11 Activiteiten die de vaardigheden van kinderen stimuleren

Kinderen hebben een ongelooflijk vermogen om te leren. In het volgende artikel delen we enkele activiteiten die de vaardigheden van kinderen stimuleren.
11 Activiteiten die de vaardigheden van kinderen stimuleren
Marcela Alejandra Caffulli

Geschreven en geverifieerd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 10 juli, 2022

Kleintjes hebben ongelooflijke vaardigheden en hun hersenen staan te popelen om alles wat ze ontdekken op te nemen. Daarom is het belangrijk dat je tijdens de vroege kinderjaren activiteiten voorstelt die de vaardigheden van je kinderen stimuleren.

Om dat te doen hoef je geen leraar, psycholoog of therapeut te zijn. Oefen gewoon je rol als ouder uit en moedig je kind aan om te leren door spel en plezier.

Grootmoeders zeggen dat ‘kinderen net sponzen zijn’ en dat zijn ze zeker. Ze absorberen namelijk alles wat ze zien of horen, imiteren anderen, en leren met groot enthousiasme wat hen op een speelse manier geleerd wordt (Spaanse link). Lees verder en ontdek meer!

Activiteiten om de vaardigheden van kinderen te stimuleren

Hier zijn enkele van de activiteiten die de vaardigheden van kinderen stimuleren en die geschikt zijn voor alle leeftijden en plaatsen. Test de vindingrijkheid, creativiteit en intelligentie (Engelse link) van je kinderen, en beleef samen een leuke tijd.

1. Vingerverven

Een van de leukste en gemakkelijkste activiteiten om te doen is vingerverven. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is wat bladeren en verf op waterbasis neer te leggen. En als je wilt, kun je ook andere elementen gebruiken, zoals heel kleine steentjes en witte lijm.

Als de tafel eenmaal gedekt is, nodig je je kind uit om op het blad te vingerverven en te tekenen, of een kader te maken door de steentjes vast te lijmen. Zo verkennen ze niet alleen hun creativiteit, maar stimuleren ze ook hun tastzin.

11 Activiteiten die de vaardigheden van kinderen stimuleren
Vingerkunst verkennen is een leuke, ontspannende en heel complete activiteit voor de kleintjes in je huis. Leer ze kleuren mengen, nieuwe texturen en gewaarwordingen ontdekken, en laat hun creativiteit de vrije loop.

2. Vaardigheden van kinderen stimuleren met origami

Origami is de kunst van het maken van papieren figuren door ze te vouwen of te vouwen, zonder een schaar te gebruiken. Het is mogelijk verschillende vormen te maken: vliegtuigen, draken, boten, bloemen, vogels, en ontelbare dieren. Het is heel gemakkelijk voor kinderen om te doen en stimuleert ook hun creatieve ontwikkeling.

3. Puzzels in elkaar zetten

Het in elkaar zetten van een puzzel helpt ook bij de ontwikkeling van geduld, visueel geheugen en analytisch vermogen. Door vallen en opstaan helpt het hen elk onderdeel heel goed te observeren en de details van de figuren te onthouden.

Bovendien stimuleren ze de fijne motoriek en de oog-motorische coördinatie.

4. Geheugen

Geheugenspelletjes verhogen de concentratie en het visuele geheugen van het kind. Het is ook leuk om de paren van tegels of kaarten te ontdekken en de concurrent in snelheid te verslaan. Ongetwijfeld test deze oefening de geest van het kind.

5. Poppenkast

Poppen spelen is een andere activiteit die de vaardigheden van kinderen stimuleert, zoals creativiteit en sociale en communicatieve vaardigheden.

Dit spel maakt het mogelijk met andere kinderen te delen en als een team te werken, als het een verhaal is waarin verschillende personages en rollen voorkomen. Bovendien helpt het het kind om zich zonder angst via zijn pop te uiten.

