Wat te doen als ik de partner van mijn dochter niet mag?

Ouders moeten hun kinderen steunen en begrijpen wanneer ze voor het eerst een emotionele relatie hebben. Dit moet je zelfs doen als je de partner van je dochter niet mag. Communicatie en respect zijn essentieel.
Wat te doen als ik de partner van mijn dochter niet mag?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 09 juli, 2019

Als vader en moeder is het normaal dat je ervoor wil zorgen dat je kind gelukkig, succesvol en veilig is. Daarom is het ontmoeten van en omgaan met de partner van je dochter vaak moeilijk.

Veel ouders laten zich in deze situatie niet van hun beste kant zien. Wat moet je doen als je de partner van je dochter niet mag?

Hoe moet ik me gedragen als ik de partner van mijn dochter niet mag?

Je dochter is begonnen met daten en het is tijd dat je de persoon die zij heeft gekozen gaat ontmoeten. Dit kan een gevoel van overbezorgdheid bij je omhoog brengen.

Het is normaal om bang te zijn dat je je dochter verliest. Je hebt je best gedaan om haar op te voeden, dingen te leren en haar een gezond en waardig leven te geven. Je wilt daarom het beste voor haar.

We moeten echter onthouden dat kinderen ouder worden en het recht hebben om hun eigen keuzes te maken. De keuze van een partner is één van deze belangrijke keuzes waarin wij ze moeten steunen.

Wat moet je doen als je de partner van je dochter niet mag? Misschien ben je het niet eens met de keuze van je dochter, maar toch moet je haar respecteren en van haar houden.

De partner van je dochter niet beoordelen is de sleutel tot een goede start

Om eerlijk tegenover jezelf en je kinderen te zijn, moet je je eigen tekortkomingen onder ogen zien. Dit is de eerste stap tot verandering en het open worden als het gaat om het ontmoeten van nieuwe mensen, omgevingen en verschillende realiteiten.

Onthoud dat je de partner van je dochter niet op zijn of haar uiterlijk oordeelt wanneer je hem of haar ontmoet. Doe dit vooral niet op basis van jouw persoonlijke voorkeuren.

Misschien ziet hij of zij er niet spectaculair uit omdat hij of zij een slechte dag op het werk had of heeft hij of zij niet de financiële vrijheid om mooie kleren en accessoires te kopen. 

De vriend van je dochter

Ook moeten de voorkeuren van ieder persoon gerespecteerd worden. Sommige mensen houden ervan om er simpel uit te zien, terwijl anderen weer liever opvallen.

Je kan beter eerst tijd spenderen met de partner van je dochter voordat je hem of haar gaat beoordelen op zijn of haar uiterlijk. Vooroordelen zijn altijd slecht voor relaties en dat is waarom wij dat moeten veranderen.

Begrijp dat jonge mensen nog jong zijn

Als je dochter nog een puber is, kan het zijn dat ze nog wat communicatieproblemen heeft. Natuurlijk is er een band van liefde tussen jullie, maar generatieverschillen kunnen nog zorgen voor problemen in de communicatie met onze kinderen in deze fase.

Tegenwoordig hebben jonge mensen hun eigen taal en technologie is een belangrijk deel van hun leven. De taal en voorkeuren van pubers kunnen voor ouders erg vreemd zijn. Ouders moeten echter niet vergeten dat zij ook ooit jong zijn geweest.

Wij raden aan om geen vooroordelen te hebben, maar geduldig te zijn om je kinderen beter te leren kennen. Met de hulp van internet en sociale media kan je de manier van spreken en doen van jongeren beter leren begrijpen.

Als gevolg zal je beter met ze kunnen communiceren. Je kan een band opbouwen gebaseerd op vriendschap, vertrouwen en begrip. Daarnaast zal je beter op de ontmoeting met haar partner voorbereid zijn.

De partner van je dochter leren kennen heeft tijd nodig

Wanneer je de partner van je dochter ontmoet, zal hij of zij waarschijnlijk erg nerveus zijn. Als gevolg zal hij of zij wat foutjes maken of ongemakkelijk of antisociaal over kunnen komen. Dit betekent dat deze persoon begrijpt hoe belangrijk dit moment is en in de smaak wil vallen.

We moeten onthouden dat we iemand niet in een paar uur kunnen leren kennen en zeker niet in een paar uur. Geef de partner van je dochter de kans om zijn of haar echte persoonlijkheid te laten zien wanneer je hem of haar net ontmoet hebt.

Einde van een relatie

“We moeten accepteren dat kinderen ouder worden en het recht hebben om hun eigen keuzes te maken. De keuze van een partner is één van deze belangrijke keuzes waarin wij ze moeten steunen.”

Laat je kinderen hun eigen fouten maken

Soms zal tijd ervoor zorgen dat je kind inziet dat je gelijk hebt. Niet alle relaties werken immers. Het kan zijn dat je dochter weggaat bij de persoon die jij niet mag, maar je moet ervoor zorgen dat je deel bent van de oplossing en niet van het probleem.

Het opbouwen en behouden van een gezonde en goede relatie is erg ingewikkeld. Het vergt tijd, moeite en toewijding. Het kan zijn dat je niet achter je dochter’s partnerkeuze staat. Toch moet je ervoor zorgen dat je geen last voor hen wordt voor de rest van hun leven.

We hebben allemaal positieve en negatieve ervaringen gehad met huidige en voormalige partners. We zijn daarom erg dankbaar voor de mensen die naar ons luisterden en die bij ons bleven in die tijden.

Als ouders willen we dat ons kind blij, geliefd en tevreden is. Je dochter zal misschien niet de rest van haar leven bij deze partner blijven, maar ze kan wel gelukkig zijn in de tijd die ze met deze persoon spendeert.

Vermijd opmerkingen als “ik wist het” en “ik zei het toch” wanneer ze laat weten dat ze besloten heeft om bij haar partner weg te gaan. Onthoud simpelweg dat ze nog jong is en veel liefde, affectie en vrede nodig heeft om over dit moeilijke moment heen te komen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.