5 Spelletjes voor onrustige kinderen om zelfbeheersing te leren

Onrustige kinderen moeten zelfbeheersing leren, en de beste manier om dat te bereiken is met spelletjes - hier zijn wat ideeën!
5 Spelletjes voor onrustige kinderen om zelfbeheersing te leren
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Niet alle kinderen zijn kalm en rustig, en dat hoeft niet erg te zijn – verre van dat! Als kinderen rusteloos of ongedurig zijn, betekent dat dat ze blij zijn en opgewonden om hun omgeving te verkennen. Toch kunnen onrustige kinderen ouders op de zenuwen werken en daarom gaan we een paar spelletjes aanraden die ideaal voor ze zijn.

Het is belangrijk om niet alle onrustige kinderen te generaliseren en te weten wat de oorzaak van zulk gedrag is. Er zijn kinderen die van nature zo zijn en gelukkig leven, terwijl anderen zo worden als iets hen stoort en ze niet weten hoe ze dat op een andere manier kunnen uiten.

In die zin is het essentieel dat ouders, die hun kinderen het beste kennen, in staat zijn te ontdekken wat er met hun kinderen aan de hand is. Een manier om dit te bereiken is door middel van spelletjes. We vertellen je hieronder hoe je deze strategie in je voordeel kunt gebruiken.

Spelletjes om onrustige kinderen te vermaken

Het is normaal dat ouders van onrustige kinderen zich emotioneel overweldigd voelen. Soms is het moeilijk voor ouders om te aanvaarden dat dit een van de eigenaardigheden van hun kleintjes is en dat het niet het gevolg is van iets verkeerds gedaan te hebben in hun opvoeding.

Dit schuldgevoel is nog sterker als we ze vergelijken met de rustige kinderen van andere, hechte gezinnen.

In werkelijkheid is er niemand die schuld heeft aan dit soort temperament. Sommige kinderen zijn nu eenmaal zo en je moet je aan hen aanpassen wanneer bepaalde activiteiten zich voordoen. Hier zijn enkele spelletjes die aantrekkelijk kunnen zijn voor je onrustige kinderen. Let op!

1. Ballonspelletjes

Ballonnen zijn altijd een goed idee voor kinderen om een tijdje mee te spelen en plezier te maken. Aarzel dus niet om ze met rusteloze kinderen te gebruiken. Je zult ze er een leuke tijd mee bezorgen en ook bijna zonder het te beseffen kalmeren.

Ballonnen trekken veel aandacht door hun kleuren en verschillende vormen. Kinderen kunnen er op een rustigere manier mee spelen dan met een bal en ze kunnen ze zelfs binnenshuis gebruiken.

Enkele manieren om dit element te benutten zijn de volgende:

  • Speel voetbal of basketbal.
  • Kijk hoe lang ze de ballon in de lucht kunnen houden zonder dat hij de grond raakt.
  • Loop een pinguïnrace terwijl ze de ballon tussen hun benen dragen.
  • Blaas de ballon zo hoog mogelijk.
5 Spelletjes voor onrustige kinderen om zelfbeheersing te leren

2. Springspelletjes voor onrustige kinderen

Springspelletjes zijn ook een goed idee omdat rusteloze kinderen hun energie op een leuke manier verbranden zonder anderen van streek te maken.

Je kunt met wat ruimte ertussen lijnen op de vloer trekken en een springwedstrijd houden of een zakkenrace doen en kijken wie het eerst bij een bepaald punt komt.

Een ander idee is om gewoon muziek te spelen en te gaan springen zolang ze het uithouden.

En voor de dappersten onder de kleintjes kun je een wedstrijd houden om te zien wie het hoogste aantal voorwerpen kan bereiken die op grote hoogte hangen. Als de kinderen de voorwerpen kunnen aanraken, maak je het touw steeds korter om de uitdaging moeilijker te maken.

3. Zeepbellen

Zeepbellen zijn altijd een leuk idee voor onrustige kinderen om mee te spelen en een leuke tijd te hebben.

Alles wat je nodig hebt is een of meer bellenblaasstokjes van verschillende grootte en de zin om veel bellen te blazen! Kinderen kunnen spelen door ze uit elkaar te laten spatten of zelf oefenen ze te blazen. Je zult zien hoe ze bijna zonder het te merken rustig worden.

Een ander idee is het spelen van standbeelden. Je kunt muziek spelen, en terwijl de muziek speelt, kunnen de kinderen de bellen in de lucht laten knallen. Maar als de melodie stopt, moeten ze in standbeelden veranderen en de drang weerstaan om ze uit elkaar te laten spatten tot het volgende liedje. Het is een leuk spel om zelfbeheersing (Spaanse link) te oefenen en aan te moedigen!

4. Eieren op lepels

Eieren op lepels is een super eenvoudige activiteit. Steek eenvoudig een lepel in je mond, houd hem bij het handvat vast, en leg een gekookt ei in de lepel.

Waar je ook bent, moet je een pad uitstippelen dat je moet volgen om het ei van het beginpunt naar de eindstreep te brengen. Wie er het eerst is zonder het ei te laten vallen wint.

Hoewel het een race is, vraagt dit spel niet om snelheid of uithoudingsvermogen om te zien wie het snelst kan rennen. Het stimuleert veeleer de ontwikkeling van evenwicht, geduld en doorzettingsvermogen. Als je het ei laat vallen, moet je helemaal opnieuw beginnen! Je kunt dit spel ook spelen met katoenen ballen of pom-poms in plaats van eieren.

5. Verstoppertje

Verstoppertje is een klassiek spel dat kinderen altijd leuk vinden. Het vereist een zekere mate van zelfdiscipline en zelfbeheersing, wat een uitdaging is voor onrustige kinderen. Maar als ze het onder de knie krijgen, hebben ze een geweldige tijd.

Terwijl er een telt, verstoppen de anderen zich en dan moet de teller ze vinden. Maar wie zich verstopt kan geen geluid maken vanuit zijn schuilplaats en hij kan zich ook niet van de ene plaats naar de andere verplaatsen. Onopgemerkt blijven is het belangrijkste, wat niet altijd gemakkelijk is voor rusteloze kinderen.

Verstoppertje spelen

Onrustige kinderen moeten ook spelen en plezier maken

We weten dat het niet gemakkelijk is om een rusteloos en ongedurig kind op te voeden. Maar je moet weten dat, in het algemeen, deze houdingen typisch zijn voor de kindertijd. Want kinderen staan te popelen om werkelijk alles om zich heen te ontdekken.

Er zijn echter bepaalde omstandigheden waarin deze eigenschappen extreem zijn en ouders dagelijks behoorlijk afgemat worden. Daarom is het belangrijk je kinderarts te raadplegen als het gedrag van je kind bezorgdheid wekt, om te bepalen of het een aspect van zijn persoonlijkheid is of een gezondheidsaspect.

Tot slot moeten we benadrukken dat, hoe een kind ook is, het het recht en de behoefte heeft om te spelen en plezier te maken. Want door te spelen leren kinderen, ontwikkelen ze zich, worden ze deel van de maatschappij waarin ze leven, beheersen ze hun emoties, en bereiken ze de beste staat van welzijn die ze kunnen bereiken. Blijf daarom met je kind spelen en moedig het aan actief te blijven. Spelen is gezond.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.