6. Bespeel een muziekinstrument

Als kind een muziekinstrument bespelen ontwikkelt niet alleen de tastzin, maar ook het gehoor, de motoriek, de creativiteit en de improvisatie. Het is een van de vele activiteiten die de vermogens van kinderen stimuleren en die je als ouder bij je kinderen moet aanmoedigen.

7. Vaardigheden van kinderen stimuleren: beoefen een sport

Je kind een sport laten beoefenen is ook een geweldige zaak. Het brengt hem/haar namelijk meerdere voordelen. Niet alleen voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor hun emotioneel welzijn en intermenselijke relaties.

Lichaamsbeweging is een ideale manier om al die energie die kinderen in overvloed hebben te kanaliseren. Je kunt verschillende disciplines uitproberen tot ze er een ontdekken die ze het leukst vinden of waarvoor ze talent hebben.

Kinderen spelen met een bal
Bied je kinderen de mogelijkheid zich in een van die disciplines of in allemaal tegelijk te ontwikkelen. Zo ontdekken ze hun smaak en mogelijkheden.

8. Schaken

Schaken is een van de meest complete spellen voor de ontwikkeling van het intellect, want het helpt kinderen logica, deductief denken, concentratie en geduld te ontwikkelen.

9. Vaardigheden van kinderen ontwikkelen met hinkelen

Het traditionele spel hinkelen is een ideale optie om motorische vaardigheden te ontwikkelen, zoals coördinatie en evenwicht. Bovendien helpt het je kind om te socialiseren en goed met andere kinderen van zijn leeftijd om te gaan.

Om het te spelen moet je een bord op de vloer tekenen, een steen naar het aangegeven vakje gooien en op één been van de ‘aarde’ naar de ‘hemel’ springen zonder op het betreffende vakje te stappen.

10. Schilder mandala’s

Mandala’s zijn geometrische figuren, gemaakt door oude beschavingen, die de laatste jaren populair zijn geworden. Dat komt omdat ze een ideaal therapeutisch, didactisch en creatief hulpmiddel voor kinderen vormen.

Het schilderen van deze figuren met kleuren behoort tot de activiteiten die verschillende vaardigheden bij kinderen stimuleren: het helpt hen hun concentratie te verbeteren, geduld te ontwikkelen en hun hyperactiviteit te verbeteren.

11. Tongbrekers

Als ouder kun je deze activiteit met je kind oefenen om tot een goede uitspraak van woorden te komen. Tongbrekers stimuleren dictie, taal en woordenschat.

Maak van elke gelegenheid gebruik om plezier te maken en de vaardigheden van kinderen spelenderwijs te stimuleren

Al deze activiteiten die vaardigheden stimuleren kunnen op elk moment en op elke plaats gedaan worden. Maar als ze in teamverband gespeeld worden, zijn ze veel vermakelijker en verrijkender voor je kinderen. Waar wacht je nog op om te beginnen met spelen? Wellicht ook interessant voor jou

5 Spellen en activiteiten om lateraliteit bij kinderen te stimuleren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
5 Spellen en activiteiten om lateraliteit bij kinderen te stimuleren

Activiteiten zijn fundamenteel om lateraliteit bij kinderen te stimuleren, en ook om aan andere lichamelijke vermogens te werken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Salazar C, Juárez R, Andrade A, Peña C, Arrellano A, Hernández J. Percepción del beneficio de los deportes y actividades recreativas en habilidades para la vida en niños y adolescentes de Ciudad Juárez, México. Rev. Sportis. 2016; 2 (3): 356-378.
  • Minera A, Batres M. Guía de actividades lúdicas para estimular el lenguaje en niños de 0 a 5 años. Guatemala: Universidad de San Carlos de Guatemala: 2020. Disponible en: https://docplayer.es/6588727-Guia-de-actividades-ludicas-para-estimular-el-lenguaje-en-ninos-de-0-a-5-anos.html
  • Cereghino B. Estrategias de enseñanza para el desarrollo de la creatividad en los niños. Rev. Educación. 2016; 22: 50-53.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.