3 Dingen waardoor je je als moeder schuldig voelt en hoe te handelen

Er zijn dingen in je dagelijks leven waardoor je je als moeder schuldig voelt. Probeer de stress te verminderen en zoek zo nodig professionele hulp.
3 Dingen waardoor je je als moeder schuldig voelt en hoe te handelen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 17 februari, 2023

Sinds je moeder bent geworden, kun je niet anders dan je schuldig voelen over veel aspecten van je leven. Schuldgevoelens doen je echter geen goed. Daarom gaan we met je praten over hoe je moet handelen, als je je als moeder schuldig voelt.

Als één ding duidelijk is, dan is het wel dat wij moeders ons de hele dag door schuldig voelen over verschillende zaken. Daarom is het essentieel dat we ons er allemaal van bewust zijn dat dit schuldgevoel ons alleen emotioneel blokkeert en ons helemaal niet helpt in ons dagelijks leven.

Enkele dingen waardoor je je als moeder schuldig voelt

Schuldgevoel is een gevoel dat we als negatief beschouwen omdat het ons een slecht gevoel geeft. Het is als een donker monster dat met zijn stinkende adem in ons oor fluistert, en het ergste van alles, we staan het toe! Maar, dat zouden we niet moeten doen, want dat monster doodt ons geluk en emotioneel welzijn. Laat dat schuldgevoel je dus nooit meer in de val lokken.

Hier zijn enkele momenten waardoor je je als moeder schuldig kunt voelen, en ook enkele trucs om dat innerlijke stemmetje dat je steeds een slecht gevoel probeert te geven het zwijgen op te leggen.

Dingen waardoor je je als moeder schuldig voelt en hoe te handelen
Waarschijnlijk voel je je als moeder enorm schuldig als je je kind langer dan normaal tv laat kijken, om ze gehypnotiseerd voor het scherm te zien zitten.

1. Wanneer je de tv gebruikt als oppas

De meesten willen het misschien niet in het openbaar toegeven, maar het is iets wat een groot percentage moeders wel eens gedaan heeft. Wanneer we willen koken, schoonmaken, telefoneren, thuis sporten of lezen, naast andere activiteiten, nemen we meestal onze toevlucht tot deze bron.

Een truc om te voorkomen dat je je scbuldig voelt wanneer je je kinderen tv laat kijken, is om de inhoud te kiezen waar ze naar kijken en aandacht te hebben voor wat ze zien en doen gedurende die tijd. De sleutel is matiging, en hoe jonger ze zijn, hoe minder schermtijd ze zouden moeten hebben. Als je bijvoorbeeld moet koken en je hebt een 2-jarige, kun je de tv-tijd met 15 minuten spreiden.

2. Je kookt niet altijd gezond

Iedereen vertelt je dat je je kinderen gezond voedsel moet geven. Natuurlijk moet je koolhydraten en al het voedsel waar je kleintjes dol op zijn vergeten. Misschien dat je daarom, op avonden dat je nuggets met ketchup voor het avondeten maakt, het gevoel hebt dat je ze troep geeft.

Je moet je hier echter niet slecht over voelen. In feite is het niet ongewoon om op de meest stressvolle en chaotische dagen het gevoel te hebben dat we niet alles gedaan kunnen krijgen en daarom makkelijke recepten te koken.

We weten dat de kinderen ze lekker zullen vinden en niet zullen klagen. Natuurlijk zijn er ook dagen dat we gewoon geen zin hebben in ruzie over eten. De sleutel is gematigdheid. Een goede optie is bijvoorbeeld om elk weekend een maaltijdschema te maken.

3. Je voelt je als moeder schuldig als je tegen je kinderen schreeuwt

Een moeder schreeuwt tegen haar dochter
Als je tegen je kind hebt geschreeuwd, voel je dan niet schuldig. Zodra je rustiger bent, verontschuldig je dan, leg de situatie uit en beloof dat je de volgende keer zult proberen je gedrag beter te beheersen.

Als ouder kan het gebeuren dat je in tijden van stress of emotionele kwetsbaarheid tegen je kinderen schreeuwt en je schuldig voelt. Maak je niet druk over deze kwestie, want niemand verheft graag zijn stem tegen zijn kleintjes. En natuurlijk zul je je telkens schuldig voelen als je het doet. Dus, als je voelt dat je op het punt staat te schreeuwen, kun je je het beste terugtrekken en diep ademhalen voordat je een stressvolle situatie uitlokt.

Behandel deze momenten als leermomenten. Als je al hebt geschreeuwd, verontschuldig je dan tegenover je kinderen en zeg dat het goed is, zodat ze niet in paniek raken. Leg uit wat er is gebeurd en leg hen uit dat mensen soms schreeuwen als ze boos zijn en dat anderen zich daardoor slecht kunnen voelen.

Als je hebt gemerkt dat je thuis te veel schreeuwt en dat het een gewoonte is geworden, dan is het essentieel dat je je stressniveaus vermindert. Indien nodig kun je hulp zoeken bij een professionele therapeut om je stressbasis te begrijpen en daarnaar te handelen. Om te werken aan de dingen waardoor je je schuldig voelt, kun je bijvoorbeeld minder werken, meer bewegen, en je niet zo druk maken over alles. Als het je lukt, zal het de moeite waard zijn.

Zie fouten als leerervaringen

Als moeder zul je altijd het beste willen voor je kinderen, en niets zal ooit genoeg lijken. Je kunt echter niet alle antwoorden hebben. Soms zul je je stem verheffen en niet altijd op de beste manier omgaan met conflictsituaties. Maar dit is geen probleem, want je zult beseffen dat fouten altijd je beste leermeesters zullen zijn.

Probeer tot slot je impulsen te beheersen, probeer je stressniveau te verlagen, en roep zo nodig de hulp in van een professional, zodat je je als moeder niet zo schuldig voelt en zo goed mogelijk kunt handelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.