Ken de persoonlijkheid van je kind door middel van de boomtest

De boomtest is een techniek die ons een oriëntatie kan geven over de persoonlijkheid van ons kind, maar het vervangt nooit de evaluatie door een professional.
Ken de persoonlijkheid van je kind door middel van de boomtest

Laatste update: 11 augustus, 2021

Met de boomtest kun je ontdekken hoe de persoonlijkheid van je kind is. Kinderen uiten hun emoties en gevoelens beter door middel van tekeningen dan door middel van woorden. Als je ze papier en kleuren geeft, hebben ze de neiging om alles wat in hen opkomt op papier te zetten.

Vaak gebruiken psychologen dit type test om te weten of te evalueren of het kind een probleem heeft. Ze worden ‘projectieve tests’ genoemd, waarmee we de persoonlijkheid evalueren. Deze kunnen zowel bij kinderen als bij volwassenen worden gebruikt. Wil je weten waar deze boomtest uit bestaat en hoe deze geïnterpreteerd kan worden? Lees verder!

De boomtest om ons te helpen onze kinderen te leren kennen

Het is duidelijk dat een tekening ons niet alles zal vertellen wat er te weten valt over onze kinderen. Het kan ons echter informatie geven over een aantal persoonlijkheidskenmerken die we al kennen, of niet, en ook of ze een moeilijke tijd doormaken op emotioneel vlak.

Deze techniek is eenvoudig toe te passen en wordt veel gebruikt bij psychologische consultaties, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Wil je weten hoe deze techniek werkt?

Een kind dat op de vloer ligt te schilderen.

De boomtest: waar bestaat deze uit?

Er zijn zeker dingen over je diepste zelf die je niet weet, omdat soms zelfs wij onszelf niet volledig kennen. Deze techniek is heel eenvoudig en snel uit te voeren en kan informatie geven over het onderbewustzijn. Hoe kunnen we het in de praktijk brengen?

 • Het eerste dat we moeten doen, is een blanco vel papier, een potlood en wat kleurpotloden voorbereiden (kleuren zijn belangrijk).
 • Zodra we het materiaal hebben voorbereid, vragen we het kind (idealiter tussen de 5 en 6 jaar oud) om een boom te tekenen. Geef ze niet meer informatie, alleen dat ze deze tekening maken. Als ze vragen hoe je het wilt, vertel je hen hoe ze het zelf willen. We mogen ze geen verdere instructies geven.
 • Laat ze nu zoveel tijd besteden als ze nodig hebben. Sommige zijn sneller en andere langzamer, sommige hebben meer details en andere minder. Hoe dan ook, we moeten ze niet overhaasten.

Hoe kunnen we de boomtest van ons kind interpreteren?

Als ze helemaal klaar zijn met de tekening, is het vervolgens tijd om deze te analyseren; dit kan ons veel informatie geven over ons kind.

De grond

De grond in deze projectieve technieken vertegenwoordigt het contact van het kind met de werkelijkheid. Als het niet aanwezig is, kan het erop wijzen dat het kind zich onzeker voelt. Desondanks is het belangrijk om te weten dat kinderen onder de 9 jaar meestal geen grond tekenen. Dit betekent echter niet dat er een probleem is.

 • Wanneer ze de grond wel tekenen, geeft dit aan dat ze zelfverzekerd en vol vertrouwen zijn.
 • Als ze de grond met rechte lijnen tekenen, geeft dit aan dat ze een kind zijn met duidelijke ideeën en emotioneel erg stabiel zijn.
 • Als de grond golvend is, kan dit duiden op een hoge gevoeligheid en dat ze confrontaties altijd proberen te vermijden.
 • Wanneer de boom op een berg verschijnt, kan het ons vertellen dat het een kind is dat graag in het middelpunt van de belangstelling staat.

De wortels

De wortels zijn er om de genegenheden van het kind te weerspiegelen, zoals wortels het levensonderhoud van de boom zijn en wat hen helpt zichzelf in stand te houden. Deze wortels vertegenwoordigen de “id”, het meest verborgen deel van ons allemaal.

 • Als het kind de wortels uit de tekening laat, kan dit erop duiden dat het zich zwak voelt of bang is voor de wereld.
 • Als het kind ze tekent, kan dit erop duiden dat er een goede emotionele ontwikkeling is, het kind voelt zich geliefd en geaccepteerd.
 • Tekent het kind de boom met veel wortels? Dit kan een indicatie zijn dat ze een positieve en veilige hechting hebben.
 • We moeten in gedachten houden dat veel kinderen onder de 9 jaar niet wortels tekenen. Dit betekent niet dat ze een probleem hebben.

De boomstam

De stam wordt geassocieerd met persoonlijke identiteit en is een van de belangrijkste elementen van de boom.

 • Als de stam dun is, met onregelmatige slagen, kan dit erop wijzen dat het kind angstig en suggestief is.
 • Heeft de boom gaten? Dit kan duiden op een emotionele leegte.
 • Als de stam dik is, met stevige lijnen, vertelt het ons dat het kind een sterke persoonlijkheid en karakter heeft, met goede zelfbeheersing en discipline.
 • Ook, als de stam te breed is, kan dit wijzen op een neiging tot agressiviteit, narcistische trekken en koppigheid.
Een moeder en dochter die samen tekenen.

De kroon en takken

De kroon en de takken zijn de bovenste delen van de boom, degene die het meest zichtbaar zijn. Daarom vertegenwoordigen ze de relatie van het kind met de buitenwereld, andere mensen, familie, vrienden en ook hun ambities. Net als bij de andere delen, wanneer kinderen jonger zijn, kan het zijn dat ze de takken niet tekenen, omdat ze nog niet dat detailniveau hebben bij het tekenen.

 • Takken die naar boven gericht zijn, kunnen wijzen op een optimistisch kind en als ze naar beneden hangen, kan dit wijzen op een neiging tot pessimisme.
 • Als de kroon en takken met grote precisie en detail zijn gemaakt, vertelt dat ons dat ze een perfectionist en een creatief persoon zijn.
 • Als het kind een grote kroon tekent, kan dit erop duiden dat het een extravert kind is. Tegelijkertijd, als het erg klein is in verhouding tot de stam, kan dit erop wijzen dat het kind meer introvert is.
 • Als de kleine fruit aan de boom toevoegt, suggereert dit meestal dat ze een gulle en sociale persoonlijkheid hebben.

Laatste verduidelijkingen met betrekking tot de boomtest

Dit artikel over de boomtest is informatief voor ouders om hen te helpen bij het ontdekken of vermoeden van emotionele problemen van hun kind. Het biedt echter geen diagnose of validiteit tenzij het een professional is die het samen met andere hulpmiddelen gebruikt om het kind te beoordelen en zo te detecteren of er echt een probleem is.

Het moet altijd een specialist zijn die het kind als geheel evalueert, indien nodig. Voor ouders is deze test alleen bedoeld ter oriëntatie en om meer te weten te komen over aspecten van de persoonlijkheid van het kind waarvan ze zich misschien niet bewust zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Beïnvloedt de volgorde van geboorte je persoonlijkheid?
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Beïnvloedt de volgorde van geboorte je persoonlijkheid?

In dit artikel zullen we het hebben over hoe de volgorde van geboorte je persoonlijkheid beïnvloedt. Lees verder om meer te weten te komen. • Cid Rodriguez, J.M., & Castellano Arroyo, M.. (2002). El test del Árbol, su aplicación en la exploración de la personalidad en la clínica médico-forense. Cuadernos de Medicina Forense, (30), 05-21. Recuperado en 23 de julio de 2020