5 fouten die je moet vermijden bij het kiezen van een sport voor je kind

Weten welke fouten je moet vermijden bij het kiezen van een sport voor je kind is om een aantal redenen van fundamenteel belang. Ontdek wat je moet weten.
5 fouten die je moet vermijden bij het kiezen van een sport voor je kind
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn veel fouten die gemaakt kunnen worden bij het kiezen van een sport voor een kind. Ouders hebben de neiging zich te laten meeslepen door hartstocht of door hun eigen smaak en proberen hun kinderen te motiveren om ook aan sport te willen doen.

Het is echter belangrijk te begrijpen dat de kindertijd een van de belangrijkste fasen van het leven is. In deze periode wordt het karakter opgebouwd en worden de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken  bepaald.

Onder deze aspecten vallen smaken op, die maken dat kinderen naar bepaalde activiteiten neigen en andere afwijzen. Hetzelfde gebeurt met de keuze van sport, en dit is volkomen terecht. De beste sport is immers die welke het kind met verlangen beoefent en waarvan hij of zij echt geniet.

Hier zijn de meest gemaakte fouten die je moet vermijden bij het kiezen van een sport voor je kind.

Fouten die je niet moet maken bij het kiezen van een sport voor je kind

Fouten maken met kinderen is normaal, vooral als het om de eerstgeborene gaat. Het ouderschap en het leerproces (Spaanse link) vereisen namelijk ervaring en fouten bieden ons nieuwe kennis.

Er zijn echter enkele fouten die je ten koste van alles moet vermijden, vooral als ze te maken hebben met de keuze van sport voor de kleintjes. We vertellen je er in detail over.

1. Je kind beoordelen op zijn keuzes

5 fouten die je moet vermijden bij het kiezen van een sport voor je kind
De smaak van ouders moet niet de maatstaf zijn waaraan de keuzes van kinderen worden afgemeten. Probeer je kind te begrijpen en moedig het aan om met overtuiging zijn eigen keuzes te maken.

Een van de belangrijkste fouten die je moet vermijden bij het kiezen van een sport voor je kind is over hem te oordelen. Dit is een veelgemaakte fout die niet alleen de keuzes van het kind conditioneert, maar ook invloed heeft op zijn of haar emotionele sfeer.

Een duidelijk voorbeeld hiervan vind je in conservatieve gezinnen, waar kinderen vaak worden beoordeeld op hun keuzes. Als een jongen geneigd is een ‘vrouwelijke’ sport te beoefenen, zal hij waarschijnlijk bekritiseerd worden en beperkt worden in zijn mogelijkheden om deze sport te doen. Hetzelfde kan het geval zijn als een meisje ervoor kiest aan sporten deel te nemen die traditioneel als mannelijk beschouwd worden.

2. De sympathieën en antipathieën van je kind over het hoofd zien bij het kiezen van een sport

De sympathieën en antipathieën van kinderen zijn een van de belangrijkste aspecten van hun leven en van jongs af aan zijn ze in staat uit te drukken wat ze willen doen en wat niet.

Het komt echter vaak voor dat ouders de sympathieën van hun kinderen over het hoofd zien en de gevoelens van hun kinderen meer dan eens negeren. Probeer daarom te begrijpen dat de oprechte interesses van kinderen van invloed zijn op hun ontwikkeling. En houd er ook rekening mee dat die keuzes in de loop van de tijd drastisch kunnen veranderen.

Het belangrijkste doel is niet de smaak van de kleintjes over het hoofd te zien of hen te dwingen iets te kiezen voor ons gemak, maar hen te begeleiden in hun keuzes en in hun veranderingen.

3. Gebruik maken van de motivatie van hun vriendjes om te proberen hen over te halen dezelfde sport te doen

De meeste kinderen zijn heel sociaal en zullen waarschijnlijk overal vriendjes hebben. Binnen die groep zullen er meer dan één aan een sport doen, en sommige van die praktijken zullen waarschijnlijk in de smaak vallen bij je kind. Probeer je kind echter niet te dwingen ze te doen alleen omdat zijn vriendje het doet.

Het feit dat een leeftijdgenoot het doet zal hem waarschijnlijk motiveren om het tenminste een keer te proberen. Maar de beslissing om het te doen moet volledig autonoom zijn, vrij van enige dwang van jouw kant.

4. Een winstgevend alternatief vinden in sport

Hoewel het overdreven of buiten de werkelijkheid kan lijken, zien veel ouders in hun kinderen een mogelijkheid om zaken te doen. Daarom proberen ze hun kwaliteiten uit te buiten en dwingen ze hen al op jonge leeftijd een bepaalde sport te beoefenen. Maar niet voor gezonde doeleinden, maar voor economisch gewin in de toekomst.

Behalve dat deze actie een vergissing is, mist ze ook moraal. Onnodig te zeggen dat je kind geen ‘winstgevende’ sport moet beoefenen als het dat niet wil. Behandel het ook niet als een financiële oplossing. Pas hiervoor op!

5. Je kind dwingen een sport te beoefenen

Van de fouten die je moet vermijden, is verplichting de belangrijkste. Niet alleen bij het kiezen van een sport, maar bij elke soort activiteit.

Een verplicht kind heeft een grote kans om een gefrustreerde en ongelukkige volwassene te worden. Bedenk dat kinderen plezier moeten hebben en genieten van wat ze doen ten behoeve van hun lichamelijke en psychische ontwikkeling.

Een kind doet aan voetbal maar vindt dit niet leuk
Dwing je kinderen niet een sport te beoefenen die niet naar hun zin is, want uiteindelijk zul je ze een afwijzend gevoel geven ten opzichte van deze en andere soortgelijke activiteiten.

Vermijd fouten bij het kiezen van een sport, word hun gids

Als ouders is onze fundamentele rol bij het kiezen van een sport of een andere activiteit voor ons kind hun gids te zijn. Het gaat er niet om alles te weten, maar om hen te motiveren en voortdurend te begeleiden.

Het gaat er ook niet om hun grenzen of autonomie af te nemen. Maar om hen te leren aan hun levenskeuzes deel te nemen. En in het geval van sportactiviteiten, die te kiezen die bij hun smaak en de mogelijkheden van hun gezin past.

Probeer tot slot met de coach samen te werken (Spaanse link), zodat je kind zich op zijn gemak voelt en beetje bij beetje de vaardigheid leert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.