De meest geschikte sport voor je kind volgens zijn persoonlijkheid

De meest geschikte sport voor je kind kan bepaald worden door zijn persoonlijkheid of de manier waarop hij zich met andere kinderen gedraagt. Meer informatie.
De meest geschikte sport voor je kind volgens zijn persoonlijkheid
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

De meest geschikte sport voor je kind kun je kiezen aan de hand van zijn persoonlijkheid. De manier waarop hij of zij zich namelijk gedraagt heeft specifieke kenmerken die zijn smaak en beslissingen beïnvloeden.

Kinderen in hokjes stoppen is niet echt goed, maar het is onmogelijk om gedrag niet in verband te brengen met de manier van zijn en de interesses van een persoon. Daarom hebben de rustigste en meest introverte kleintjes de neiging om rustigere activiteiten te zoeken, terwijl de meest uitbundige juist van de meest energieke voorstellen houden.

HIeronder gaan we nadenken over de verschillende sporten en de persoonlijkheidskenmerken van hen die ze beoefenen. Ben je er klaar voor?

De meest geschikte sport kiezen volgens de persoonlijkheid van je kind

De persoonlijkheid van kinderen hangt nauw samen met de manier waarop ze zich het grootste deel van de tijd gedragen. En daarom hebben de aanbevelingen die we je hieronder geven met deze gedachte te maken. Dit betekent echter niet dat een kind niet iets anders kan kiezen.

Vermeldenswaard is dat je de keuze van sport moet baseren op de smaak van het kind, onder toezicht en goedkeuring van de respectieve ouders.

De meest geschikte sport voor je kind volgens zijn persoonlijkheid
Alle mensen zijn verschillend en dat vertaalt zich ook naar onze interesses en verlangens. Daarom is het het beste om een verscheidenheid aan mogelijkheden aan te bieden, zodat de kleintjes naar eigen smaak kunnen kiezen.

Introverte kinderen

Normaal gesproken hebben introverte kinderen de neiging weinig te socialiseren en vallen ze zelfs op als stille en serene mensen. Desondanks leven ze niet in totale eenzaamheid, maar onderhouden ze eerder een kleinere sociale kring.

Als ouder is het je doel om de sociale vaardigheden van je kinderen te verbeteren. Maar wees voorzichtig! Het gaat er niet om dat je ze dwingt een vriendschap met andere kinderen aan te gaan, maar dat je activiteiten bevordert die dit aspect versterken.

Met dat in gedachten zijn teamsporten aan te bevelen. Denk bijvoorbeeld aan voetbal, basketbal, of dergelijke. Waarschijnlijk zal het in het begin ingewikkeld zijn voor je kinderen, maar na verloop van tijd zullen hun intermenselijke relaties verbeteren.

Overmoedige kinderen

Overmoedige kinderen worden gekenmerkt als extravert en energiek. In principe ‘drijft’ dit type persoonlijkheid hen naar gewaagde en extreme activiteiten.

Misschien is de meest geschikte sport voor deze klasse kinderen er een die hen uitdaagt. De meest actuele aanbevelingen neigen naar gymnastiek, contactsporten (zoals rugby of American football), of gevechtssporten (zoals karate of gemengde gevechtskunst).

Kinderen met verstrooide aandacht

Afgeleid worden is typisch voor mensen en kan op elke leeftijd voorkomen. Maar verstrooide aandacht is meestal meer uitgesproken bij sommige kinderen. Zozeer zelfs dat het erkend wordt als een eigenschap die met hun persoonlijkheid samenhangt.

In dat geval zijn de meest geschikte sporten voor kinderen zwemmen, wielrennen of atletiek. Deze disciplines vereisen een hoge mate van concentratie, die interessant maar zeer nuttig is.

In het begin zal de vooruitgang waarschijnlijk heel gering zijn, maar na verloop van tijd zul je kunnen zien hoe je kinderen vorderen in het beheersen van deze vaardigheid.

Geconcentreerde of perfectionistische kinderen

Buitensporig perfectionistische kinderen worden gekenmerkt door beheersing en zelfs planning van hun activiteiten. Meestal hebben ze ook een groot vermogen tot zelfbeheersing.

De meest geschikte sport voor dit type persoonlijkheid is er een die individueel beoefend wordt. Disciplines als tafel- of veldtennis (Spaanse link), en ook gymnastiek of schaken worden het meest aanbevolen.

Deze aanbevelingen worden gegeven op basis van het vermogen van het kind om zijn emoties te beheersen. Als ze iets zelf uitvoeren, kunnen ze veel gemakkelijker controleren wat er aan hun kant van het veld gebeurt.

Andere beïnvloedende factoren om de meest geschikte sport te vinden

Persoonlijkheidstype is misschien wel een van de meest invloedrijke factoren bij het kiezen van een sport. Er zijn echter nog andere belangrijke aspecten bij het nemen van een beslissing.

  • Leeftijd: Deze factor is doorslaggevend bij de keuze van een sportactiviteit, want veel disciplines vereisen een lichaamsgrootte of een bepaalde lichamelijke capaciteit die misschien nog niet volledig ontwikkeld is.
  • De omgeving: De context waarin de sportactiviteit plaatsvindt is ook belangrijk. Het weer kan bijvoorbeeld de beoefening van sommige buitensporten beperken of speciale uitrusting vereisen die niet voorhanden is.
Met zijn allen in de kano
Sommige sporten worden geconditioneerd door externe factoren, zoals weersomstandigheden en de beschikbaarheid van materiële middelen.

De meest geschikte sport, naar persoonlijkheid en smaak

Persoonlijkheid is een zeer relevante factor (Spaanse link) bij het kiezen van een sport. Desondanks is afgaan op de interesses en smaken van kinderen veel waardevoller.

Je moet je kinderen niet dwingen een sport te beoefenen waar ze zich niet prettig bij voelen of die hen niet motiveert. Probeer voort te bouwen op de aanbevelingen hierboven, maar negeer de wensen van je kind niet. Zij zullen tenslotte degenen zijn die mee moeten doen. Wellicht ook interessant voor jou

6 Avontuurlijke sporten voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
6 Avontuurlijke sporten voor kinderen

Avontuurlijke sporten voor kinderen zijn een alternatief om met de omgeving om te gaan en om hun psychomotorische ontwikkeling te verbeteren.  • Lagos, R. Et al. (2019). Comportamiento en las funciones ejecutivas de niños tenimesistas durante competencias. Aletheia. Revista de Desarrollo Humano, Educativo y Social Contemporáneo. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2145-03662019000100147
  • Valerazo, C. Et al. (2020). Caracterización general y evolución de la personalidad
    en la primera infancia. Horizontes Revista de Investigación en Ciencias de la Educación. Disponible en: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2616-79642020000400010&lng=es&nrm=iso

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.