Hoe je je dagen tijdens de lockdown in kunt delen
Al enkele weken van quarantaine in de strijd tegen COVID-19 zijn voorbij, en velen beginnen last van claustrofobie te krijgen. Daarom is het in de tijd dat je binnen zit belangrijk om je dagen tijdens de lockdown goed te organiseren. Op die manier kom je minder in de verleiding om je aandacht te laten verslappen en in verveling en ongemak terecht te komen.
En we zitten er nog steeds …
Het zal ons allemaal overkomen … We voelen de effecten van de lockdown omdat elke dag zwaarder en saaier lijkt. We ervaren een breed scala aan sensaties naarmate de uren verstrijken. Soms vervelen we ons en voelen we ons overweldigd zonder echt te begrijpen waarom.
En tegelijkertijd zijn er momenten op de dag dat we ons energieker en optimistischer voelen. In die tijd zoeken we naar dingen om te doen en genieten we van het gezelschap van onze gezinnen.
Om deze emotionele ups en downs en angst te voorkomen, is het belangrijk om je dagen goed in te delen. Op die manier weet je elke ochtend wanneer je opstaat wat er de hele dag gaat gebeuren. En door dit te doen, kunnen we de dagen die we in quarantaine doorbrengen, draaglijker en zelfs productiever maken.
Organisatie staat centraal
Om het coronavirus aan te pakken, moeten we gezondheidsaanbevelingen respecteren om onszelf en anderen te beschermen. Als we thuis zijn, kunnen we elke dag iets nieuws lezen en leren. Tegelijkertijd moeten we onze aandacht, geheugen en concentratievermogen blijven oefenen.
Bovendien moeten we goed eten en een vorm van lichamelijke activiteit uitoefenen. Dit helpt ons sterk te blijven, endorfines vrij te maken en gemotiveerd en optimistisch te blijven. En er is geen betere manier om dit allemaal te doen dan je dagen tijdens de lockdown goed in te delen en een regelmaat voor de rest van deze periode vast te stellen.
Organisatie betekent iets plannen terwijl je goed nadenkt over de details die nodig zijn om het uit te voeren. En dit is precies wat we moeten doen. We moeten elke dag tijdens de lockdown organiseren en plannen om een kalme en positieve instelling te houden. Dit is mogelijk als we doelen, taken en activiteiten stellen die we echt willen proberen te voltooien.
Tips voor het organiseren van je dagen tijdens de lockdown
1. Anticipatie
Anticipatie is fundamenteel. Daarom is het gebruik van je avonden om te beslissen wat je de volgende dag gaat eten, een manier om je te helpen georganiseerd te blijven. Op die manier ben je, wanneer de tijd daar is, minder geneigd om te reiken naar wat het snelst is – en waarschijnlijk niet erg gezond.
Bovendien geeft het plannen van je maaltijden je een positievere houding ten opzichte van koken als een taak die we moeten blijven respecteren en vervullen. Daarbij is het een nog beter idee om te plannen welke maaltijden je een hele week gaat eten.
Maak vervolgens een boodschappenlijst en haal alles wat je nodig hebt zodat je extra uitstapjes naar de winkel kunt voorkomen. Dit is ook een geweldige manier om te profiteren van het eten dat je al in huis hebt en om te voorkomen dat je dingen weggooit.
2. Stel doelen en doelstellingen in als een andere manier om je dagen tijdens de lockdown te organiseren
Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden tijdens elke dag van de quarantaine is het stellen van doelen. Op die manier heb je elke dag het gevoel dat je bepaalde verplichtingen moet nakomen en dit houdt je in evenwicht.
Zo is één methode of doel het opzetten van een thuiskantoor, voor degenen onder ons die thuis moeten werken. Andere taken kunnen het uitvoeren van huishoudelijke taken zijn, zoals kleding en boeken uitzoeken.
Je kunt ook oude foto’s in je huis ordenen, of je foto’s op je telefoon of computer sorteren. Het is ook mogelijk om een vorm van lichaamsbeweging te doen of de laatste afleveringen van je favoriete serie af te kijken.
Je kunt zelfs een soort leeractiviteit plannen, zoals het oefenen van een vreemde taal, het volgen van een online cursus of podcasts over onderwerpen die we leuk vinden of waarin we geïnteresseerd zijn.
3. Houd je aan je schema’s
We hebben het al gehad over het stellen van doelen als een manier om je dagen tijdens quarantaine te organiseren. Nu bouwt ons volgende punt op hetzelfde idee voort. Als je eenmaal hebt besloten wat je met je tijd wilt doen, moet je vaststellen hoeveel tijd je wilt dat die activiteiten in beslag nemen.
Door een schema en tijdslimieten vast te stellen, zullen je activiteiten elkaar niet hinderen. Tegelijkertijd staan ze de basisbehoeften, zoals eten en slapen, niet in de weg.
Vasthouden aan schema’s en elke dag een vergelijkbare routine aanhouden is erg nuttig terwijl we in lockdown zijn. Dit zal je helpen gefocust te blijven en de dag op een relatief geplande manier door te komen. Zo voorkom je dat je dagen te lang of te kort zijn. Beide perspectieven kunnen je namelijk het gevoel geven dat je niet productief bent.
4. Een laatste tip om je te helpen je dagen tijdens de lockdown te plannen: ontspanning en reflectie
Ten slotte mag je bij het plannen en indelen van je dagen niet vergeten tijd voor reflectie en ontspanning in te lassen. Dit zijn niet twee willekeurige of afzonderlijke acties. Ze gaan hand in hand.
Het is heel begrijpelijk om erg bezorgd te zijn over de tijden die we doormaken. Maar wij moeten onthouden dat niemand de schuld heeft van wat er met ons gebeurt. Daarom moet je ontspannen en echt over de situatie nadenken voordat je je mening geeft of over de kwestie praat. En vergeet niet om altijd te proberen jezelf uit te drukken met optimisme en empathie, vooral rond je kinderen.
Het is ook belangrijk om een moment op je dag te reserveren waarop je kunt ontspannen, aan je ademhaling kunt werken en zelfs kunt mediteren. Sta jezelf dan toe om vreedzaam na te denken over alles wat het coronavirus ons leert over het zijn van betere mensen en over een betere samenleving.