Het bellenblaasspel om zelfbeheersing bij kinderen te bevorderen

Kinderen zijn dol op bellenblazen, maar heb je ooit gehoord van het bellenblaasspel om zelfbeheersing bij kinderen te bevorderen? Ze zullen het geweldig vinden!
Het bellenblaasspel om zelfbeheersing bij kinderen te bevorderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Alle kinderen spelen graag met bellenblaasmachines. Maar niet alleen de kleintjes, ook volwassenen maken graag bubbels! Daarom willen we je hieronder vertellen over het bellenblaasspel om zelfbeheersing bij kinderen te bevorderen. Het is een geweldig idee om het meeste uit deze activiteit te halen en deze te gebruiken om te werken aan vaardigheden die een leven lang meegaan.

Als we bubbels maken, laten we ze graag knappen. Het spel bestaat dus precies uit dat: zelfbeheersing oefenen om niet alle bubbels uit elkaar te laten spatten. Het is een eenvoudig spel waar kinderen dol op zijn. Zonder dat ze het door hebben zal het ook enorm helpen om zichzelf te reguleren. En dit is een vaardigheid die hen voor het leven zal dienen.

Het is een zeer dynamisch hulpmiddel om aan de zelfbeheersing van kinderen te werken, dat zowel thuis als in de klas kan worden gebruikt. Kinderen en volwassenen zullen een geweldige tijd hebben.

Zelfbeheersing bij kinderen bevorderen met het bellenblaasspel

Dit spel is ideaal voor kinderen vanaf twee jaar. Het kan worden gespeeld met kinderen tot zes jaar. Al kunnen de regels natuurlijk wel aangepast worden zodat oudere kinderen er ook van kunnen genieten. Verhoog gewoon geleidelijk de moeilijkheidsgraad en motivatie om het leuk te maken.

Een moeder die bellen blaast met haar peuterzoon.

Jongere kinderen zijn vaak impulsief en willen dingen ter plekke. Ze vinden het moeilijk om geduldig te zijn. Als iets niet gaat zoals ze willen, ontstaan er frustraties of driftbuien.

Het is gebruikelijk dat jonge kinderen handelen voordat ze nadenken en daarna nadenken over de gevolgen van hun acties (in plaats van ervoor). Dit is volkomen normaal en daarom is het bellenblaasspel zo belangrijk en zo leuk voor hen . Ze zullen weten hoe ze hun impulsen moeten beheersen en beseffen dat ze niet altijd kunnen doen wat ze willen doen, hoe graag ze dat ook willen.

Dit leren is van fundamenteel belang in de kindertijd, zodat ze in hun volwassen leven kunnen genieten van een stabiel emotioneel evenwicht. Maar hoe werkt het bellenblaasspel? Mis geen enkel detail over hoe je dit spel moet spelen.

Bereid het bellenblaasspel voor om zelfbeheersing bij kinderen te bevorderen

Om de activiteit voor te bereiden, heb je alleen een bellenblaasstaaf of een ander type bellenblaasapparaat nodig. Ze zijn gemakkelijk te vinden in elke speelgoedwinkel. De grootte maakt niet uit. Het kunnen kleinere of grotere bubbels zijn. Je kunt de bellenblaas zelfs thuis zelf maken. Kies de optie die je het meest verkiest.

Het spel dat de zelfbeheersing bij kinderen helpt te bevorderen

Om te spelen moet je de kinderen vragen om op te staan en afstand van elkaar te houden. Idealiter zou dit in een buitenruimte moeten gebeuren om vlekken op meubels of de vloer van het huis te voorkomen en ook om onnodige stoten te voorkomen.

Blaas vervolgens door de bellenmaker om de bellen te maken – hoe meer hoe beter! Laat bubbels in alle richtingen vliegen. Om dat te doen, moet je meerdere keren blazen om het gebied te vullen.

Als je geen instructies geeft, zul je merken hoe de kinderen achter de bubbels aan rennen om ze allemaal te laten knappen. Omdat ze het zo leuk vinden, zullen ze lachen, springen, schreeuwen en een geweldige tijd hebben. Dit is goed en de eerste paar keer moet je ze het laten doen.

De bellenblaas-uitdaging

Als de kinderen het leuk hebben gevonden om de bubbels te laten knallen, komt de uitdaging. Als er geen bubbels meer zijn om te knallen, moet je hun aandacht trekken, zodat ze luisteren naar wat je ze te vertellen hebt.

Vertel ze dat je de bellen weer gaat blazen. Maar deze keer zullen ze er geen van kunnen knallen. Ze zullen de drang moeten weerstaan om achter ze aan te gaan, hoe verleid ze ook zijn. Ze moeten standbeelden worden en gewoon toekijken hoe de bubbels ofwel vanzelf de lucht in gaan of uit elkaar spatten kort nadat ze zijn gemaakt.

Reflectie

Kinderen die buiten bellen blazen.

Als de kinderen zich hebben kunnen beheersen, prijs en feliciteer ze dan met het correct uitvoeren van de oefening. Je kunt met ze praten terwijl je in een kring op de grond zit om na te denken over wat er is gebeurd: ze hebben zichzelf kunnen beheersen en zijn niet meegesleept door hun impulsen.

Ze zullen zich realiseren op de eenvoudigste en domste manier die er is, dat ze in staat zijn om die impulsen te beheersen als ze zich ervan bewust zijn dat ze dat kunnen. De magie van zelfbeheersing zal er zijn! En de kinderen zullen hun volledige potentieel hebben gerealiseerd.

Ze kunnen aan elkaar vertellen hoe ze zich voelden toen ze standhielden en erin slaagden, en dat ze dus een goede zelfbeheersing hebben als ze besluiten het te doen, ondanks dat ze uit alle macht iets anders hadden willen doen!

Het sleutelwoord

Als je wilt dat de kinderen zelfbeheersing hebben, kun je het geheime woord ‘bellenblaas’ gebruiken om ze eraan te herinneren dat ze daartoe in staat zijn. Zeg dit woord gewoon hardop als signaal en de kinderen weten wat ze op dat moment moeten doen. Omdat ze het vermogen hebben om zichzelf met succes te beheersen als ze dat echt willen.

We hopen dat je dit spel snel bij je kleintjes thuis in de praktijk zult brengen om hun zelfbeheersing te bevorderen – ze zullen het geweldig vinden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Mundial de Educadores Infantiles (2020) Autocontrol: Educación Infantil y Educación Primaria. Editorial: AMEI-WAECE

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.