Knutselen met ballonnen: 5 ideeën

Laat het feest thuis beginnen met deze 5 ballonknutsels voor kinderen! Je zult ze met plezier in elkaar zetten en er als gezin mee spelen.
Knutselen met ballonnen: 5 ideeën
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 23 april, 2024

Ben jij een van die mensen die in je jeugd zomers graag doorbracht met het opblazen van waterballonnen? Misschien vroeg je op kermissen ook je ouders om een ballon voor je te halen in de vorm van je favoriete personages. Welnu, we hebben een aantal ballon-knutselwerkjes voor kinderen voorbereid waar je kinderen dol op zullen zijn. Klaar om te knutselen met ballonnen?

Je hele familie kan ervan genieten, hetzij van het maken ervan, hetzij later, als iedereen met hun eigen creaties speelt. Bovendien zijn alle ideeën die we je voorleggen gemakkelijk te maken. Het mooiste is dat de ballonnen gemakkelijk te krijgen zijn.

Maar voor je begint, raden we je aan steeds in de buurt van de kleintjes te blijven, om ze in de gaten te houden en ongelukken te voorkomen. Ben je er klaar voor? Laten we aan de slag gaan!

Knutselen met ballonnen

Met ballonnen kunnen we structuren en vormen maken in allerlei soorten en maten. Misschien heb je zelfs wel eens een clown gevraagd om met dit fantastische materiaal een puppy, een zwaard, een zwaan of een beer voor je te maken.

Figuren maken met ballonnen is een ideaal tijdverdrijf om te ontspannen, geduld aan te moedigen en nieuwe kennis op te doen. Dit wordt bevestigd door een artikel (Engelse link) uit 2015 van de Technische Universiteit van Machala, waarin het manipuleren van ballonnen beschreven wordt als een techniek die creatief en motiverend leren ondersteunt bij kinderen van 5 tot 6 jaar.

Op grond van deze gegevens stellen we voor dat je een paar knutselwerkjes maakt die de kleintjes zullen fascineren. Let op!

1. Maak een beer met ballonnen

Met al het bovenstaande in gedachten is er geen betere manier om een feestje op te vrolijken of kinderkamers te versieren dan met deze beren die met ballonnen gemaakt zijn, toch? Om ze te maken heb je langwerpige ballonnen in de kleur van je keuze nodig om het hoofd en het lijf te maken en te versieren.

Eerst het hoofd van het dier:

 • Maak een rij van 7 bellen met afwisselend een kleinere en een middelgrote.
 • Zet een krans in elkaar met vijf bellen, zodat er nog maar twee over zijn.
 • Blaas een kleinere witte ballon en een kleinere zwarte ballon op om de snuit te vormen. Bevestig ze dan aan het uiteinde van de krans.
 • Verbind de twee uiteinden van de ballonnen door ze in elkaar te draaien en vorm zo de oren.
 • Blaas twee kleine ballonnen op voor de ogen en steek ze met een strik achter op het hoofd om de details te bedekken. Als dit niet lukt, geen nood, je kunt ze ook over de snuit plakken.

Ga nu verder met het lichaam

 • Maak nog een rij van 4 ballonnen. Deze keer moeten ze groter zijn om het lichaam van het dier te maken.
 • Verbind de uiteinden van de tros in de vorm van een vierkant en plaats een witte ballon in het midden.
 • Als je het lijf klaar hebt, lijm je het aan het hoofd en dat is het! Je kunt je creatie versieren zoals je wilt!

2. Bloemenboeket

Knutselen met ballonnen
Een bloemenboeket met ballonnen is erg leuk om te maken en kan handig zijn om het huis te versieren.

Dit kunstboeket staat prachtig in kamers, op vensterbanken, balkons of terrassen. Bovendien zijn ze een perfecte manier voor kinderen om de schoonheid van Moeder Natuur te ontdekken in een knutselwerkje dat ze samen met jou maken. Je hebt alleen oranje, roze, groene en geel gekleurde ballonnen nodig.

Stap-voor-stap instructies

 • Blaas een langwerpige ballon op en knoop de uiteinden vast tot een soort ovaal. Draai de ballon dan aan de kant tegenover de knoop, zodat er twee gelijke delen ontstaan.
 • Verdeel dezelfde ballon nog eens, maar nu in drie gelijke delen (draai ze in elkaar).
 • Draai de ballon tot je de vorm van een accordeon krijgt. Verbind de twee uiteinden om ze weer in tweeën te verdelen en breng ze naar het midden van de krans zelf.
 • Verbind de plooien tot een bloem met zes bloemblaadjes.
 • Blaas een langwerpige groene ballon op en draai een van de uiteinden om de bloem met de zes bloemblaadjes vast te maken.

