Wat is het lege nest syndroom?

Het moment dat een kind het huis verlaat, kan erg moeilijk zijn voor de ouders. Een veel voorkomend probleem is het lege nest syndroom dat we in dit artikel zullen uitleggen.
Wat is het lege nest syndroom?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 november, 2018

Een moeder en haar kind zijn verenigd door een hechte en unieke band. Er is echter een moment in het leven dat kinderen om wat voor reden dan ook uit huis gaan. Op dit moment kunnen moeders lijden aan het lege nest syndroom.

Wanneer kinderen het huis verlaten, kunnen zowel moeders als vaders fysieke en emotionele symptomen vertonen. Deze worden veroorzaakt door de emotionele achtbaan van het feit het onder ogen moeten zien dat hun jonge kinderen al volwassen zijn en van plan zijn uit te vliegen om op zoek te gaan naar hun eigen bestemming.

Het lege nest syndroom komt vaker voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen. Bovendien is deze stoornis meer zichtbaar in westerse samenlevingen, waarin ouderen meestal alleen wonen. Dit is niet zo in Azië of Afrika, waar ouders worden verzorgd door jongere generaties waarmee ze gewoonlijk samenleven.

Symptomen van het lege nest syndroom

Niet alle mensen ervaren het op dezelfde manier, omdat het niet bij iedereen in dezelfde intensiteit voorkomt. Ieder persoon is anders en heeft zijn of haar eigen manier van:

 • waarnemen
 • interpreteren
 • reageren op problemen

Onder de vele emoties die ouders kunnen hebben, die lijden aan het lege nest syndroom zijn de meest voorkomende emoties:

 • verdriet
 • eenzaamheid
 • schuldgevoel
 • depressie
 • andere symptomen

We zullen hieronder op deze emoties ingaan.

Verdriet

Het is een logisch en begrijpelijk gevolg. Ouders sluiten een fase in hun leven af waarvan ze begrijpen dat het nooit meer terug zal komen. Daarom is het volkomen natuurlijk dat je spijt en nostalgie voelt voor de jaren die al voorbij zijn.

Eenzaamheid

Als we ernaar kijken op de meest concrete manier die mogelijk is, moeten we begrijpen dat vanaf het moment dat een kind vertrekt, er een:

 • lege kamer is
 • bord minder op de tafel
 • persoon minder in huis is

Deze beeld kan voor veel ouders verpletterend zijn. Sommige ouders geloven zelfs dat hun kinderen hen zullen vergeten of dat ze geen tijd meer hebben om ze te bezoeken.

Vogelnest met twee lego figuurtjes

Schuldgevoel

Op bepaalde momenten dat het lege nest syndroom optreedt, ervaren veel mensen schuldgevoelens over eerdere conflicten. Sterker nog, ze denken misschien zelfs dat ze hun kinderen onrecht hebben aan gedaan en dat ze zijn vertrokken vanwege fouten die ze als ouders hebben gemaakt.

Depressie

Als de stemming van de ouders te veel wordt aangetast na het vertrek van een kind dan is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Deze situatie is misschien de oorzaak van een depressief moment. Natuurlijk is het belangrijk om dit probleem op tijd aan te pakken.

Andere symptomen

Naast de genoemde kunnen ouders last hebben van:

 • angst 
 • verveling
 • slapeloosheid
 • terughoudendheid
 • prikkelbaarheid

De beste oplossing voor deze gevallen is om te proberen de routine geleidelijk te veranderen, jezelf af te leiden en zo de keten van negatieve gedachten te doorbreken.

Hoe je het lege nest syndroom kan overwinnen

Een fundamentele eerste stap om deze moeilijke fase te overwinnen is om te begrijpen dat dit niet betekent dat de kinderen het leven van hun ouders voor altijd zullen verlaten. Het is een moment dat ieder mens onder ogen moet zien. Het is bijna instinctief om het huis te verlaten om een eigen weg in te slaan.

Daarom moeten ouders eraan werken om dit nieuwe levensmodel te accepteren en er op de best mogelijke manier mee om te gaan. Uiteindelijk is het ook een teken dat de opvoeding met succes is afgerond.

Een uitstekend hulpmiddel is, naast de hulp van je partner, om andere activiteiten te doen om jezelf af te leiden. Door dus af te spreken met mensen die soortgelijke tijden doormaken en je te richten op iets waar je gepassioneerd over bent, kun je een ander perspectief op de situatie krijgen.

Een goede voorbereiding is essentieel

Zoals voor elke belangrijke gebeurtenis, is het een goed idee om er van tevoren aan te werken om het vertrek van een kind onder ogen te zien.

Wat betekent dit? In de jaren voorafgaand aan zijn meerderjarigheid of wanneer het idee om het huis van zijn ouders te verlaten besproken begint te worden, moeten we hem meer vrijheid geven. Dat wil zeggen, wees er voor hem, maar zonder al zijn problemen op te lossen.

Huilende vrouw met het lege nest syndroom
Deze eenvoudige aanpassing zal twee vragen beantwoorden. Ten eerste zullen de ouders evalueren hoe goed voorbereid de jongeman is om het huis te verlaten. Ten tweede zal het hen helpen gewend te raken aan de uitdagingen die hem ‘daarbuiten’ te wachten staan. Andere acties die kunnen helpen:
 • Handhaaf een gezonde relatie met je partner, evenals het sociale leven in het geval van gescheiden ouders of alleenstaande moeders.
 • Maak de overgang geleidelijk, indien dit mogelijk is. Dit betekent dat je in het weekend kunt beginnen en de afwezigheid daarna voor langere periodes kunt maken.
 • Vermijd thuis weg te gaan wanneer je moeilijke persoonlijke momenten doormaakt. Dat is juist het moment wanneer je familie-eenheid nodig hebt.

Ten slotte is het het melden waard hoe belangrijk dit laatste punt is. Te allen tijde zijn dialoog, begrip en respect nodig om deze momenten zo kalm mogelijk te doorlopen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.