5 Mindfulness oefeningen voor kinderen met ADHD

Wist je dat mindfulness oefeningen heilzaam zijn voor kinderen met ADHD? Hier zijn wat ideeën voor je om ze in praktijk te brengen.
5 Mindfulness oefeningen voor kinderen met ADHD
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoewel kinderen met ADHD moeite hebben hun aandacht op een volgehouden manier te richten en moeite hebben met plannen, is aangetoond dat mindfulness oefeningen kunnen helpen hun symptomen te verbeteren.

Een van de doelstellingen van deze techniek is onze geest te richten op de ademhaling. Dit om zo een toestand van ontspanning te bereiken. En ook om het concentratievermogen te optimaliseren en automatische reacties te beheersen.

Veel ouders wier kinderen deze aandoening hebben, hebben deze oefeningen al in hun eigen routines ingevoerd. Ze  helpen hen namelijk hun relatie met hun kinderen te verbeteren. Dus, als je de moeder bent van een kind met ADHD, zijn hier wat oefeningen om mindfulness uit te proberen en de voordelen ervan te bevestigen. Waar wacht je nog op?

Als je kind ADHD heeft, probeer dan zeker deze mindfulness oefeningen

Laten we nu eens kijken naar enkele mindfulness oefeningen die heel nuttig kunnen zijn om thuis samen met je kinderen toe te passen. Of ze nu ADHD hebben of niet. Zullen we verder gaan?

Mindfulness oefeningen voor kinderen met ADHD
De voordelen van mindfulness zijn talrijk: het verbetert de stemming, verbetert de aandacht, en bevordert ontspanning en gezinswelzijn.

1. Oefenen van de ademhaling met een knuffeldier of pop

Voor een kind met ADHD is het best moeilijk zich op de ademhaling te concentreren. Maar als het daarbij de hulp krijgt van zijn ‘onafscheidelijke vriend’, zal het vast gemakkelijker gaan.

Om deze mindfulness oefening te doen, vragen we het kind zijn lievelings knuffeldier of pop te nemen, met het gezicht omhoog op het bed of de sofa te gaan liggen en die op zijn buik te leggen. Dan vragen we ze beetje bij beetje lucht door hun neus in te ademen en die zachtjes door hun mond uit te stoten.

Ze moeten zich concentreren op de beweging van hun knuffel en zien hoe die stijgt en daalt op het ritme van hun ademhaling. Zo zullen ze hun aandacht op dit proces richten.

2. Magnetische handen

Kinderen vinden deze oefening erg leuk en kunnen het als een vermakelijk spel beschouwen.

Ga voor het kind staan en vraag hem diep adem te halen. Intussen moeten ze hun armen naar voren strekken en hun handpalmen voor zich houden. Vraag ze ook zich voor te stellen dat ze een magneet in hun handen hebben die ervoor zorgt dat hun handpalmen naar elkaar toe willen komen.

Vraag ze vervolgens hun handen langzaam naar elkaar toe te brengen, maar zonder elkaar aan te raken. Voor ze contact maken, moeten ze ze weer van elkaar scheiden, maar op korte afstand, want ‘de magneten’ laten ze niet ver weg gaan.

Moedig het kind aan dit ongeveer 7 keer te herhalen en kijk hoe ze hun aandacht op de activiteit richten.

3. We gaan op safari!

Deze oefening is erg leuk en helpt ook kleuters te motiveren om mindfulness te beoefenen.

Om het in praktijk te brengen moet je een natuurlijke omgeving hebben, of dat nu een berg, de zee, een meer of het platteland is. Eenmaal daar, vraag je je kind om zoveel mogelijk geluiden op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan vogels die tjilpen, kikkers die kwaken, de wind, insectengeluiden. Dit zal hen helpen hun aandacht te richten en te genieten van deze originele activiteit.

4. Mindfulness oefeningen: ik herken mijn emoties

Bij deze oefening moet je het kind vragen hoe het zich voelt. Het doel is namelijk zijn emotionele toestand op te sporen.

Alvorens te beginnen moet je uitleggen dat emoties zijn als het weer, namelijk  variabel. Soms is het zonnig, soms bewolkt, regenachtig, winderig, of rustig. Wijs er ook op dat net zoals je het weer niet kunt veranderen, je je gevoelens ook niet kunt veranderen, maar wel de manier waarop je ze uit.

Door deze techniek te herhalen, help je je kind geleidelijk zijn emoties te herkennen en ze op een gezonde manier te leren kanaliseren.

5. Een mindfulness wandeling

Deze activiteit is heel goed voor kinderen met ADHD, want het houdt ze actief en traint tegelijk hun aandacht (Spaanse link).

Om de oefening uit te voeren, moet je een plek buiten het huis zoeken, maar wel een die je heel goed kent. De taak zal bestaan uit het opmerken van kleine details waar je nog niet eerder aandacht aan besteedde. Bijvoorbeeld geluiden, geuren of gewaarwordingen.

Een gezin is aan het mediteren
Wijd een tijdstip op een dag om deze oefeningen met je kinderen te doen en je zult de positieve veranderingen in de gezinsdynamiek opmerken.

Over mindfulness oefeningen voor kinderen met ADHD kunnen we het volgende nog zeggen

De beste manier om kinderen deze mindfulness oefeningen te leren is door oefening. Vooral om positieve resultaten in hun leven te krijgen.

Je kunt een tijdstip op een dag vinden om als gezin aan meditatie te wijden, want ook volwassenen hebben baat bij deze gewoonte. Dus, waar wacht je nog op om de resultaten te gaan ontdekken?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Moreno, L., Casillas Lara, M. L., Magistrati Jimenez, E., & Molina Gómez, B. Mindfulness en niños: Experiencia en psicoterapia grupal. En internet: https://melkartcongresos.com/uploads/0004/PO-18.pdf
  • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: La meditación para niños… con sus padres. Editorial Kairós.
  • Pérez, J. R., Cuervo, N. M., Medina, D. A. R., Sánchez, D. P. B., & Torres, I. A. (2021). Mindfulness infantil: efectos psicofisiológicos, cognitivos y psicosociales. Revista de Psicología de la Universidad Autónoma del Estado de México10(19), 86-106. En internet: https://revistapsicologia.uaemex.mx/article/view/16053

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.