Hoe maak je papieren vogels

Papieren vogels zijn de meest elementaire figuur om mee te beginnen in origami, hoewel ze geduld en concentratie vereisen. Leer meer!
Hoe maak je papieren vogels
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 09 oktober, 2022

Figuren maken is een van de favoriete didactische activiteiten van kinderen, omdat ze er veel plezier aan beleven om te spelen en te produceren. Bovendien kunnen ze zo hun vaardigheden en creativiteit ontwikkelen. In dit artikel vertellen we je hoe je papieren vogels kunt maken.

Origami, of papiervouwen, is een van oorsprong Japanse kunst waarmee je talloze figuren kunt maken door meerdere vouwen in een vel papier te maken. De meest populaire en eenvoudig te maken ontwerpen zijn papieren vogels, hoeden en boten. Er zijn echter complexere technieken (Spaanse link) ontwikkeld om modellen van vele vormen te verkrijgen, zoals auto’s, vliegtuigen, leeuwen, honden, vogels, insecten, zoogdieren, draken, dinosaurussen, octopussen, spinnen, en vele andere vormen. Maar laten we beginnen met de gemakkelijkste, papieren vogels!

Welke materialen heb je nodig?

Om origamifiguren te maken moet je papier gebruiken als het belangrijkste en enige materiaal, want je hebt geen ander gereedschap nodig, zoals een schaar of lijm. Het is een techniek waarbij je een ontwerp verkrijgt uit een vierkant of rechthoek van papier van verschillende afmetingen. Je kunt van de eenvoudigste figuren maken, zoals de klassieke strik, tot de meest complexe modellen, zoals hierboven genoemd.

Hoe maak je papieren vogels
Het enige wat je nodig hebt om papieren vogels te maken is een vierkant van papier. Het papier kan variëren in grootte of kleur of zelfs een patroon hebben, al naar gelang de smaak en fantasie van het kind.

Hoe maak je papieren strikjes, stap voor stap

In dit artikel leggen we uit hoe je papieren vogels maakt, wat het gemakkelijkste knutselwerk is om zelf thuis te maken. Het bestaat uit het bereiken van het silhouet van een kleine vogel, met een spitse kop, twee vleugels die de figuur aan de voorkant ondersteunen, en een staart aan de achterkant.

Het is een geweldig idee voor zowel ouders als hun kinderen om deze activiteit samen te doen om te leren en een leuke tijd te delen terwijl ze het doen.

  1. Er is een vierkant vel papier nodig. Je kunt gekleurd papier gebruiken om de vogel te personaliseren.
  2. Vouw drie van de vier hoeken van het papier naar binnen tot ze elkaar in het midden raken. De overgebleven hoek vouw je naar de andere kant van het papier.
  3. Vouw vervolgens de hoeken weer naar het midden, maar vouw deze keer alle vier de hoeken om en draai het papier om, zodat de gevouwen hoeken naar beneden wijzen.
  4. Vouw het vierkant dubbel, zodat er een driehoek ontstaat. Als de driehoek klaar is, trek je de binnenste vouwen eruit.
  5. Vouw het bovenste deel van de figuur weer uit en vouw het dan dubbel.
  6. Trek tot slot het bovenste deel van de figuur uit, dat het hoofd wordt, terwijl de binnenkant, die zich aan de onderkant bevindt, de staart wordt.
  7. Je bent klaar! Je hebt je papieren vogel klaar om mee te spelen!

Voordelen van origami voor kinderen

Er zijn veel voordelen van origami voor kinderen. Daaronder is het stimuleren van concentratie en aandacht, en het bevorderen van leren en verbeelding. Bovendien versterkt het geduld, activeert het het geheugen, en verbetert het de eigenwaarde van de kleintjes, omdat het hen leert hoe vaardig ze kunnen zijn om elke taak uit te voeren.

Op fysiek niveau verbetert het de fijne motoriek (Spaanse link) en handvaardigheid, omdat kinderen vouwen moeten maken in het papier en dit kan ook bijdragen aan de rijping van de hersenen. Ook helpt het bij het begrijpen van ruimtelijke begrippen, zoals voor, achter, boven of beneden; evenals geometrische figuren: vierkant, rechthoek en driehoek.

Origami is leuk voor het hele gezin
De origamitechniek draagt bij aan het verbeteren van de fijne motoriek en handvaardigheid van kinderen, terwijl het ook de concentratie en verbeelding stimuleert.

Speel en geniet van het maken van papieren figuren

Papieren vogels zijn de meest elementaire figuur om met origami te beginnen, want het is het gemakkelijkst. Maar, zoals je misschien hebt gemerkt, vereist deze techniek geduld en concentratie. Geef niet op bij de eerste poging. Met toewijding en doorzettingsvermogen kun je deze knutsels, die snel klaar zijn en waarvan de moeilijkheidsgraad door je eigen kind wordt bepaald, bereiken. Zeg dat ze moeten beginnen met de eenvoudige figuren en dan geleidelijk het niveau verhogen naarmate ze oefenen en nieuwe figuren bereiken.

Het maken van origamifiguren is goedkoop. Kinderen hoeven namelijk alleen maar een vel papier uit hun schooltas te halen. Bovendien kan de activiteit overal worden beoefend, thuis, op school of bij een vriendje of klasgenootje.

Deze techniek maakt het ook mogelijk de familiebanden te versterken. Het is namelijk een activiteit die je samen met ouders, kinderen, broers en zussen en grootouders kunt doen. Met zoveel voordelen die origami onze kleintjes brengt, laten we beginnen met het maken van origami figuren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.