Sleutels om kinderen te helpen hun woede kwijt te raken

Woede is een natuurlijke en noodzakelijke emotie zoals elke andere. Als je echter hebt gemerkt dat je kind het moeilijk vindt om van deze toestand af te komen, heeft hij misschien jouw hulp nodig.
Sleutels om kinderen te helpen hun woede kwijt te raken
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je kinderen zich ergens aan ergeren, vinden ze het dan moeilijk om weer op het goede spoor te komen? Is het je opgevallen dat de negatieve emoties langer bij hen blijven dan zou moeten? Kinderen helpen hun woede kwijt te raken is een taak waar ouders veel over te zeggen hebben. Daarom willen we je enkele tips geven die je enorm kunnen helpen.

Woede is een emotie die net zo natuurlijk is als alle andere. Het helpt ons om ons ervan bewust te zijn dat iets ons frustreert, oneerlijk lijkt of we zouden willen dat het anders was. Het geeft ons ook de impuls om op te komen voor onze rechten en meningen.

Daarom is het niet positief om te proberen deze emotie bij kinderen te elimineren of te onderdrukken. Het is echter noodzakelijk om ze te leren er op een gezonde en gepaste manier mee om te gaan.

Meisje, ze weet niet hoe ze van woede af moet komen.

Vind je kind het moeilijk om van woede af te komen?

Over het algemeen zijn woedeproblemen bij kinderen gerelateerd aan een onevenredige of explosieve uiting van dit gevoel. Sommige kinderen hebben moeite om hun impulsen onder controle te houden. Ze kunnen exploderen wanneer bepaalde limieten voor hen worden vastgesteld.

Maar hoe deze eerste reactie ook mag zijn, sommige kinderen vinden het bijna onmogelijk om van hun woede af te komen als deze toestand hen eenmaal grijpt.

Dit is iets dat ook bij volwassenen voorkomt. Afhankelijk van onze persoonlijkheid vergeten sommigen van ons ruzies gemakkelijk en gaan verder zonder een zweem van bitterheid, terwijl anderen vast blijven zitten in een bitter en onaangenaam gevoel van irritatie dat uren of zelfs dagen kan aanhouden.

Kinderen met deze neiging kunnen er zelfs last van hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat ze willen stoppen met boos zijn, de harmonie en goede relaties met anderen willen herwinnen, en toch weten ze niet hoe ze dat moeten doen. Dus, wat kunnen we voor hen doen?

Hoe kunnen we kinderen helpen hun woede kwijt te raken?

Om kinderen te leren hoe ze van hun woede af kunnen komen, moeten we ze effectieve strategieën voor emotionele intelligentie aanreiken. Deze moeten worden onderwezen in rustige situaties waarin kinderen ze kunnen begrijpen en introduceren in hun gebruikelijke repertoire. Ze proberen uit te leggen in een moment van woede zal namelijk niet nuttig of positief zijn.

1. Identificeer en accepteer de emotie

Allereerst is het belangrijk dat het kind de emotie leert herkennen en onder woorden brengt. Om dit te doen, kunnen we hen aanmoedigen om zichzelf vragen te stellen als: “Hoe voel ik me, waarom ben ik boos, op wie ben ik boos?” Bovendien moeten ze weten dat hun emotie terecht is, dat ze het recht hebben om het te voelen en te uiten.

2. Assertief communiceren

Hoewel het voor hen volkomen legitiem is om hun woede te uiten, moeten ze leren om het op een gepaste manier te communiceren. Ongecontroleerde uitbarstingen kunnen leiden tot zelfbeschadiging en kan schade toebrengen aan relaties met anderen. Laten we ze dus helpen om zich assertief uit te drukken.

Dit kan erg moeilijk zijn wanneer woede op zijn hoogtepunt is, dus het is beter om eerst te kalmeren. Hiervoor kunnen we verschillende strategieën gebruiken:

  • Leer ademhalingstechnieken of ontspanningsoefeningen.
  • Gebruik ankers die hen helpen om te leiden naar een rustiger emotionele toestand.
  • Stel voor dat ze hun ongenoegen opschrijven en wat ze op dit moment voelen.
  • Nodig ze uit om te tekenen of te krabbelen, om hun woede op papier te zetten totdat deze afneemt.
Kind schreeuwt van woede omdat hij niet weet hoe hij van zijn woede af moet komen.

3. Zoek naar oplossingen

Tot slot is een van de belangrijkste redenen waarom het voor hen moeilijk kan zijn om over hun woede heen te komen, omdat ze blijven nadenken over wat er is gebeurd. Het herhalen van de scène die ons van streek maakte vergroot alleen ons ongemak en verhindert ons om verder te gaan en een passende oplossing te vinden.

Nodig je kinderen dus uit om na te denken over wat ze kunnen doen om de situatie te verhelpen en te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt. Excuses aanbieden, excuses van anderen accepteren, onderhandelen of overeenkomsten sluiten zijn nuttige en effectieve strategieën om hen te leren, zodat ze ze in de praktijk kunnen brengen.

Kinderen helpen hun woede kwijt te raken door een voorbeeld te stellen

Tot slot is het belangrijk om te bekijken welk voorbeeld we onszelf als ouders geven. Het komt vaak voor dat kinderen die het moeilijk vinden om van hun woede af te komen, een ouder hebben met dezelfde moeilijkheden. Hoe gaan jij en je partner om met je eigen emoties?

Bedenk dat kinderen ons observeren en imiteren. Daarom, als hun belangrijkste referentiepunten niet in staat zijn om hun eigen emotionele toestanden te transformeren, zal het kind dat ook niet zijn. Begin dus bij jezelf. Wellicht ook interessant voor jou

De stoplichttechniek bij woede van kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De stoplichttechniek bij woede van kinderen

Wat is de stoplichttechniek bij kinderopvoeding? We zullen uitleggen hoe deze nieuwe methode werkt. Misschien helpt het je om hun woede te beheerse...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.