Bao - een korte film over het legenestsyndroom

De hoofdpersoon van "Bao" moet het feit onder ogen komen dat haar zoon nu ouder en onafhankelijk is. Voor een moeder is omgaan met het legenestsyndroom echt niet gemakkelijk.
Bao - een korte film over het legenestsyndroom
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Bao is een korte animatiefilm die de gevolgen laat zien van wanneer een moeder moet stoppen met het opvoeden van haar kinderen wanneer ze uit huis gaan. Deze korte animatiefilm, die gaat over het legenestsyndroom, won in 2019 de Oscarprijs voor Beste Korte Animatiefilm.

Interessant is dat Bao de eerste korte film van Pixar is die geregisseerd is door een vrouw. De maakster, Domee Shi, legde alle gevoelens vast die moeders meemaken wanneer hun kinderen hun eigen weg gaan. Bovendien slaagde ze erin om dit allemaal in 3 minuten te laten zien.

“Het belangrijkste van een gezin is niet het samenleven, maar het verenigd zijn.”
– Anoniem –

Bao, een korte film over het legenestsyndroom

Bao is een Chinees-Canadese vrouw die zich eenzaam en ontmoedigd voelt. Aan het begin van de video zie je hoe de vrouw gestoomde broodjes maakt om samen met haar man te eten.

Moeder met het legenestsyndroom

Tot haar verbazing komt het broodje echter tot leven wanneer ze een hap probeert te nemen en het begint te huilen. Vanaf dat moment zorgt ze voor het broodje alsof het haar zoon is. Beetje bij beetje begint het op te groeien en wil het meer vrijheid. De moeder is echter te beschermend en laat hem niet met andere kinderen sporten.

Als hij eenmaal een tiener is, wordt hij opstandig en spendeert hij geen tijd meer met zijn moeder. Ze voelt zich heel rot. Het grootste probleem doet zich echter voor wanneer hij haar aan zijn vriendin voorstelt. Hij laat haar weten dat hij van plan is samen te gaan wonen en verlaat zijn ouderlijk huis.

Dit overweldigt de vrouw. In een vlaag van woede en angst besluit ze het gestoomde broodje, oftewel haar eigen zoon, te eten. Ze heeft gelijk spijt van wat ze heeft gedaan en is ontroostbaar.

Daarna zie je hoe verdrietig de moeder in haar kamer zit. Dan verschijnt haar echte zoon in de kamer, die wel gewoon een persoon is. Ze maken het goed en laten zien hoeveel ze van elkaar houden.

Eindelijk zie je het hele gezin samen, inclusief de vriendin van de zoon, die gestoomde broodjes maakt. In de laatste scène zie je hoe blij de moeder is dat ze het legenestsyndroom heeft overwonnen.

Het hele gezin bij elkaar

Enkele gedachten over de animatiefilm

Deze prachtige animatiefilm laat ons nadenken over hoe belangrijk het voor moeders is om zich voor te bereiden voor het moment dat haar kinderen uit huis gaan. Om dit te doen, moet je eerst accepteren dat het op een dag zal gebeuren.

Houd er rekening mee dat kinderen zullen opgroeien tot volwassenen die hun eigen leven gaan leiden. Dit hoeft niet iets vervelends en verdrietigs te zijn. In plaats daarvan, kun je het ook zien als het volgende stadium van moederschap.

“Vroeg of laat vertrekken ze op hun lange reis. Ze zullen niet veel met zich meenemen, alleen de waarden en liefde die jij ze gegeven hebt. Alleen dan zal het leven je vertellen of je ze goede dingen mee hebt gegeven. Onthoud dus dat ze vroeg of laat zullen vertrekken.”
– Joel Tumax Rubin –

Als moeders zoveel jaren besteden aan het zo goed mogelijk opvoeden van hun kinderen, is er een zeer sterke emotionele band tussen hen opgebouwd. Deze band zal voor altijd blijven bestaan, zelfs als het tijd is voor de kinderen om uit huis te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.