Het belang van bewust ademen bij driftbuien

Bewust ademen tijdens driftbuien is zeer nuttig om kinderen en volwassenen te helpen te kalmeren en helder te denken. Lees verder!
Het belang van bewust ademen bij driftbuien
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 30 januari, 2023

Driftbuien komen vaak voor bij kinderen, vooral tussen 2 en 4 jaar. Ze zijn echter niet gemakkelijk te hanteren. Voor ouders is het een uitdaging om met deze emotionele overloop bij kinderen om te gaan en dat bovendien te moeten doen onder de blikken en oordelen van de mensen om hen heen. Gelukkig is er in dit verband een heel nuttig hulpmiddel. Ontdek het belang van bewust ademen.

Je hebt je zeker meer dan eens hulpeloos, gefrustreerd en overweldigd gevoeld door de driftbui van je kind. Hij of zij lijkt niet in staat tot redeneren en je kunt je kind met geen mogelijkheid kalmeren. Je voelt je steeds onrustiger en verliest uiteindelijk de controle. Dan schreeuw je tegen ze, schudt ze door elkaar, neemt ze bij de arm om ze mee naar huis te nemen, of stuurt ze naar hun kamer totdat ze kalmeren. Als je je met deze situatie kunt identificeren, vertellen we je hoe bewust ademen je beste bondgenoot kan worden.

Wat gebeurt er in de hersenen van het kind tijdens een driftbui?

Een kind heeft een driftbui
Als kinderen driftbuien hebben, lijden ze aan een overvloed aan emoties die hun vermogen tot redeneren overschaduwt. Dit is een biologische kwestie en hangt samen met hun onvolwassenheid.

Allereerst is het essentieel om te begrijpen wat kinderen doormaken (Engelse link) tijdens een driftbui. Het is niet dat ze ondeugend, onbeleefd of manipulatief proberen te zijn. Het is eerder zo dat ze overgeleverd zijn aan emoties die ze niet weten te beheersen. Hoe vaak je je kind ook vraagt om te kalmeren of met hem probeert te redeneren, hij zal het waarschijnlijk niet kunnen omdat hij daar nog niet de cognitieve rijpheid voor heeft.

Als je je kind niet toestaat een koekje te eten, hem vertelt dat het tijd is om het park te verlaten, of weigert speelgoed voor hem te kopen, ervaren ze frustratie. Dit komt omdat ze nog niet geleerd hebben dit te verdragen. Hun lichaam gaat in stressmodus en hun emotionele brein (Engelse link) neemt het over.

De amygdala wordt geactiveerd en begint adrenaline af te geven, dat aanzet tot actie, en cortisol, dat het denken vertroebelt. Bovendien wordt de prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor redeneren, logisch denken en impulscontrole, uitgeschakeld. Naarmate het kind ouder wordt, beginnen deze episodes te vervagen en zal het beter in staat zijn woede, frustratie of boosheid te beheersen.

Bewust ademen tijdens driftbuien helpt ons te kalmeren

Maar wat er gebeurt is dat volwassenen vaak niet beschikbaar zijn om deze functie van het reguleren van het kind uit te oefenen. Vaak zijn ze zelf overweldigd, gestrest, en niet onder controle. Daarom brengt hun eigen bezorgdheid alleen maar meer chaos in de situatie en verergert het ongemak van het kind.

Daarom is het belangrijk dat ouders weten hoe ze hun eigen emoties kunnen beheersen en erin slagen kalm te blijven tijdens de driftbuien van hun kinderen. Hiervoor is bewust ademen een uitstekend hulpmiddel, want het is een eenvoudige en zeer effectieve oefening die op elk moment en op elke plaats geoefend kan worden.

Door kalm te zijn, kan de ouder beslissen hoe hij wil handelen, en hoe hij op zijn kind wil reageren en het wil begeleiden. Bovendien dienen ze door hun gedrag als rolmodel voor het kind. Kinderen voelen en resoneren met de emoties van hun ouders, en het feit dat jij kalm blijft zal hen enorm helpen. Ook zullen ze, door je te zien ademen, dat leren en zo een prachtig hulpmiddel verwerven om hun emoties te reguleren.

Moeder en kind oefenen bewust ademen
Met bewust ademen krijg je weer controle over het lichaam en verminder je de fysiologische activering. Dit zal ons op zijn beurt helpen om helderder te denken en ons onze handelingen toe te eigenen.

Oefen bewuste ademhaling overal

Om te begrijpen waarom bewuste ademhaling zo effectief is, moeten we bedenken dat elke emotie drie componenten heeft: fysiek of fysiologisch, mentaal en gedragsmatig. Frustratie, woede of stress produceren reacties in het lichaam, zoals een versnelde hartslag en ademhaling, maar ze roepen ook onaangename gedachten op en leiden ertoe dat we impulsief handelen.

Door rustig te ademen kunnen we het lichaam weer onder controle krijgen. Zo zullen we niet langer tegen het kind schreeuwen, en het kan op zijn beurt eindelijk kalmeren en ophouden met schreeuwen of schoppen.

Bewust ademen: hoe oefen je deze techniek?

Je zult zien dat het heel eenvoudig is. Je hoeft alleen maar te gaan staan met een rechte rug en langzaam en diep te gaan ademen. Adem ongeveer drie seconden in en dan ongeveer zes seconden uit. De eerste paar keer kun je jezelf helpen door je ogen te sluiten om je even los te koppelen van de chaos buiten en je te verbinden met je lichaam.

Het is ook heel nuttig om één hand op je borst en één op je buik te leggen. Zorg ervoor dat als je inademt, de lucht naar het onderste deel van je longen wordt geleid. Herhaal deze volgorde een paar keer en je zult merken hoe je lichaam zich ontspant en je geest weer helder wordt.

Als je kind op dit moment lichamelijk contact toestaat, houd het dan naast je terwijl je ademt. Dit zal een fijn, noodzakelijk gevoel van rust geven. Ook kun je, als de driftbui voorbij is en het kind kan redeneren, hen deze oefening leren, zodat ze ook leren deze te gebruiken telkens als ze hem nodig hebben.

Kalmeer en help je kind te kalmeren

Zoals elke ouder weet, komen driftbuien bij kinderen vaak voor, omdat ze hun emoties nog niet onder controle hebben. Om ze te kalmeren moet de volwassene echter eerst kalmte overbrengen. Houd daarvoor rekening met deze bewuste ademhalingstechnieken en bereik een harmonieuze coëxistentie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calzada Reyes, A. (2007). Aproximación a los correlatos biológicos de la agresividad y la violencia humana. Neurología, Neurocirugía y Psiquiatría40(4), 114-121.
  • Chóliz, M. Técnicas para el control de la activación: relajación y respiración. Facultad de Psicología, Universidad de Valencia. https://www.uv.es/=choliz/
  • Díaz Pernas, P., & Bonet de Luna, C. (2005). Las rabietas en la infancia: qué son y cómo aconsejar a los padres. Revista Pediatría de Atención Primaria7(25).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.