Om het werk af te maken doe je hetzelfde met nog 4 bloemen van de kleuren van je keuze en bind je de groene ballonnen ertussen doormidden tot een boeket.

We stellen voor dat je het versiert zoals je zelf wilt. Het zal zeker mooi staan in elke hoek van je huis.

3. Knutselen met ballonnen: een raceauto

Als je kleintje gepassioneerd is door autoracen en een fan is van de Formule 1 of de film Cars, zal dit idee hem of haar fascineren. En het mooiste is? De hele familie kan samen in de gang racen met ieders eigen creaties.

 • Maak een auto van karton of hout en zet er wielen op.
 • Lijm een stuk van een rietje op de auto die je eerder maakte.
 • Maak dan een ballon aan het uiteinde van het rietje vast met een elastiekje.
 • Blaas door het uiteinde van het rietje tot de ballon opgeblazen is, houd het rietje bedekt tot de auto op de grond rust, en laat hem dan los. Laat nu de race beginnen!

4. Maak een trommel met ballonnen

Zoals een artikel uit 2001 (Spaanse link) van de Universidad del Valle stelt, beweegt muziek de ziel van kinderen. Daarom is het belangrijk te weten hoe je ze deze hobby kunt bijbrengen. En hoe kun je dat beter doen dan met een knutselwerkje? Volg deze stappen om een trommel te maken met ballonnen.

Materialen

 • Een blikje.
 • Een rekbare ballon.
 • Een stok om op de trommel mee te slaan

Stap voor stap instructies

 • Span een ballon over de bovenkant van het lege blikje (bedenk dat hoe strakker hij zit, hoe meer en beter hij zal klinken).
 • Vervolgens hoef je alleen nog maar op de trommel te slaan met de stok die je hebt klaargelegd om muziek te maken!

Ongetwijfeld is dit een perfecte creatie om de waarde van recycling bij te brengen. Je kunt namelijk gebruik maken van zelfgemaakte materialen die je niet meer gebruikt.

5. Jongleerballen met ballonnen knutselen

Maak jongleerballen van ballonnen
Jongleerballen zijn ideaal voor kinderen om een nieuwe vaardigheid te leren. Om ze te maken heb je alleen ballonnen, rijst en een papieren trechter nodig.

Om een echte expert in ballonnen en amusement te zijn, mag je tot slot niet vergeten thuis je eigen jongleerballen te maken. Laten we eens kijken wie de beste van de familie is en het hoogste jongleerrecord weet te maken.

Materiaal

 • Ballonnen
 • Rijst
 • Een plastic of papieren trechter

Stap voor stap instructies

 • Maak allereerst een papieren trechter.
 • Plaats dan de trechter in een ballon en vul hem, beetje bij beetje, met rijst.
 • Knoop de ballon dicht en knip wat van het overtollige ballon af.
 • Neem een andere ballon en knip het mondstuk ervan af. Plaats de met rijst gevulde ballon in de nieuwe ballon en herhaal deze stap tot 5 keer om de bal te verstevigen.

Als je merkt dat de bal hard is, rek je het overtollige deel strak om hem soepel te maken, net als een professionele jongleur!

Laat het feest beginnen met deze 5 ballon knutsels voor kinderen

We hopen dat je deze leuke ballon knutsels om met het gezin te maken leuk vond. Zonder twijfel zullen je kleintjes plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen en misschien kun je zelf ook terugdenken aan de leuke tijden die je zelf als kind had.

Had je gedacht dat je met ballonnen zo veel verschillende knutselwerkjes kon maken? En je hebt nog niet eens alles gezien! Maak het feest compleet met de grappigste clowns, de origineelste muzikanten en de snelste chauffeurs.

Laat je kind nooit alleen als het met ballonnen omgaat, en verwijder de resten als ze worden doorgeprikt. Het per ongeluk inslikken van deze stukjes latex kan de luchtwegen blokkeren en verstikking veroorzaken. Met de nodige voorzorgsmaatregelen kun je veel plezier beleven!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.