goed gaat? Moet ik ze ophalen om thuis te komen? Nogmaals, het antwoord hangt af van de context en de volwassenheid van de jongere.

Als je bijvoorbeeld weet waar ze zullen zijn en met wie, en deze situatie geeft vertrouwen, dan zou het niet erg positief voor je zijn om onnodig te bellen. Ook als ze met hun vrienden of buren thuiskomen, is het misschien niet nodig om ze op te halen.

Als je kind echter onverantwoordelijk is, liegt over zijn plannen of van ver weg alleen thuis moet komen, wil je misschien meer toezicht houden.

Slotaanbevelingen

Dit zijn de belangrijkste dingen om te overwegen bij het instellen van een avondklok voor tieners. Je kunt enkele richtlijnen gebruiken. Bijvoorbeeld een avondklok van 9:30 uur voor 14- of 15-jarigen en rond 10:30 uur voor 16-17-jarigen, maar je moet de specifieke situatie analyseren om de beste beslissing te kunnen nemen.

Probeer in ieder geval de jongere bij de beslissing te betrekken, de consequenties te handhaven en probeer de andere ouder op één lijn te houden. En vergeet vooral niet dat deze eerste beslissing altijd aangepast kan worden, afhankelijk van hoe de jongere reageert op wat er is afgesproken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.