7 Recyclingspelletjes om met kinderen te spelen

Leer kinderen milieubewustzijn door recyclingspelletjes te bouwen met materialen die je thuis al hebt. Blijf lezen!
7 Recyclingspelletjes om met kinderen te spelen
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 05 mei, 2023

Milieubewustzijn creëer je met dagelijkse handelingen, en het gebruik van verschillende recyclingspelletjes is een uitstekende manier om dat te doen.

Kinderen zijn dol op alle activiteiten die met ecologie te maken hebben en die ze zelf kunnen doen, zoals meewerken in een familietuin of voorwerpen voor het huis bouwen door materialen te hergebruiken. Bij deze gelegenheid hebben we gekozen om 7 eenvoudige ideeën voor recyclingspelletjes uit te wisselen.

Recyclingspelletjes: leren door spelen

Speelse activiteiten hebben altijd een opvoedkundige kant, of het nu gaat om de sociale, emotionele, zintuiglijke aspecten, enz. Bij spelend leren doet het kind dat zonder druk, gewoon genietend van het moment, maar met de zekerheid dat het bereikte leren stevig en blijvend is.

Recyclingspelletjes om met kinderen te spelen

Hier zijn enkele recyclingspelletjes voor kinderen om het belang te beginnen inzien van de noodzakelijke handelingen om voor de planeet te zorgen.

1. Afval sorteerspel

Om dit spel op te zetten moet je vast en droog afval, zoals papier, plastic flessen, blikjes, kartonnen dozen, deksels, enz. een tijdje in een zak verzamelen. Als je dit hebt, zet je het spel op om de kinderen te leren hoe ze de materialen moeten sorteren en uit te leggen waarom dat zo moet.

Zoek vervolgens vier bakken waarin de materialen voor recycling gaan:

  • Blauw voor papier en karton
  • Groen voor glas
  • Geel voor kunststoffen, containers en blikjes

Dit recyclingspel bestaat gaat om de voorwerpen in de juiste container te leggen tot je klaar bent met ze allemaal te plaatsen. Door dit te doen leer je ze van begin af aan om geen fouten te maken bij het sorteren van afval. Enkele van de meest voorkomende fouten zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Karton: met vet besmeurd karton kan niet gerecycleerd worden, dus hoort het bij het gewone afval.
  • Notitieboekjes: papier kan gerecycleerd worden zolang de plastic elementen, zoals ringen of kaften, verwijderd worden.
  • Glas: flessen en potten moeten van binnen schoon zijn en gaan zonder deksels of doppen in de container.
  • Kleren, schoenen en huishoudelijke voorwerpen gaan niet in de recyclecontainer. Alles wat in goede staat is moet aan iemand in nood geschonken worden.

2. Spel om kartonnen dozen te recyclen: een zelfgemaakte stad

Een miniatuurstad bouwen is een leuk project om elementen als dozen, kartons, oude papieren en kranten te hergebruiken. Help kinderen hun eigen stad te ontwerpen, inclusief huizen, gebouwen, straten, pleinen, scholen, en alles wat ze maar kunnen bedenken!

Dit recyclingspel is fantastisch omdat het heel dynamisch is.Je kunt gebouwen toevoegen en veel dingen gebruiken die je thuis vindt, zoals stukjes stof of hout, knopen, plasticfolie, en nog veel meer.

Bowlen met gekleurde flessen, een van de leukste recyclingspelletjes

Plastic flessen zijn een van de meest veelzijdige elementen om te hergebruiken. In dit geval worden ze gebruikt om een bowlingspel te maken. Je hebt 10 lege flessen nodig van dezelfde grootte en vorm (ze moeten allemaal hun dop hebben).

Om van elke kleur een fles te hebben, kun je er verf in doen en ze zo schudden dat alle wanden geïmpregneerd zijn. Dan laat je ze zonder dop staan tot ze droog zijn. Dit recyclingspel wordt compleet gemaakt met de bal die ook van gerecycleerd materiaal gemaakt is, zoals aluminiumfolie.

Een andere manier om ze kleurrijk te maken is ze met water te vullen en er kleurstoffen van verschillende tinten aan toe te voegen. Let er in dit geval op dat je de dop perfect sluit als je gaat spelen! Als je deze optie kiest, moet de bal van een zwaarder materiaal gemaakt zijn. Je kunt er bijvoorbeeld een van papier-maché maken.

4. Een poppentheater: een spel om te recyclen en nog veel meer

Om het lichaam van de poppen te maken, gebruik je oude sokken en versier je ze naar het personage dat je wilt maken. Voor het hoofd kun je er een maken van beschilderd piepschuim of van papier-maché dat je thuis zelf maakt.

Maak poppen van sokken

Neem dan de sok bij het deel van de tenen en doorboor de stof met een satéstokje om het hoofd en het lichaam te verbinden.

Zoek een grote kartonnen doos om het podium te bouwen. Maak een venster aan een van de zijkanten en lijm glanzend papier op de hele doos. Zoek dan gewoon de beste plaats in huis om het theater op te zetten en de voorstelling te beginnen.

Dit is een recyclingspel dat ook als extra activiteit gebruikt kan worden. Laat de kinderen een verhaal bedenken en schrijven. Is het niet geweldig?

5. Stelten om groter te lijken

Verzamel verschillende paren conservenblikken en beschilder ze met leuke kleuren of versier ze met stickers.

Om dit te doen moet je ze ondersteboven gebruiken, dat wil zeggen, met de bodem aan de bovenkant. Daar moet je twee tegenover elkaar liggende gaatjes maken, met een priem of met een spijker en hamer.

Steek door elk gaatje een lang touw en knoop het uiteinde dat overblijft aan de binnenkant van het blikje, dat als stop zal fungeren. Het is de bedoeling dat de touwen tot de hoogte van de handen van de kinderen komen, zodat ze ze kunnen vasthouden. Klaar! Het enige wat nog rest is erop te gaan staan en met de touwen de stelten te bewegen op het ritme van de voeten.

Recyclingspelletjes brengen iedereen voordelen

Als je kinderen leert zelf spelletjes te maken van afgedankte materialen, zet je positieve acties in gang waar iedereen baat bij heeft. Het is de meest basale en effectieve vorm van milieu-educatie thuis. Deze manier van opvoeden gaat verder dan alleen maar een product hergebruiken, het is de natuur respecteren en investeren in een schonere en gezondere wereld.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.